This site has been archived on 03/11/2014
03/11/2014
Grup de reflecție privind accesul online la patrimoniul cultural european

Cale de navigare

Grup de reflecție privind accesul online la patrimoniul cultural european

De-a lungul secolelor, bibliotecile, arhivele și muzeele din întreaga Europă au fost depozitarele patrimoniului nostru cultural bogat și divers. Ele au conservat și au oferit acces la comorile cunoașterii, frumuseții și imaginației, precum sculpturile, picturile, muzica și literatura. Noile tehnologii ale informației au creat oportunități uriașe de a face acest patrimoniu comun accesibil pentru toți. Cultura urmează calea digitală, iar „instituțiile de conservare a memoriei colective” își adaptează modul de comunicare cu publicul.

Digitizarea aduce un suflu nou operelor trecutului și le transformă nu numai într-un avantaj formidabil pentru utilizatorul individual, dar și într-un element de importanță majoră pentru economia digitală.

Suntem de părere că sectorul public are responsabilitatea principală de a face patrimoniul nostru cultural accesibil online și de a-l conserva pentru generațiile viitoare. Această responsabilitate, precum și controlul asupra patrimoniului Europei nu pot fi lăsate în seama câtorva actori de pe piață, deși încurajăm cu tărie atragerea mai multor întreprinderi și investiții private în domeniul digitizării, prin intermediul unui parteneriat corect și echilibrat.

Digitizarea patrimoniului nostru cultural reprezintă o sarcină uriașă, care necesită investiții importante. Conform unui studiu, vor fi necesare circa 100 de miliarde de euro, de-a lungul timpului, pentru a digitiza întregul nostru patrimoniu cultural. Acest tip de efort necesită timp, iar investițiile vor trebui plănuite și coordonate cu grijă pentru a obține cele mai bune rezultate.

REZUMAT  

Ultima actualizare: 24/11/2014 |  Începutul paginii