breadcrumb.ecName
sv Svenska

Nytt sätt att renovera byggnader i Östersjöregionen genom Interreg-projektet Area 21

  • 16 December 2021

I Area 21 började man sikta på energieffektivitet i byggnader i de sex partnerländerna med hjälp av s.k. energieffektiviseringsområden, Energy Improvement Districts (EID). Genom att lokalbefolkning och andra berörda parter fick vara med, och energiplaneringen togs ner till stadsdelsnivå, övergav man i projektet metoden att planera energi främst på EU-nivå och nationellt. Den samarbetsinriktade nedifrån-och-upp-modell som utvecklats i projektet kan användas på nytt i hela Östersjöregionen.

Area 21 har visat att man genom att jobba ute på plats och över sektorsgränserna kan få fram outnyttjade möjligheter till energieffektivitet, som ofta legat dolda bakom åtskilliga kunskapsmässiga och tekniska hinder.

Area 21, ett bidrag till tävlingen Regiostars 2021

134 energibesparingsåtgärder konstaterades i sju EID-projekt i Estland, Finland, Polen, Ryssland, Sverige och Tyskland. Totalt 176 privatpersoner och organ deltog, däribland boende, offentliga fastighetsbolag, energileverantörer, studenter, akademiker och sjukhuspersonal.

Efter att projektet avslutats i september 2020 började de fyra mest lovande EID-områdena införas, delvis med hjälp av uppföljningsfinansiering från EU. Det handlar om EID-områdena på Sankt Petersburgs polytekniska universitet i Ryssland, bostadsområdet Härmälä i Tammerfors i Finland, Helsingborgs lasarettsområde i Sverige samt distriktet Järve i Kohtla-Järve i Estland.

Politiskt stöd

Byggnadssektorn står för 40 % av EU:s energiförbrukning, och 75 % av byggnadsbeståndet anses vara energiineffektivt. Bara renoveringar kan minska energiförbrukningen med upp till 6 %.

För att uppnå detta uppmuntrar man i EID-områdena att många olika intressenter deltar i energiplaneringen, i synnerhet de som direkt berörs av eventuella arbeten.

En viktig aspekt av projektet var att få uppbackning från beslutsfattare och politiker. För att säkerställa hållbarheten och vinna politiskt stöd passades EID-konceptet in i EU:s nationella, regionala och kommunala energiplanerings- och stadsutvecklingsstrategier.

Åtgärder som kan föras vidare

När EID-områdena väl hade upprättats, definierade man energibesparingsmål att ta med i framtida politiska strategier. Det ordnades sammanträden, arbetsmöten och informationsaktiviteter.

Projektresultaten publicerades och presenterades på tre webbseminarier i slutet av projektet. Där deltog totalt 107 deltagare från 21 EU-länder, däribland 31 politiska beslutsfattare och 16 regionala och nationella energiorgan.

Totalt 134 åtgärder och underaktiviteter registrerades, vilket innebär att projektet kan föras vidare till andra länder i regionen.

I Ryssland införlivades resultaten från Sankt Petersburgs EID-område i läroplanerna och i ett magisterprogram i energiförvaltning vid Sankt Petersburgs polytekniska universitet.

Man har bland annat lärt sig att det behövs en EDI-samordnare, eller områdesansvarig, för att leda ett områdes energibesparingsinitiativ. EID-området i Helsingborg i Sverige får på den punkten redan finansiering av staden utan projektstöd.

Framtida samarbete

Area 21 har samarbetat med det gränsöverskridande STRING-nätverket och Union of the Baltic Cities, som främjar hållbara lösningar för att förbättra livskvaliteten i Östersjöregionen.

Det nya EID-konceptet skulle kunna bli ett lovande instrument i EU-strategin En renoveringsvåg för Europa – miljöanpassa våra byggnader, skapa jobb och förbättra liv. Där är syftet att fördubbla renoveringstakten för byggnader under de närmaste tio åren.

Totala investeringar och EU-medel 

De totala investeringarna i projektet ”Baltic Smart City Areas for the 21st Century (Area 21)” uppgår till 1 990 000 euro med 1 890 000 euro i bidrag från Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf) genom samarbetsprogrammet ”Interreg Östersjön” för programperioden 2014–2020.