Grăunțe și semințe vrac
Definiție

(lista codurilor SA acoperite de această fișă)
Produse sub formă de granule neaglomerate; grăunțe, semințe; produse alimentare; hrană pentru animale etc.

Semințe oleaginoase, fructe oleaginoase și orice formă de produse peletizate.

Pentru produsele sub formă de pudră, a se vedea fișa specifică pentru „Produse alimentare sub formă de pudră”.

Pentru produsele în ambalaje individuale, a se vedea fișa specifică pentru „Ambalaje pentru vânzarea cu amănuntul și produse finite”.


Grăunțe și semințe vrac
Cantitatea minimă recomandată pentru fiecare eșantion final

0,5 kg (1 kg pentru determinarea calității grâului)
Standarde aplicabile (ISO și norme UE) și legislație relevantă
  • ISO 542 Oleaginoase – Eșantionare
  • ISO 948 Mirodenii și condimente – Eșantionare
  • ISO 24333 Cereale și produse pe bază de cereale – Eșantionare
  • Regulamentul (CE) nr. 152/2009 al Comisiei de stabilire a metodelor de eșantionare și analiză pentru controlul oficial al furajelor.
De asemenea, ar trebui să consultați legislația națională și orientările naționale privind eșantionarea.


Echipamentul necesar
Instrumentul de eșantionare recomandat în funcție de metoda utilizată
  • Făraș, lingură cu mânere lungi (S03-01)
  • Prelevator zonal (S02-01)
  • Prelevator tip harpon (S01-01)
  • Echipament de divizare a eșantioanelor (D01-01)
Recipientele care urmează să fie utilizate pentru eșantionare
  • Pungi de plastic de diferite mărimi, cu sau fără etichete pretipărite (P00)
  • Sticle de plastic de diferite dimensiuni (P01, P03, P04)
Recipientele trebuie să fie dintr-un material adecvat pentru alimente.

Măsuri de securitate și evaluarea riscurilor
  • Ar trebui să cunoașteți și să respectați instrucțiunile privind sănătatea și securitatea în cadrul evaluării locale a riscurilor și/sau practicile de lucru în siguranță pentru locul unde urmează să aibă loc eșantionarea.
  • Consultați „Sănătate și securitate” de la „Eșantionarea produselor alimentare” pentru recomandări detaliate cu privire la igienă și riscuri pentru alimentele uscate în vrac.
  • Igiena produselor alimentare trebuie menținută.
  • Asigurați-vă că aveți un echipament personal de protecție curat și adecvat pentru împrejurări.
  • Produsele de origine vegetală pot fi purtătoare de praf sau pot fi infestate cu agenți periculoși pentru sănătatea umană. Agenții ar trebui să efectueze o evaluare a riscurilor după ce observă transportul.
  • Agenții ar trebui să poarte echipamente adecvate de protecție a căilor respiratorii împotriva expunerii la praf.
  • Combinația dintre nivelurile ridicate de praf din aer și electricitatea statică poate produce un incendiu sau o explozie.

Planul de eșantionare
Tipul de transport Procedură
Transport destinat vămuirii Un eșantion colectiv format dintr-un număr adecvat de eșantioane primare, alese în mod aleatoriu sau sistematic din întregul transport.

Pungi/saci și bidoane Un eșantion colectiv: obținut prin selecție aleatorie din diferite părți ale transportului.

Prelevați eșantioane primare în mod aleatoriu din cel puțin două pungi/doi saci sau două bidoane, din mijloc.

Pentru controlarea hranei pentru animale, consultați Regulamentul (CE) nr. 152/2009 al Comisiei

Produse vrac mutate cu ajutorul unei benzi transportoare sau alte grăunțe neaglomerate Un eșantion colectiv: obținut din eșantioanele primare prelevate de pe întreg diametrul fluxului, la intervale determinate de viteza de mișcare. Pentru informații suplimentare, consultați „Principii generale”, „Metode de eșantionare”.

În cazul în care grăunțele sunt mutate mecanic cu ajutorul benzilor transportoare sau al altor echipamente, pot exista supape de deviere sau jgheaburi care să permită prelevarea de eșantioane la intervale regulate din fluxul în mișcare. În cazul în care acestea nu există, poate fi necesar, din motive de sănătate și securitate, să se oprească fluxul și să se utilizeze o lopată sau o lingură pentru prelevarea eșantioanelor de pe banda transportoare. În anumite cazuri, eșantioanele pot fi prelevate prin trecerea unei linguri cu mâner lung prin fluxul în mișcare al grăunțelor, la intervale regulate. În fiecare caz, eșantioanele trebuie prelevate pe întreg parcursul trecerii lotului pe lângă punctul de eșantionare pentru a garanta faptul că eșantionul colectiv este reprezentativ.

