This site has been archived on (2014/11/18)
18/11/14

Sökväg

Left navigation

Additional tools

Kriserna knyter oss samman

1 juli 2013.

Publicerad i Nerikes Allehanda

EU-kommissionär Cecilia Malmström och EU-minister Birgitta Ohlsson. Foto: EU-kommissionen & Martina Huber/Regeringskansliet
DEBATT

I den ekonomiska krisens spår tar nu EU stora kliv för att förbättra det europeiska samarbetet och stå upp för våra europeiska värderingar. Med mindre än ett år till EU-valet gäller det att vi inte lämnar fältet öppet för dem som vill urholka unionen, skriver EU-kommissionär Cecilia Malmström och EU-minister Birgitta Ohlsson (Fp). De båda deltar idag på ett seminarium i Almedalen på ämnet "Värderingarnas Europa".

Det är i kriserna som EU tar de stora kliven framåt. Så har det varit genom historien och vi ser samma mönster idag. Trots domedagsprofetiorna som har duggat tätt de senaste åren, om unionens upplösning och slutet för euron, ser vi nu hur länderna i Europa knyts tätare samman på många områden. Länderna enas kring förhandlingsborden och lägger gamla trätoämnen åt sidan.
 
De lösningar som vi har klubbat igenom på det ekonomiska området - t ex en bankunion för att förhindra att misskötsel av enskilda banker kullkastar Europas ekonomi - är åtgärder som bara den mest inbitne EU-federalist kunde ha drömt om för ett par år sedan.
 
Häromveckan fick vi dessutom en överenskommelse om att stärka det så kallande Schengensamarbetet, som gör att vi alla ska kunna resa från Riksgränsen till Malta utan att visa pass. EU-kommissionen ska i fortsättningen hålla ett vakande öga så att länderna inte sätter upp godtyckliga gränskontroller. Inget medlemsland ska få stänga sina gränser helt på egen hand. I och med detta försvarar vi en av de mest handfasta fördelarna med EU-samarbetet - den fria rörligheten.

Och ännu viktigare: Efter nästan fjorton års arbete har EU enats om ett gemensamt asylsystem. Asylsökande ska få en rättvis och rättssäker behandling oavsett var i Europa de anländer. De ska ha rätt till anständiga levnadsförhållanden, till tolk och juridisk hjälp. Framgången med asylsystemet är ett exempel på hur EU nu står upp för gemensamma europeiska värderingar som att hjälpa de allra svagaste, för mångfald och för solidaritet.

Nu får vi inte tappa fokus. EU behöver fortsätta att leverera anledningar till framtidstro, även i krisens skugga. EU-institutionerna måste bli bättre på att förklara den roll som samarbetet spelar i vardagen. Alla är överens om att ledarskap krävs för att skapa ordning i EU-ländernas ekonomier. Lika viktigt är ledarskapet för att öka medlemsländernas respekt för mänskliga rättigheter och demokratin. Populistiska och främlingsfientliga partier har ökat markant i nationella val i Europa under den senaste tiden. I kölvattnet av dessa följer en svans av än mer extrema rörelser.

Vi har sett detta ske till exempel i Ungern och Grekland, och här måste EU fortsätta att vara en stark och klar röst när våra gemensamma värderingar hotas. För att ett land ska bli EU-medlem ställs tydliga krav på respekt för de mänskliga rättigheterna. Men när man väl beviljats medlemskap är det svårt att granska hur dessa rättigheter efterlevs – här saknar vi idag effektiva verktyg. EU måste kunna agera snabbt och effektivt när en medlemsstat inte respekterar unionens grundläggande värderingar.
 
Vi är mindre än ett år från EU-valet i maj 2014. Nu gäller det att vi står upp mot de krafter som vill se EU-samarbetet luckras upp, som vill urholka vårt stöd till flyktingar och inskränka vår fria rörlighet. Ansvaret är allas - såväl Europas regeringschefer som de svenskar som överväger att stanna på sofflocket nästa sommar. Om vi får ett lågt valdeltagande, och en valdebatt med slagsida åt nationell isolering, lämnar vi walkover till dem som helst skulle se en återgång till forna tiders Europa. Låt nazisternas intåg i det grekiska parlamentet förra året vara en påminnelse om att det inte är rätt väg att gå.
 
Vi behöver ett starkt EU även i framtiden, för det saknas inte utmaningar för unionen att ta sig an. Under de fem år som följer på Europaparlamentsvalet måste EU styras med varsam hand helt ur de ekonomiska svårigheter som vi befinner oss i. Vi måste se till att asylsystemet läggs på plats i alla medlemsländer. EU måste fortsätta att ha en stark roll i utrikespolitiken, och samtidigt stå upp internt för de värderingar som är dess fundament.

Trots sådana utmaningar finns det skäl att se hoppfullt på Europas framtid. Ibland är det trögt, och ibland tar vi steg tillbaka, men det blir ändå långsamt bättre.
 
Cecilia Malmström
EU-kommissionär för migrations- och säkerhetsfrågor
 
Birgitta Ohlsson (Fp)
EU-minister