Εάν έχετε την ευθύνη για την πραγματοποίηση δειγματοληψίας, ακολουθήστε τα εξής βήματα:
  1. Ελέγξτε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τα εμπορεύματα από τα οποία θα λάβετε δείγματα για να διαπιστώσετε τι είδους δείγματα θα πρέπει να ληφθούν.
  2. Με βάση τα παρακάτω στοιχεία, προσδιορίστε τις ποσότητες που θα πρέπει να ληφθούν ως δείγματα. Δείτε επίσης το ελάχιστο μέγεθος των δειγμάτων στο βήμα 3.

    ΣυσκευασίαΔιαδικασία δειγματοληψίας
    Συσκευασίες λιανικής πώλησης και τελειωμένα είδη
    Βλ. περισσότερες πληροφορίες στο ειδικό δελτίο διαδικασίας δειγματοληψίας Συσκευασίες λιανικής πώλησης και τελειωμένα είδη
    Να λάβετε κατάλληλο αριθμό μεταλλικών δοχείων, φιαλών, σάκων ή βάζων ως δείγμα. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα μεταλλικά δοχεία, οι φιάλες ή τα βάζα αντιπροσωπεύουν την ίδια παρτίδα. Συνήθως, μπορείτε να επιλέξετε τα συνολικά δείγματα από τη μεγαλύτερη παρτίδα, εκτός εάν υπάρχουν υπόνοιες ότι οι παρτίδες είναι ουσιωδώς διαφορετικές. Να λαμβάνετε πάντα κλειστά, άθικτα δέματα.

    Εάν οι ετικέτες επάνω στη συσκευασία αναφέρουν ότι το φορτίο περιέχει διαφορετικά προϊόντα (π.χ. ένα φορτίο μαρμελάδας μπορεί να περιέχει διαφορετικά είδη μαρμελάδας), πρέπει να λάβετε δείγματα από κάθε είδος προϊόντος.

    Μπορεί να χρειάζονται λιγότερα δείγματα εάν το φορτίο είναι ομοιογενές. Κατ’ αρχήν, η ελάχιστη ποσότητα / το ελάχιστο βάρος πανομοιότυπων τελικών δειγμάτων που απαιτούνται από το εργαστήριο σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της χώρας σας, θα πρέπει να είναι επαρκής / επαρκές.

    Για τις συσκευασίες κατεψυγμένων προϊόντων λιανικής πώλησης, βλ. Συσκευασία: κατεψυγμένα προϊόντα κατωτέρω.

    Αφού λάβετε τα δείγματα, προχωρήστε στο βήμα 7 κατωτέρω.

    Δέματα, βαρέλια, σάκοι, μεταλλικά δοχεία, κονσέρβες ή άλλες συσκευασίες μεταφοράςΝα λάβετε στοιχειώδη δείγματα από ορισμένες από τις συσκευασίες αυτές, με βάση το κεφάλαιο Μέθοδοι δειγματοληψίας 2.1 Δειγματοληψία προϊόντων χύδην σε συσκευασίες μεταφοράς.

    Η διαδικασία περιγράφεται στο βήμα 3 και μετά κατωτέρω.

    Προϊόντα χύδηνΠροσδιορίστε τη σύνθεση των εμπορευμάτων.
    • Τα εμπορεύματα είναι ομοιογενή όταν ολόκληρο το φορτίο έχει ομοιόμορφη σύνθεση.
    • Τα εμπορεύματα είναι ετερογενή (μη ομοιόμορφα) όταν ολόκληρο το φορτίο έχει διαφορετική σύνθεση.
    • Όταν τα εμπορεύματα είναι σε μορφή συσσωματωμάτων, κόκκων ή σκόνης, μπορούν να διαχωριστούν μικρότερα σωματίδια. Στα υγρά, τα μικρά σωματίδια μπορούν να βυθιστούν, να επιπλέουν ή να αναδύονται στην επιφάνεια. Βεβαιωθείτε ότι αναμειγνύονται καλά τα ανώτερα, μεσαία και κατώτερα στρώματα πριν από τη δειγματοληψία.
    • Εάν δεν είναι δυνατή η ανάμειξη (π.χ. λόγω του μεγέθους του φορτίου ή λόγω των υγρών που παρουσιάζονται στα κατεψυγμένα προϊόντα), λάβετε περισσότερα στοιχειώδη δείγματα τυχαία από διαφορετικά μέρη του φορτίου για να βεβαιωθείτε ότι το δείγμα σας είναι αντιπροσωπευτικό. Βλ. επίσης το κεφάλαιο Μέθοδοι δειγματοληψίας 2.2 Δειγματοληψία προϊόντων χύδην για περισσότερες πληροφορίες.

