Trimite unui prieten
RSS
google +
Versiune pentru imprimare

de prof. Benoit Vallet, Director General pentru Sănătate, Ministerul Afacerilor Sociale și Sănătății, Franța

de prof. Benoit Vallet, Director General pentru Sănătate, Ministerul Afacerilor Sociale și Sănătății, Franța

În ultimii zece ani, rezistența antimicrobiană a devenit una dintre principalele preocupări din domeniul securității sanitare globale. Planul de acțiune al UE privind rezistența antimicrobiană a contribuit la creșterea sensibilizării cu privire la acest fenomen și a scos în evidență nevoia de a elabora planuri naționale cât mai cuprinzătoare. Provocarea este însă complexă. Atât țările UE, cât și actorii-cheie din afara sectorului științific și al sănătății, inclusiv Uniunea Europeană, trebuie să depună eforturi mai mari.

Considerăm că fiecare actor implicat ar trebui să se concentreze asupra principalei sale valori adăugate pentru a se asigura o coerență sporită în această luptă globală împotriva rezistenței antimicrobiene. Combaterea acestui fenomen intră în responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Concluziile Consiliului privind rezistența antimicrobiană, adoptate sub Președinția olandeză a UE, sunt un semnal clar că declarațiile trebuie traduse în fapte.

Viitoarea acțiune comună privind rezistența antimicrobiană și infecțiile asociate asistenței medicale, finanțată în baza Programului în domeniul sănătății, are drept obiectiv să le permită statelor membre și părților implicate (ex. OMS Europa, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor) să își intensifice eforturile pentru a obține rezultate concrete, reducând povara reprezentată de rezistența antimicrobiană. Acțiunea comună va fi coordonată de Franța și se va axa pe acțiunile în curs, implicând actori-cheie și urmărind realizarea unor obiective stabilite de comun acord. În opinia noastră, este cea mai bună cale de urmat.

La nivel național, ne-am angajat să ne revizuim strategia, plecând de la abordarea pe principiul „O singură sănătate”. În acest sens, a fost creat Comitetul interministerial pe probleme de sănătate, care are misiunea de a se ocupa de principalele priorități în domeniu și de a defini orientarea strategică a întregului guvern. În noiembrie, Comitetul va adopta foaia de parcurs în materie de rezistență antimicrobiană, care va ghida acțiunile pe care le vom întreprinde în anii următori.