Legume și fructe congelate
Definiție

(lista codurilor SA vizate de această fișă)
Legume și fructe congelate și preparate congelate obținute din legume, fructe și produse similare.

Pentru legume și fructe necongelate a se vedea „Legume și fructe necongelate”.

În ceea ce privește produsele în ambalaje individuale, a se vedea fișa specifică pentru „Ambalaje pentru vânzarea cu amănuntul și produse finite”.


Legume și fructe congelate
Cantitatea minimă recomandată pentru fiecare eșantion final

1 kg
Standarde aplicabile (ISO și norme UE) și legislație relevantă
  • Standardul ISO 7002 - „Produse alimentare și agricole. Prezentare generală a metodei standard de eșantionare a unui lot”.
  • Standardul ISO 874 - „Fructe și legume proaspete. Eșantionare”.
De asemenea, trebuie să consultați legislația națională și orientările naționale privind eșantionarea.


Echipamentul necesar
Instrumentul de eșantionare recomandat în funcție de metoda utilizată
  • Prelevator zonal (S02-01)
  • Făraș de prelevare (S03-01)
  • Prelevator pentru produse congelate (E01-01)
Recipientele care urmează să fie utilizate pentru eșantionare
  • Pungi din plastic de diferite modele și dimensiuni (P00)
  • Sticle de plastic cu deschizătură largă și o capacitate de 500 ml - 1 000 ml (P03, P04), rezistente la îngheț.
Recipientele trebuie să fie făcute dintr-un material adecvat pentru contactul cu alimentele.

Măsurile de precauție și evaluarea riscurilor
  • Trebuie să cunoașteți și să respectați toate instrucțiunile de sănătate și securitate din cadrul evaluării locale a riscurilor și/sau al practicilor de securitate în muncă pentru locul unde urmează să aibă loc eșantionarea.
  • A se consulta fișa „Sănătate și securitate” în legătură cu Eșantionarea produselor alimentare pentru recomandări detaliate referitoare la igienă și riscuri în ceea ce privește produsele alimentare congelate.
  • Trebuie menținută igiena produselor alimentare.
  • Asigurați-vă că dețineți echipamente individuale de protecție curate și corespunzătoare pentru situația respectivă.

Planul de eșantionare
Tipul de transport Procedură
Transporturi destinate vămuirii Eșantionul reunit este format dintr-un număr adecvat de eșantioane primare. În cazul în care nu există îndoieli cu privire la omogenitatea transportului, se prelevă, de obicei, un eșantion primar care reprezintă mărfurile acoperite de aceeași declarație vamală.

Eșantionarea diferitelor tipuri de ambalaje Prelevați unul sau mai multe eșantioane reunite obținute prin selecție aleatorie sau sistematică din diferite părți ale transportului, în nu mai puțin de cinci puncte convenționale (unul la mijloc, unul în partea superioară și unul în partea inferioară). Se pot obține mai multe eșantioane reunite din recipiente care conțin produse sau loturi diferite.


Manipularea eșantioanelor
Observații generale
  • Dacă este posibil, luați ca eșantioane ambalaje întregi.
  • Atunci când eșantionați produse în vrac, evitați să luați ca eșantioane bucăți mici (așchii sau șpanuri). Secționați o bucată suficient de mare și luați măsuri de prevenire a condensării umidității pe suprafața eșantionului. Nu încercați să alcătuiți eșantioane reunite. A se vedea procedurile de eșantionare pentru Produse congelate în partea generală.
  • Loturile diferite trebuie eșantionate separat. Etichetele de pe ambalaj pot indica dacă transportul conține loturi sau date de producție diferite și dacă variază calitatea produselor din loturi diferite.
  • Eșantionarea trebuie să fie realizată astfel încât eșantioanele să reprezinte toate caracteristicile lotului (de exemplu, condiții de temperatură). Eșantionul trebuie prelevat în mod aleatoriu sau sistematic, și anume, din diferite locuri (din partea superioară, de la mijloc și din partea inferioară).
  • De obicei, recipientele deschise, rupte sau deteriorate sau produsele care urmează să expire sau care au expirat deja nu trebuie eșantionate, cu excepția cazului în care există motive întemeiate în acest sens.
  • Cu ajutorul echipamentului de eșantionare și/sau al mănușilor din latex, prelevați eșantioane primare din produs și introduceți-le într-un recipient din plastic de uz alimentar cu scopul de a obține un singur eșantion reunit.
  • Eșantioanele trebuie sigilate ermetic pentru a se preveni „degerăturile” (desicare).
  • Pentru a se evita orice fel de modificare a conținutului de umiditate, recipientul pentru eșantioane trebuie umplut complet sau trebuie eliminat aerul și apoi sigilat recipientul.
Formularul de eșantionare
  • Completați formularul de eșantionare. O copie se atașează la eșantioane, iar o alta se păstrează în registru.
Transport
  • Trimiteți eșantioanele direct către laborator.
  • În cazul în care eșantioanele nu sunt transportate imediat, acestea trebuie depozitate într-un congelator la o temperatură de - 18 °C sau mai mică. Pentru transport, înconjurați eșantioanele congelate cu pastile pentru răcire sau gheață uscată ambalată în hârtie maro pentru a evita contactul dintre eșantioane și gheața uscată. Trebuie utilizată o cantitate suficientă de gheață uscată pentru a păstra produsul congelat. Introduceți eșantioanele congelate într-o cutie izotermă, un răcitor din polistiren ventilat sau alt material izoterm. Variațiile de temperatură pot favoriza deteriorarea sau descompunerea produsului. Pe durata verii, introduceți recipientele care urmează să fie transportate, dacă este posibil, într-un congelator suficient de mult timp pentru a le congela bine. Trebuie monitorizat și înregistrat lanțul de răcire.
Depozitare
  • Eșantioanele trebuie depozitate într-un congelator. Trebuie monitorizat și înregistrat lanțul de răcire.

Legume și fructe congelate (extindeți lista)
Cod SA Descriere


Revizuiri
VersiuneDataModificări
1.012.10.2012Prima versiune
1.110.2.2021Actualizare - Format nou, modificări aduse textului