    Για τα κατεψυγμένα προϊόντα λιανικής πώλησης, βλ. Συσκευασία: κατεψυγμένα προϊόντα κατωτέρω.

    Η διαδικασία περιγράφεται στο βήμα 3 και μετά κατωτέρω.

    Παρτίδα τροφοδοσίας (περισσότερες από μία παρτίδες)Λαμβάνονται δείγματα από κάθε παρτίδα. Οι ετικέτες μπορεί να αναφέρουν αξιόπιστα αν χειρίζεστε παρτίδες (π.χ. ένα φορτίο ομοειδών εμπορευμάτων, αλλά με διαφορετικές ημερομηνίες παραγωγής) ή φορτία.

    Όταν η παρτίδα είναι σε μορφή χύδην, προχωρήστε σύμφωνα με το βήμα 3 και μετά.

    Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, αφού λάβετε τα δείγματα, προχωρήστε σύμφωνα με το βήμα 7 και μετά.

    Φορτίο εν κινήσει (π.χ. ιμάντες μεταφοράς, με χρήση αντλιών ή σωλήνων) Για υγρά, βλ. κεφάλαιο Μέθοδοι δειγματοληψίας 1.6 Δειγματοληψία από φορτίο εν κινήσει.

    Για στερεά, βλ. κεφάλαιο Μέθοδοι δειγματοληψίας 2.3 Δειγματοληψία από φορτίο εν κινήσει.

    Για αέρια, βλ. κεφάλαιο Μέθοδοι δειγματοληψίας 6.4 Δειγματοληψία από φορτίο εν κινήσει.

    Κατεψυγμένα προϊόνταΙδιαίτερη προσοχή απαιτείται κατά τη δειγματοληψία κατεψυγμένων προϊόντων ώστε να αποφεύγεται η συμπύκνωση υγρασίας λόγω μεταβολών της θερμοκρασίας και λόγω απόψυξης, η οποία μεταβάλλει την περιεκτικότητα των δειγμάτων σε νερό.
    • Συσκευασίες λιανικής πώλησης: οι συσκευασίες κατεψυγμένων προϊόντων λιανικής πώλησης θα πρέπει να παραμένουν κλειστές. Λόγω των ιδιαίτερων δυσκολιών που συνδέονται με τη διατήρηση της ακεραιότητας των κατεψυγμένων δειγμάτων, πρέπει να λαμβάνονται ως δείγματα μεγαλύτερες συσκευασίες από ό,τι συνήθως. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευθείτε το τελωνειακό σας εργαστήριο.
    • Προϊόντα χύδην: η δειγματοληψία κατεψυγμένων προϊόντων με τη συλλογή ορισμένων μικρών τεμαχίων, όπως θραύσματα ή θρύμματα, είναι αποδεκτή μόνο για ποιοτική ανάλυση. Είναι αδύνατον να αποτραπεί ο σχηματισμός συμπύκνωσης στα εν λόγω δείγματα. Για πλήρη εργαστηριακή ανάλυση, τα εμπορεύματα θα πρέπει να αποψύχονται υπό ελεγχόμενες συνθήκες (π.χ. στις εγκαταστάσεις των εισαγωγέων) στην αρχική τους συσκευασία και να υποβάλλονται σε δειγματοληψία όταν φτάσουν σε θερμοκρασία περίπου 10 °C με κοπή επαρκώς μεγάλου τεμαχίου. Εάν τα δείγματα λαμβάνονται με κοπή από κατεψυγμένα προϊόντα, ένα επαρκώς μεγάλο τεμάχιο αντιπροσωπεύει το δείγμα. Το δείγμα πρέπει να τυλίγεται σφιχτά ώστε η συμπύκνωση να πραγματοποιείται στο εξωτερικό της συσκευασίας. Μην επιχειρήσετε να σχηματίσετε συνολικό δείγμα. Το κομμένο τεμάχιο πρέπει να είναι επαρκώς μεγάλο ώστε να αντιπροσωπεύει το προϊόν.
  3. Να λάβετε τα αναγκαία στοιχειώδη δείγματα.

