Trimite unui prieten
RSS
google +
Versiune pentru imprimare

de Ana França, coordonator național pentru transplanturi, Institutul portughez pentru sânge și transplanturi

de Ana França, coordonator național pentru transplanturi, Institutul portughez pentru sânge și transplanturi

Transplantul este unul dintre marile succese ale secolului XX. Deseori, el reprezintă singura opțiune pentru cei care suferă disfuncții majore ale unor organe. Însă această opțiune nu poate exista fără un număr suficient de organe pentru transplant.  În 2014, aproape 65 000 de europeni așteptau un transplant. În medie, mor zilnic 10 dintre persoanele aflate pe lista de așteptare.  Oare câte vieți ar fi putut fi salvate dacă mai multe persoane ar fi știut cât de mare este nevoia de organe și dacă ar fi acceptat să doneze în caz de deces?

Comisia Europeană și Consiliul Europei colaborează cu statele membre pentru a spori numărul donatorilor de organe, pentru a îmbunătăți sistemele de transplant și pentru a asigura calitatea și siguranța procedurilor de transplant. În 2010, a fost adoptată Directiva 2010/53/UE privind standardele de calitate și siguranță referitoare la organele umane destinate transplantului. În plus, Comisia Europeană cofinanțează, prin programul UE în domeniul sănătății, mai multe proiecte din domeniu care permit diseminarea informațiilor și a celor mai bune practici.

Pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la donarea de organe, Consiliul Europei organizează anual, în a doua sâmbătă a lunii octombrie, împreună cu o țară-gazdă, Ziua europeană a donării și transplantului de organe (EODD). La Lisabona, ediția din acest an a fost punctată de un concert de muzică clasică, o ceremonie oficială și o sesiune științifică, în cadrul căreia au fost discutate mai multe subiecte legate de donarea și transplantul de organe.

Numeroase activități destinate publicului larg au inclus numere de muzică și dans și au implicat organizații neguvernamentale precum asociațiile de pacienți. Evenimentele au fost popularizate pe un site dedicat, pe Facebook și YouTube, dar și prin intermediul „ambasadorilor” EODD.

Tuturor participanților, donatorilor, familiilor acestora, viitorilor donatori a căror generozitate va salva vieți - Obrigado!  (Mulțumim!)