Send til en ven
RSS
google +
Printervenlig version

Af kontorchef Nathalie Chaze, Kontoret for sundhedssystemer, Generaldirektoratet for Sundhed og Forbrugere, Europa-Kommissionen

Af kontorchef Nathalie Chaze, Kontoret for sundhedssystemer, Generaldirektoratet for Sundhed og Forbrugere, Europa-Kommissionen

Hvert land er ansvarligt for at fastlægge sin egen sundhedspolitik og for forvaltning af sin egen sundhedssektor. I Lissabontraktaten opfordres EU til at supplere medlemslandenes tiltag ved at fremme samarbejdet mellem dem og støtte deres indsats. I de seneste år har EU i stigende grad støttet medlemslandene i deres bestræbelser på at opnå bæredygtige og effektive sundhedssystemer.

EU arbejder tæt sammen med lande omfattet af økonomiske støtteprogrammer på grund af deres svære økonomiske situation som f.eks. Grækenland og Portugal. Med disse programmer hjælper Europa-Kommissionen med at udtænke og gennemføre tiltag, der kan mindske ineffektiviteten i deres sundhedssystemer, og med at komme på rette vej mod økonomisk genopretning.

EU er også involveret i sundhedssystemerne i et bredere perspektiv. Siden 2011 har medlemslandene og Kommissionen haft en fælles dialog for at finde frem til effektive måder at investere i sundhed på. Inden udgangen af dette år vil disse bestræbelser resultere i vejledninger og henstillinger, der skal vise, hvordan man opnår moderne, lydhøre og bæredygtige sundhedssystemer.

I øjeblikket har vi det europæiske halvår : en årligt tilbagevendende runde, som skal samordne den økonomiske politik for at opnå stabilitet og vækst. Medlemslandene anvender dette som en mulighed for i et fælles forum at drøfte deres reformer og herunder selvfølgelig deres sundhedssystemer. I den forbindelse er det vigtigt at anerkende, at sundhedssystemerne yder et vigtigt bidrag til væksten: høj beskæftigelse, et potentiale af højtkvalificerede arbejdstagere, sociale sikkerhedsnet og input til forskning og innovation for bare at nævne nogle eksempler.

Sundhedssystemer

Mere om dette emne