    Προσδιορίστε το μέγεθος του συνολικού δείγματος που πρέπει να ληφθεί. Θα πρέπει να λαμβάνονται αρκετά στοιχειώδη δείγματα από την παρτίδα ώστε το συνολικό δείγμα να είναι επαρκές για την προετοιμασία των τελικών δειγμάτων. Το μέγεθος του συνολικού δείγματος εξαρτάται από:
    • το είδος του εμπορεύματος·
    • το είδος της συσκευασίας·
    • το μέγεθος του φορτίου·
    • την εφαρμοζόμενη μέθοδο ανάλυσης·
    • τη δυνατότητα επιμερισμού του δείγματος.

    Η ποσότητα των στοιχειωδών δειγμάτων που πρέπει να λαμβάνονται εξαρτάται από την ομοιογένεια και τον τύπο προϊόντος. Βλ. τα δελτία δειγματοληψίας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ελάχιστο μέγεθος δείγματος που πρέπει να λαμβάνεται. Για εμπορεύματα που δεν καλύπτονται από δελτίο δειγματοληψίας, ως συνιστώμενη ελάχιστη ποσότητα για κάθε τελικό δείγμα λαμβάνονται 0,5 l υγρού ή 0,5 kg στερεού προϊόντος.

    Για εμπορεύματα διπλής χρήσης, επικίνδυνα εμπορεύματα, ναρκωτικά και άλλες ψυχοδραστικές ουσίες, πρόδρομες ουσίες, νέες ψυχοδραστικές ουσίες (NPS) κ.λπ. και άγνωστο στερεό ή υγρό δείγμα, βλ. το κεφάλαιο Δειγματοληψία επικίνδυνων εμπορευμάτων.

    Γενικά, το μέγεθος του δείγματος που απαιτείται για την εργαστηριακή ανάλυση δεν πρέπει να είναι μικρότερο από την ελάχιστη ποσότητα δείγματος ενός ειδικού δελτίου, ακόμη και αν υπάρχει η δυνατότητα λήψης μικρότερου δείγματος. Μπορείτε να προβείτε στη λήψη δείγματος μικρότερου από αυτό που ορίζεται (για παράδειγμα, σε περίπτωση πολύ ακριβών προϊόντων ή σε περίπτωση που δεν υπάρχει καν επαρκές δείγμα) μόνο σε συμφωνία με το τελωνειακό σας εργαστήριο. Ενημερώστε επίσης τον διασαφιστή ότι έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την επιστροφή του μη χρησιμοποιημένου δείγματος που περισσεύει, όταν ολοκληρωθούν οι αναλύσεις και όλοι οι τελωνειακοί έλεγχοι.
  4. Τα στοιχειώδη δείγματα πρέπει να αναμειγνύονται πλήρως για τη λήψη συνολικού δείγματος.
  5. Επιμερίστε το συνολικό δείγμα στον σωστό αριθμό πανομοιότυπων τελικών δειγμάτων σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της χώρας σας. Βλ. D01-01 Διαιρέτης δειγμάτων.
  6. Συσκευάστε τα δείγματα σύμφωνα με τις απαιτήσεις συσκευασίας (βλ. Περιέκτες δειγμάτων). Η συσκευασία των δειγμάτων που αποστέλλονται στο εργαστήριο πρέπει να περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία:
    • αριθμό αναφοράς της αίτησης για ανάλυση·
    • ημερομηνία δειγματοληψίας·
    • ονομασία τελωνείου·
    • είδος εμπορεύματος·
    • παραπομπή στο έγγραφο που περιγράφει το δείγμα.

