Tipsa om sidan
RSS
google +
Utskriftsvänlig version

Tonio Borg, EU:s folkhälsokommissionär

Tonio Borg, EU:s folkhälsokommissionär

Jag är glad att Europaparlamentet och rådet nyligen har enats om beslutet om allvarliga gränsöverskridande hot mot hälsan. Det är ett stort steg framåt för att förbättra hälsosäkerheten i EU och skydda människor mot pandemier, miljökatastrofer, kemikalieolyckor och andra hälsorisker.

Med den nya lagstiftningen kan olika typer av hälsohot nu hanteras på ett enhetligt sätt inom EU, baserat på erfarenheterna av de senaste 20 årens många sjukdomsutbrott och kriser.

Hoten håller sig inte inom några landsgränser och kan i vår globaliserade värld spridas på några timmar. EU och medlemsländerna måste därför ha full beredskap för att kunna samordna effektiva insatser mot sådana internationella hot. Det är just vad lagstiftningens syfte är – att främja samordningen mellan ländernas krisberedskap för gemensamma hälsohot. Dessutom stärks risk- och krishanteringen på EU-nivå. EU:s hälsosäkerhetskommitté med företrädare för EU-länderna och kommissionen har nu ett tydligt mandat att samordna insatserna mot allvarliga hälsohot och informera allmänhet och hälso- och sjukvårdspersonal.

En av de viktigaste punkterna i beslutet är att EU-länderna ska kunna samordna upphandling av vacciner och andra åtgärder. På så vis kan de förbereda sig bättre inför en eventuell pandemi. EU:s ställning vid akuta hälsohot stärks också. För första gången kan EU gå ut med att det finns ett allvarligt folkhälsohot så att vi så snabbt som möjligt kan få fram nödvändiga vaccin eller mediciner enligt EU:s läkemedelslagstiftning.