Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

Съветът на ЕС дава зелена светлина на новата Конвенция за продоволствено подпомагане

Размяна на ваучер за храна на местния пазар © ЕС
13.11.2012 г.  - 

Съветът на Европейския съюз току-що прие новата Конвенция за продоволствено подпомагане – международно споразумение за борба с глада и недохранването. Днешното решение затвърждава постоянния ангажимент на ЕС за посрещане на нуждите на най-уязвимите хора по света, свързани с храната и изхранването.

Новата конвенция, която вече беше подписана от Япония, САЩ, Швейцария и Дания, ще влезе в сила на 1 януари 2013 г.

Комисар Кристалина Георгиева приветства решението на Съвета. „Едно от най-важните постижения на новата конвенция е фундаменталната промяна в подхода към продоволственото подпомагане. Подписалите страни се договарят да раздават храна, само когато няма друг начин да се помогне на тези, които са най-уязвими по отношение на глада. В противен случай, помощта трябва да се осигурява под формата на парични средства, така че засегнатите хора да могат да си купят храна на местно ниво. Това поддържа достойнството им, помага за насърчаване на местните пазари, и генерира ползи за местните фермери“, заяви комисар Георгиева.

Европейската комисия е един от най-големите донори, осигуряващи продоволствено подпомагане. Този сектор е с най-голям дял в бюджета за хуманитарна помощ на Комисията. За да помогне на общностите да възстановят своята самостоятелност след дадено бедствие и да намалят зависимостта си от помощ, политиката за хуманитарно продоволствено подпомагане на Европейския съюз предвижда предоставяне на пари в брой и ваучери на най-уязвимите хора, отколкото осигуряване на материална помощ, като например храни, внесени отдалеч.