Trimite unui prieten
RSS
google +
Versiune pentru imprimare

de Philippe Roux, Şef de unitate, DG SANCO, Unitatea C4 - Factori determinanţi pentru sănătate

de Philippe Roux, Şef de unitate, DG SANCO, Unitatea C4 - Factori determinanţi pentru sănătate

Nu trebuie decât să ne uităm la cifre sau la talia europenilor pentru a ne da seama că obezitatea este un fenomen din ce în ce mai frecvent. În cazul copiilor, creşterea în greutate reprezintă o tendinţă deosebit de periculoasă deoarece, pe termen lung, poata provoca probleme grave de sănătate cum ar fi diabetul, bolile de inimă sau alte boli cronice majore.

În medie, la nivelul statelor membre ale UE, 17% din populaţia adultă suferă de obezitate. Mai mult, 52% din adulţii europeni sunt consideraţi supraponderali sau obezi. În termeni mai simpli, un adult din doi şi aproape un copil din trei intră în categoria persoanelor supraponderale sau obeze.

Uniunea Europeană s-a angajat activ în combaterea obezităţii. Printre modalităţile pe care le are la dispoziţie Comisia Europeană pentru a interveni în acest domeniu se numără Strategia pentru Europa privind problemele legate de alimentaţie, excesul de greutate şi obezitatea şi două instrumente de implementare, respectiv „Grupul la nivel înalt pentru nutriţie şi activitate fizică” şi „Platforma UE privind regimul alimentar, activitatea fizică şi sănătatea”.

Strategia a făcut recent obiectul unei evaluări independente externe, menită să determine cât este de eficientă şi în ce măsură şi-a atins obiectivul de promovare a unui stil de viaţă mai sănătos.
Raportul de evaluare s-a pronunţat în favoarea continuării Strategiei şi a implementării instrumentelor asociate acesteia. Rezultatele au mai arătat că la nivelul UE este nevoie în continuare de coordonare din partea Comisiei pentru a promova evoluţii şi intervenţii strategice. De asemenea, raportul a arătat că DG SANCO a integrat cu succes aspectele legate de alimentaţie şi activitate fizică în alte politici ale UE.

La întâlnirea din iunie 2013 a Platformei şi a Grupului comun la nivel înalt, comisarul Borg a confirmat continuarea Strategiei. În acelaşi timp, Comisia a stabilit că acţiunile trebuie orientate în special către două grupuri-ţintă (categoriile socioeconomice defavorizate şi copiii) şi a pus un accent mai mare pe promovarea activităţii fizice.

Membrii Grupului la nivel înalt s-au angajat să depună mai multe eforturi pentru combaterea tendinţei îngrijorătoare de creştere a cazurilor de obezitate în rândul copiilor, prin intermediul unui Plan de acţiune privind obezitatea infantilă, pe care îl vor discuta în noiembrie 2013.

Strategie privind alimentaţia

Mai multe pe această temă