Η διατήρηση των υδατικών πόρων
- 01 January 2004
Το έργο «Διαχείριση των υδατικών πόρων την κεντρική περιοχή της Benelux» εστιάζεται σε πρακτικά μέτρα για τη βελτίωση της διατήρησης των υδατικών πόρων. Περιλαμβάνει την παροχή βοήθειας σε κατόχους εκμεταλλεύσεων και σε καλλιεργητές κηπευτικών για να περιορίσουν την κατανάλωση νερού και για την ανάπτυξη τεχνικής και επιστημονικής γνώσης στον τομέα της «διατήρησης των υδάτων και διαχείρισης της στάθμης των υδάτων».
Η παροχή υπόγειων υδάτων και υδάτων επιφανείας δεν είναι ανεξάντλητη· αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν όρια στις ποσότητες υδροληψίας από το περιβάλλον. Συνεπώς, η διαχείριση των υδατικών πόρων, που έχουν ζωτική σημασία για τη διατήρηση της ζωής, πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον κατάλληλο τρόπο.
Στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG II, εννέα συνεργαζόμενοι φορείς από τέσσερις διαφορετικές επαρχίες των Κάτω Χωρών (Βόρεια Βραβάνδη και Λιμβούργο) και του Βελγίου (Φλάνδρα και επαρχία Αμβέρσας και Λιμβούργου) συνένωσαν τις δυνάμεις τους για να λάβουν μέτρα για τη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων. Ορισμένες από τις βασικές δράσεις που έχουν αναληφθεί περιλαμβάνουν την εξέταση της δυνατότητας συγκράτησης ύδατος για μεγαλύτερες περιόδους σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, έτσι ώστε να αυξηθεί η στάθμη των υπόγειων υδάτων, και αναζήτησης μέτρων που θα βοηθήσουν τους κατόχους εκμεταλλεύσεων και τους καλλιεργητές κηπευτικών να χρησιμοποιούν λιγότερο νερό.
Από το 1998 έως το 2001, έχουν ληφθεί διάφορα παρόμοια μέτρα. Οι διώρυγες και οι τάφροι στις επιλέξιμες περιφέρειες εξοπλίστηκαν με υπερχειλιστές για την πρόληψη της ροής του ύδατος στην θάλασσα (2000 υπερχειλιστές/140 000 εκτάρια) και, σε επίπεδο προώθησης μιας πιο υπεύθυνης χρησιμοποίησης των υδάτων, δοκιμάστηκαν η αξιοπιστία και η σκοπιμότητα διαφόρων συστημάτων άρδευσης με εκτόξευση νερού. Πραγματοποιήθηκαν επίσης δοκιμές των θρεπτικών στοιχείων, με στόχο να βελτιωθεί η ποιότητα των υπόγειων υδάτων. Σε ογδόντα διαφορετικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις και σε επιχειρήσεις κηπευτικών, αναπτύχθηκαν περαιτέρω και τελειοποιήθηκαν οι υφιστάμενες μέθοδοι υπολογισμού της ποσότητας ύδατος που θα χρησιμοποιηθεί για την άρδευση των καλλιεργειών.
Τα μέτρα αυτά ήταν επιτυχή, εφόσον συνέβαλαν στη βελτίωση της διατήρησης των υδάτων και είχαν επίσης θετική επίπτωση στην πανίδα και την χλωρίδα. Χάρη στο έργο, οι κάτοχοι γερωργικών εκμεταλλεύσεων και οι παραγωγοί κηπευτικών χρησιμοποιούν λιγότερο νερό, γεγονός που είναι καλό τόσο για τη γεωργική δραστηριότητα όσο και για το περιβάλλον.