AREA 21 -hankkeen tavoitteena oli rakennusten energiatehokkuuden parantaminen kuudessa kumppanimaassa käyttämällä apuna alueellisia energiasuunnittelumalleja (EID). Hankkeessa osallistettiin kansalaiset ja muut sidosryhmät tuomalla energiasuunnittelu aluetasolle, mikä poikkesi aiemmista lähestymistavoista, joissa energiasuunnittelua on toteutettu pääsääntöisesti EU:n ja kansallisella tasolla. Hankkeessa kehitettyä, alhaalta ylöspäin toimivaa yhteistyömallia voidaan hyödyntää koko Itämeren alueella.
AREA 21 -Interreg-hankkeessa esiteltiin ainutlaatuinen lähestymistapa rakennusten kunnostukseen Itämeren alueella
- 16 December 2021
Seitsemässä alueellisten energiasuunnittelumallien pilottihankkeessa Puolassa, Ruotsissa, Saksassa, Suomessa, Venäjällä ja Virossa määritettiin 134 energiansäästötoimea. Mukana oli yhteensä 176 henkilöä ja yhteisöä, kuten asunnonomistajia, julkisten kiinteistöjen omistajia, energialaitoksia, opiskelijoita, tutkijoita ja sairaalahenkilökuntaa.
Hankkeen päätyttyä syyskuussa 2020 aloitettiin neljän lupaavimman alueellisen energiasuunnittelumallin toteuttaminen osittain EU:n jatkorahoituksen turvin. Kyseisten alueellisten energiasuunnittelumallien toteutuskohteita olivat Pietarin polytekninen yliopisto Venäjällä, Härmälän kaupunginosa Tampereella, Helsingborgin sairaala-alue Ruotsissa ja Järven alue Kohtla-Järven kaupungissa Virossa.
Poliittinen tuki
Rakennusalan osuus EU:n energiankulutuksesta on 40 prosenttia, ja 75 prosenttia alueen rakennuskannasta on energiatehokkuudeltaan heikkoa. Pelkästään rakennuksia kunnostamalla energiankulutusta voitaisiin vähentää jopa 6 prosenttia.
Tämän tavoitteen saavuttamiseksi alueellisissa energiasuunnittelumalleissa kannustetaan ottamaan energiasuunnitteluun mukaan laaja joukko asiasta kiinnostuneita osapuolia, erityisesti ihmisiä, joihin toteutettavat toimet vaikuttavat suoraan.
Tärkeänä lähtökohtana oli päätöksentekijöiden ja poliitikkojen tuen saaminen hankkeelle. Kestävyyden ja poliittisen tuen varmistamiseksi alueelliset energiasuunnittelumallit laadittiin EU:n, kansallisen, alueellisen ja kunnallisen tason energiasuunnittelu- ja kaupunkikehitysstrategioiden mukaisiksi.
Siirrettävissä olevat toimet
Alueellisten energiasuunnittelumallien laatimisen jälkeen määritettiin energiansäästötavoitteet, jotka on määrä sisällyttää tuleviin toimintapolitiikkoihin. Myös tapaamisia, työpajoja ja tiedotustoimia järjestettiin.
Hankkeen tulokset julkaistiin ja esiteltiin kolmessa webinaarissa hankkeen päätteeksi. Webinaareissa oli yhteensä 107 osallistujaa 21 EU-maasta. Mukana oli muun muassa 31 poliittista päätöksentekijää sekä 16 alueellista ja kansallista energiavirastoa.
Kaikkiaan dokumentoitiin 134 toimea ja alatoimintoa, joiden ansiosta hankkeen tulokset ovat siirrettävissä myös muihin alueen maihin.
Venäjällä Pietarin alueellisen energiasuunnittelumallin tulokset sisällytettiin Pietarin polyteknisen yliopiston opiskelijoiden opinto-ohjelmaan ja energianhallinnan maisteriohjelmaan.
Yksi opituista asioista on se, että alueellisen energiasuunnittelumallin koordinaattorin tai alueen johtajan on otettava vastuu alueen energiansäästöaloitteista. Ruotsissa Helsingborgin alueellisessa energiasuunnittelumallissa kaupunki rahoittaa jo tätä tehtävää ilman hankkeen tukea.
Tuleva yhteistyö
AREA 21 -hankkeessa on tehty yhteistyötä rajat ylittävän STRING-verkoston ja Itämeren kaupunkien liiton kanssa. Nämä toimijat edistävät kestäviä kaupunkiratkaisuja elämänlaadun parantamiseksi Itämeren alueella.
Uusi alueellisen energiasuunnittelumallin konsepti voisi olla lupaava väline hyödynnettäväksi EU:n strategiassa ”Euroopan rakennusten perusparannusaalto – ympäristöystävällisempiä rakennuksia, lisää työpaikkoja ja parempaa elämänlaatua”. Strategian tavoitteena on kaksinkertaistaa kunnostettavien rakennusten osuus seuraavan 10 vuoden aikana.
Kokonaisinvestointi ja EU-rahoitus
”Baltic Smart City Areas for the 21st Century (AREA 21)” -hankkeen kokonaisinvestointi on 1 990 000 euroa. EU:n Euroopan aluekehitysrahasto osallistuu hankkeeseen yhteensä 1 890 000 eurolla Itämeren aluetta koskevasta Interreg-yhteistyöohjelmasta ohjelmakaudella 2014–2020.