Trimite unui prieten
RSS
google +
Versiune pentru imprimare

Tonio Borg, comisarul european pentru sănătate

Tonio Borg, comisarul european pentru sănătate

Mă bucur că Parlamentul European şi Consiliul au ajuns, recent, la un acord privind decizia referitoare la ameninţările transfrontaliere grave la adresa sănătăţii. Acest acord constituie un important pas înainte în ceea ce priveşte îmbunătăţirea securităţii sanitare în Uniunea Europeană şi protejarea cetăţenilor din Europa împotriva eventualelor pandemii, catastrofe ecologice şi chimice sau a altor ameninţări la adresa sănătăţii.

Această nouă legislaţie va permite o abordare coerentă, la nivelul UE, a diferitelor tipuri de ameninţări transfrontaliere grave la adresa sănătăţii, care va ţine cont de experienţa dobândită în ultimii 20 de ani în materie de focare de boli şi situaţii de urgenţă.

Aceste ameninţări nu cunosc frontiere şi, în era globalizării, se pot propaga în câteva ore. Iată de ce este foarte important ca Uniunea Europeană şi statele sale membre să fie total pregătite pentru a reacţiona în mod coordonat şi eficient dacă se confruntă cu astfel de ameninţări transfrontaliere. Acesta este principalul obiectiv al deciziei prin care ne propunem să încurajăm cooperarea la nivelul operaţiunilor naţionale de planificare a gradului de pregătire a intervenţiei în cazul apariţiei unor ameninţări transfrontaliere la adresa sănătăţii. De asemenea, decizia consolidează gestionarea riscurilor şi a crizelor la nivelul Uniunii. Actualul Comitet pentru securitate sanitară, compus din reprezentanţi ai statelor membre şi ai Comisiei, are de acum înainte mandatul clar de a coordona eforturile de combatere a acestor ameninţări şi de a adresa un mesaj clar în acest sens autorităţilor publice şi personalului sanitar. 

Unul dintre aspectele esenţiale ale acordului este crearea unei baze juridice pentru coordonarea procurării vaccinurilor şi a altor măsuri la nivelul UE. Statele membre care participă la acest proces se vor putea astfel pregăti pentru a putea face faţă viitoarelor pandemii în condiţii mai bune decât în trecut. Poziţia UE în caz de urgenţă sanitară este, de asemenea, consolidată. Pentru prima dată, UE poate recunoaşte o situaţie de urgenţă în materie de sănătate publică, putând astfel să accelereze, în baza legislaţiei UE în domeniul farmaceutic, furnizarea vaccinurilor sau a medicamentelor necesare.