1. Algemene gezondheids- en veiligheidsbeginselen

Er zijn talrijke algemene gevaren die zich kunnen voordoen tijdens controle- en monsternameprocedures. Bovendien zorgen bepaalde goederen ook voor specifieke gevaren.

Zorg voor een proactieve aanpak ter bescherming van uw eigen veiligheid en die van andere personen die met u samenwerken of voor wie u verantwoordelijk bent.

Zorg ook dat u anderen niet blootstelt aan hogere risico's, hetzij door verontreiniging van de goederen, hetzij door de goederen in een gevaarlijke toestand te laten.



2. Gezondheids- en veiligheidsprocedures

Iedereen is verantwoordelijk voor goede praktijken met betrekking tot gezondheid en veiligheid. De nationale wetgeving bepaalt hoe uw gezondheids- en veiligheidsbeleid moet worden uitgevoerd. Bij wijze van richtsnoer moet elk systeem echter het volgende bevatten:
Wanneer u in gevaarlijke omgevingen werkt, is het raadzaam om in teams van minstens twee personen te werken. U kunt ook het "buddy"-principe toepassen, waarbij twee ambtenaren verantwoordelijk zijn voor elkaars veiligheid. Door al het personeel een basisopleiding eerste hulp te verschaffen, kunnen ze collega's in nood onmiddellijk helpen.


2.1 Risicobeoordelingen

Risicobeoordelingen kunnen betrekking hebben op ofwel een plaats ofwel een procedure. Deze moeten alle mogelijke gevaren en tegenmaatregelen beslaan. U moet voor elke plaats waar monsters worden genomen risicobeoordelingen uitvoeren. Voor bepaalde soorten goederen die een specifiek gevaar met zich kunnen meebrengen (bv. graan in bulk - ademhalingswegallergeen), zijn extra risicobeoordelingen nodig.

Een risicobeoordeling is een proces om de gezondheid en de veiligheid te beheren en te controleren door:
Iedereen die de ruimte betreedt of daar werkt, moet kunnen beschikken over exemplaren van de risicobeoordelingen, die jaarlijks of wanneer er zich een wijziging met betrekking tot de plaats of de procedure voordoet, moeten worden herzien.

Algemene risicobeoordelingen kunnen worden gebruikt als basis voor plaatselijke risicobeoordelingen. Een voorbeeld van een risicobeoordeling is te vinden in bijlage A. Uw nationale overheidsdiensten kunnen verschillende werkwijzen of procedures toepassen, maar het principe blijft hetzelfde. Extra begeleiding met betrekking tot risicobeoordeling is te vinden op: http://osha.europa.eu/en/topics/riskassessment/guidance.pdf


2.2 Verwijdering van afval of bedorven waar naar aanleiding van de monsternemingsprocedure

Veel mosternemingsprocedures leveren goederen of materialen op die bedorven zijn of niet worden gebruikt als onderdeel van het monster, maar die niet terug in de vracht mogen. Elk geval moet worden overwogen op basis van de volgende criteria:

2.3 Richtsnoeren voor veilige praktijken op het werk

U moet standaard veilige praktijken op het werk overeenkomen met leidinggevenden en of gezondheids- en veiligheidsdeskundigen voor specifieke plaatsen en procedures. Deze moeten o.a. betrekking hebben op werken in, aan of op:
Veilige praktijken op het werk kunnen betrekking hebben op het volgende:
Een voorbeeld van een richtsnoer voor veilige praktijken op het werk is te vinden in bijlage B. Uw nationale overheidsdiensten kunnen verschillende werkwijzen of procedures hanteren, maar het principe blijft hetzelfde.



3. Veiligheids- en waarschuwingstekens

Tekens en etiketten dienen om uw gezondheid en veiligheid en die van uw collega's en de mensen rondom u te waarborgen. U moet de tekens te allen tijde naleven en de nodige voorzorgsmaatregelen treffen.

Er zijn Europese richtlijnen vastgesteld om de veiligheids- en waarschuwingstekens te normaliseren. De bestaande tekens komen echter mogelijk niet overeen met de nieuwe ontwerpen. Als de betekenis van een teken niet duidelijk is, moet u advies vragen aan uw plaatselijke verantwoordelijke voor gezondheid en veiligheid, of u nu in een haven, aan een kade, in een magazijn of aan boord van een vaartuig of vliegtuig werkt.

De Verenigde Naties hebben internationale waarschuwingstekens voor goederenvervoer ingevoerd. Deze worden wereldwijd gebruikt.

Daarom vindt u in deze afdeling een overzicht van de verschillende soorten gebruikte tekens en hun algemene betekenis.


3.1 Verbodstekens

Een verbodsteken geeft aan dat de weergegeven handeling of activiteit verboden is. U moet deze tekens te allen tijde naleven. Op sommige tekens staat enkel een symbool, bij andere staat er een toelichtende tekst onder.