Vrac < 15 tone în vagoane, cisterne sau containere Un eșantion colectiv: din eșantioane primare prelevate la intervale regulate în timp ce transportul este în mișcare (a se vedea „Produse vrac mutate”) sau din cel puțin cinci puncte convenționale. Pentru informații suplimentare, consultați „Principii generale”, „Metode de eșantionare”

Pentru controlarea hranei pentru animale, consultați Regulamentul (CE) nr. 152/2009 al Comisiei

Vrac > 15 tone, dar < 30 de tone în vagoane, cisterne sau containere Un eșantion colectiv: din eșantioane primare prelevate la intervale regulate în timp ce transportul este în mișcare (a se vedea „Produse vrac mutate”) sau din cel puțin opt puncte convenționale. Pentru informații suplimentare, consultați „Principii generale”, „Metode de eșantionare”

Pentru controlarea hranei pentru animale, consultați Regulamentul (CE) nr. 152/2009 al Comisiei

Vrac > 30 de tone, dar < 50 de tone în vagoane, cisterne sau containere Un eșantion colectiv: din eșantioane primare prelevate la intervale regulate în timp ce transportul este în mișcare (a se vedea „Produse vrac mutate”) sau din cel puțin 11 puncte convenționale. Pentru informații suplimentare, consultați „Principii generale”, „Metode de eșantionare”

Pentru controlarea hranei pentru animale, consultați Regulamentul (CE) nr. 152/2009 al Comisiei

Vrac < 500 de tone în silozuri Un eșantion colectiv: obținut din eșantioanele primare prelevate la intervale regulate în timp ce transportul este mutat (a se vedea „Produse vrac mutate”) sau transferat către un alt siloz.

Pentru controlarea hranei pentru animale, consultați Regulamentul (CE) nr. 152/2009 al Comisiei

Vrac pe navă > 500 de tone în cale Un eșantion colectiv: obținut din eșantioanele primare prelevate la intervale regulate în timp ce transportul este mutat (a se vedea „Produse vrac mutate”) sau din cel puțin cinci puncte convenționale (unul la mijloc, plus încă patru la jumătatea distanței dintre centru și extremități).

Vrac pe navă > 500 de tone în diverse cale Un eșantion colectiv pentru fiecare cală: din eșantioane primare prelevate la intervale regulate în timp ce transportul este mutat (a se vedea „Produse vrac mutate”) sau din cel puțin cinci puncte convenționale. Pentru informații suplimentare, consultați „Principii generale”, „Metode de eșantionare”

Pentru controlarea hranei pentru animale, consultați Regulamentul (CE) nr. 152/2009 al Comisiei


Manipularea eșantioanelor
Observații generale
  • În cazul în care produsul este transportat liber în vrac, încărcătura trebuie considerată ca întreg, iar eșantioanele trebuie prelevate din toate părțile încărcăturii.
  • Eșantionare reprezentativă: Eșantionul trebuie să fie reprezentativ pentru întregul transport. Se prelevă eșantioane primare din întregul lot sau pe parcursul întregului proces de descărcare. Cantitatea minimă recomandată pentru fiecare eșantion primar este de 1 kg. Eșantioanele primare trebuie amestecate cu atenție pentru a se obține un eșantion colectiv. Asigurați-vă că produsul eșantionat nu este alterat de procesul de eșantionare. Trebuie să evitați manipularea (cum ar fi ventilarea sau strecurarea) care ar putea fi efectuată pentru a reduce prezența prafului sau a altor constituenți (tărâțe etc.).
  • Prelevarea de eșantioane: Se aplică diferite metode, în funcție de modul în care sunt transportate sau descărcate cerealele.
  • Vrac
    • Prelevator zonal (S02-01). Sondele se introduc în încărcătură cu deschizătura în jos, apoi se rotesc la 180˚ și se retrag încet pentru a colecta un eșantion uniform din întreaga secțiune. În fiecare lot, eșantionul trebuie colectat la trei înălțimi (nivelul superior, intermediar și inferior) și în diferite puncte pentru a garanta faptul că eșantionul colectiv este reprezentativ.
    • Prelevator tip harpon (S01-01). Sondele verticale se introduc cu camera (camerele) de eșantionare închisă (închise). În momentul în care sonda a atins adâncimea dorită, se deschid camerele și se rotește sonda pentru a se asigura umplerea camerelor. Se închid camerele și se retrage sonda. În fiecare lot, eșantionul trebuie colectat în diferite puncte la suprafață și la diferite adâncimi pentru a garanta faptul că eșantionul colectiv este reprezentativ.
Formularul de eșantionare
  • Completați formularul de eșantionare. O copie se atașează la eșantioane, iar o alta se păstrează în registru.
Transport
  • Eșantioanele ar trebui păstrate la temperatura camerei într-un loc uscat și bine ventilat. Acestea trebuie protejate împotriva luminii solare și a mirosurilor pentru a preveni contaminarea, proliferarea microbiologică sau alte situații care ar putea deteriora eșantionul.
Depozitarea
  • Eșantioanele trebuie păstrate la temperatura camerei într-un loc uscat și bine ventilat. Acestea trebuie protejate împotriva luminii solare și a mirosurilor pentru a preveni contaminarea, proliferarea microbiologică sau alte situații care ar putea deteriora eșantionul.
  • Eșantioanele care urmează să fie testate pentru conținutul de umiditate sau al căror conținut de umiditate ar putea afecta analiza trebuie ambalate în recipiente etanșe la umiditate și aer. Recipientul trebuie să fie umplut în totalitate și sigilat ulterior pentru a preveni orice modificări ale conținutului de umiditate.

Grăunțe și semințe vrac (extindeți lista)
Cod SA Descriere


Revizuiri
VersiuneDatăModificări
1.012.10.2012Prima versiune
1.11.11.2019Modificarea titlului fișei; modificări ale textului și ale numerelor SA din listă; modificarea cantității minime pentru fiecare eșantion final
1.1.12.11.2019Modificări ale textului
1.210.2.2021Actualizare – Format nou, modificare a textului