Verboden te roken Geen drinkwater Gesloten voor voetgangers

Als u deze tekens niet naleeft, loopt u het risico uzelf en anderen (dodelijk) te verwonden.


3.2 Waarschuwingstekens

Waarschuwingstekens zijn bedoeld om u attent te maken op mogelijke gevaren. Het gevaar kan zich permanent of met tussenpozen voordoen. Het teken dient om u te herinneren aan het mogelijke gevaar.

Algemeen waarschuwingsteken Bijtende stoffen Extreme koud

Houd rekening met het gevaar en tref de nodige voorzorgsmaatregelen. Het eerste van de bovenstaande tekens is een algemene waarschuwing – er kan tekst aan worden toegevoegd om een gevaar te omschrijven als het symbool onvoldoende blijkt of het kan wijzen op een aantal verschillende gevaren.


3.3 Gebodstekens

Gebodstekens wijzen op een specifieke veiligheidsmaatregel die u moet treffen voordat u de aangegeven ruimte betreedt of uw taken aanvat. Als u deze tekens niet naleeft, loopt u het risico zich onmiddellijk te verwonden en/of op lange termijn gezondheidsproblemen te krijgen.

Als de juiste apparatuur niet beschikbaar is, moet u uw activiteit onderbreken.

Oogbescherming Hoofdbescherming Oorbescherming High Visibility Clothing

Net zoals bij andere tekens kan er al dan niet een toelichtende tekst onder het symbool staan (meer voorbeelden hier).


3.4 Veiligheidstekens

Naast de verbodstekens, waarschuwingstekens en gebodstekens bestaan er verscheidene veiligheidstekens, met inbegrip van tekens die nooduitgangen in geval van brand, EHBO-posten en brandblusinstallaties aanduiden.

Eerste hulp Oogdouche Veiligheidsdouche Brandblusser Nooduitgang Richtingspijl

Net zoals de andere tekens kunnen deze tekens tekst bevatten. U moet zich vertrouwd maken met de plaats van deze tekens voordat u begint te werken. De risicobeoordeling en de richtsnoeren voor veilige praktijken op het werk moeten rekening houden met veilige nooduitgangen en -procedures.


3.5 Etikettering van gevaarlijke goederen voor vervoer

Aangezien goederen over de hele wereld worden vervoerd, hebben de Verenigde Naties de gebruikte tekens en etiketten voor het vervoer van chemische stoffen en gevaarlijke goederen vastgelegd in het Wereldwijd Geharmoniseerd Systeem voor de indeling en etikettering van chemische stoffen (GHS). Met Verordening (EG) nr. 1272/2008 betreffende de indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels (CLP) werd de Europese wetgeving afgestemd op deze voorschriften om met het GHS ervoor te zorgen dat dezelfde gevaren over de hele wereld op dezelfde manier worden beschreven en geëtiketteerd. De CLP-verordening bepaalt internationaal overeengekomen indelingscriteria en etiketteringsmethoden en is een aanvulling op de REACH-verordening betreffende de registratie en beoordeling van en de autorisatie en beperkingen ten aanzien van chemische stoffen (Verordening (EG) nr. 1907/2006).

Samen met het pakket voor de CLP-verordening hebben het Europees Parlement en de Raad twee verwante besluiten aangenomen die de EU-wetgeving verder aanpassen aan de nieuwe voorschriften inzake indeling en etikettering: Richtlijn 2008/112/EG en Verordening (EG) nr. 1336/2008.


Opmerking: Er werden wereldwijd nieuwe tekens en symbolen ingevoerd (klik hier voor meer voorbeelden).


Andere voorbeelden van GHS-pictogrammen zijn te vinden op: http://www.unece.org/trans/danger/publi/ghs/pictograms.html

Alle gegevens van het GHS zijn te vinden op de website van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde naties (VN/ECE) op: http://www.unece.org/trans/danger/danger.html.

Voor verdere informatie over dit onderwerp kunt u terecht op de Europa-website op: https://echa.europa.eu/-/updated-interactive-guide-on-safety-data-sheets-and-exposure-scenarios-available.

De etiketten kunnen ook een codeletter bevatten die wijst op de specifieke aard van het gevaar.

EOntplofbaar
OOxiderend
F+Zeer licht ontvlambaar
FLicht ontvlambaar
R10Ontvlambaar
T+Zeer vergiftig
TVergiftig
XnSchadelijk
CBijtend
XiIrriterend
R42 en/of R43Sensibiliserend
CarcCat(1)Kankerverwekkend
MutaCat(1)Mutageen
ReprCat(1)Vergiftig voor de voortplanting
N en/of R52, R53 en R59Gevaarlijk voor het milieu


3.6 ADR

De ADR (Accord européen relatif au transport international des marchandises Dangereuses par Route) is een Europese overeenkomst betreffende het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg, gesloten in de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties. De overeenkomst dateert van 1957 maar wordt regelmatig bijgewerkt. De huidige versie werd goedgekeurd in 2019 (ECE/TRANS/215, Vol. I en II).

De overeenkomst bepaalt de voorwaarden waaronder gevaarlijke goederen mogen worden vervoerd.
Over de weg vervoerde goederen worden ingedeeld in gevarenklassen:


Aan elke stof in de verschillende klassen is een viercijferig UN-nummer toegewezen. Meestal blijkt (blijken) de gevarenklasse(n) van een stof niet uit het UN-nummer ervan: u moet deze opzoeken in een tabel. Uitzonderingen hierop zijn stoffen van klasse 1, waarvan het UN-nummer steeds begint met 0.

Opmerking: naast de ADR bestaan er nog andere soortgelijke overeenkomsten met betrekking tot het vervoer van goederen per spoor en over de binnenwateren:
Richtlijn 2008/68/EG betreffende het vervoer van gevaarlijke goederen over land toegepaste voorschriften van de ADR, het RID en de ADN op zowel binnenlandse goederenstromen als internationaal vervoer

WAARSCHUWING: De gevarenklassen volgens de ADR stemmen niet rechtstreeks overeen met de gevarencategorieën volgens het GHS. Doorgaans wijst de klasse of categorie enkel op de aard van het gevaar. Raadpleeg de H- en P-zinnen voor meer gedetailleerde informatie over de exacte aard van het gevaar en de te treffen voorzorgsmaatregelen.


3.7 Veiligheidsinformatieblad (VIB)

Bij alle goederen die volgens hun etiket tot een van de hierboven beschreven klassen behoren, moet een veiligheidsinformatieblad (VIB) worden gevoegd. Het VIB bevat gedetailleerde veiligheidsinformatie over het product, met inbegrip van:
  1. identificatie van de stof;
  2. samenstelling/informatie over de bestanddelen;
  3. risico's;
  4. eerstehulpmaatregelen;
  5. brandbestrijdingsmaatregelen;
  6. maatregelen bij vrijkomen van de stof bij een ongeluk;
  7. hantering en opslag;
  8. voorzorgen en persoonlijke bescherming bij blootstelling;
  9. fysische en chemische eigenschappen;
  10. stabiliteit en reactiviteit;
  11. toxicologische informatie;
  12. ecologische informatie;
  13. instructies voor verwijdering;
  14. informatie met betrekking tot het vervoer;
  15. wettelijke voorschriften;
  16. overige informatie.
Klik hier voor een voorbeeld van een veiligheidsinformatieblad.

Alle SDS verwijzen naar standard waarschuwingszinnen. Het betreft een set waarschuwings- en veiligheidszinnen (H en P) Als de code voor de zin wordt getoond, kan de betekenis ervan overal ter wereld worden begrepen. Een volledige lijst van H- en P-zinnen vindt u hier.

De H- en P-zinnen worden ingevoerd volgens het Wereldwijd Geharmoniseerd Systeem (GHS) van de VN/ECE en volgens Richtlijn (EG) nr. 1272/2008.

De waarschuwingen, beperkingen en preventieve maatregelen op het VIB moeten te allen tijde worden nageleefd.

Indien u niet absoluut zeker kunt vaststellen dat goederen onschadelijk zijn and indien u niet over een VIB of over vergelijkbare informatie beschikt, of indien er twijfels zijn over de chemische aard van de goederen, dan moet u advies vragen aan een deskundige.

Zie hoofdstuk Bemonstering van gevaarlijke goederen.


Het is ook mogelijk dat u een internationale kaart voor chemische veiligheid (ICSC) voorgelegd krijgt. Deze kaart bevat informatie die soortgelijk is aan die in een VIB. Als er geen VIB of SDS beschikbaar is, kan de ICSC een aanvaardbaar alternatief zijn om uw veiligheid te waarborgen. Vraag echter steeds om het VIB. Klik hier voor een voorbeeld van een ICSC.



Gelieve de wetgeving en de richtlijnen van uw nationale overheidsdiensten te raadplegen voor meer informatie.



De richtlijnen in deze afdeling zijn bedoeld als algemene herinnering aan de risico's die zich soms voordoen tijdens de onderzoeks- en monsternemingsprocedure en aan de veiligheidsapparatuur die u moet gebruiken en de voorzorgsmaatregelen die u moet treffen.


Herzieningen
Versie Datum Wijzigingen
1.0 12.10.2012 Eerste versie
1.1 02.07.2019 Update - R & S-zinnen verwijderd, verwijzingen geüpdatet, tekstcorrecties
1.1.1 30.01.2020 Update - text corrections
1.1.1 15.07.2020 Translation of version 1.1.1