    Εάν δεν είναι δυνατό να αναγραφούν τα παραπάνω στοιχεία επάνω στη συσκευασία, τοποθετείστε ετικέτα επάνω στη συσκευασία.

    Βεβαιωθείτε ότι δεν διαγράφονται ούτε καλύπτονται οι πληροφορίες που αναγράφονται στην αρχική συσκευασία.
  7. Σφραγίστε τα τελικά δείγματα.

    Σημείωση
    Όταν η αρχική συσκευασία των προϊόντων από τα οποία πρέπει να ληφθούν δείγματα δεν μπορεί να ανοιχτεί και/ή να σφραγιστεί χωρίς να φθαρεί (π.χ. τυποποιημένη συσκευασία), η συσκευασία ενδέχεται να μη χρειάζεται να σφραγιστεί. Μπορείτε απλώς να επισημάνετε τη συσκευασία με σφραγίδα. Η διαδικασία μπορεί να είναι διαφορετική σε ορισμένα κράτη μέλη. Μπορείτε επίσης να συσκευάσετε το δείγμα σε διαφανή πλαστικό σάκο και να τοποθετήσετε την ετικέτα και τη σφραγίδα του δείγματος επάνω στον σάκο. Συμβουλευθείτε τις κατευθυντήριες γραμμές της χώρας σας.
  8. Τα εμπορεύματα θα πρέπει να συνοδεύονται από δήλωση, στην οποία αναγράφεται ότι η το φορτίο έχει υποβληθεί σε δειγματοληψία από τις τελωνειακές αρχές. Η δήλωση πρέπει να περιέχει σημείωση στην οποία αναφέρονται τα προϊόντα που αφαιρέθηκαν από το φορτίο.
  9. Πρέπει πάντα να αποθηκεύετε τα δείγματα στις κατάλληλες συνθήκες ώστε να μην αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά του προϊόντος. Εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμες εγκαταστάσεις στον χώρο δειγματοληψίας, τότε τα δείγματα πρέπει να μεταφέρονται αμέσως στο τελωνειακό εργαστήριο ή σε κατάλληλο χώρο αποθήκευσης. Η ανεπαρκής ή ακατάλληλη αποθήκευση ενδέχεται να επηρεάσει τη βιωσιμότητα του δείγματος και/ή το αποτέλεσμα της ανάλυσης. Ανατρέξτε στις κατευθυντήριες γραμμές της χώρας σας όσον αφορά τις ρυθμίσεις αποθήκευσης και μεταφοράς. Οι κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης μπορεί να περιλαμβάνουν τον έλεγχο της έκθεσης στο φως και στην υγρασία, καθώς και τον έλεγχο της θερμοκρασίας.

    Προειδοποίηση
    Όλα τα τελικά δείγματα πρέπει να αποστέλλονται στο τελωνειακό εργαστήριο ή σε κατάλληλο χώρο αποθήκευσης, όταν οι συνθήκες αποθήκευσης στο τελωνείο σας είναι ανεπαρκείς.
  10. Κατά τη διάρκεια της δειγματοληψίας, ανοίγετε συχνά συσκευασίες προϊόντων και μπορεί να προκληθεί φθορά. Μετά τη δειγματοληψία, η συσκευασία από την οποία λαμβάνονται τα δείγματα πρέπει να κλείνει με ασφάλεια και επάνω στη συσκευασία πρέπει να τοποθετείται ένδειξη ότι έχει ληφθεί δείγμα. Αυτό θα πρέπει να γίνεται από τον διασαφιστή, εφόσον είναι παρών.
  11. Κατά τη διαδικασία δειγματοληψίας συχνά δημιουργούνται ορισμένα απόβλητα ή προκαλείται αλλοίωση των εμπορευμάτων. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να περιορίσετε την ποσότητα των αλλοιωμένων εμπορευμάτων όταν καταρτίζετε το σχέδιο δειγματοληψίας. Οι ποσότητες που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί μπορούν να επιστραφούν στον διασαφιστή. Τα πλεονάζοντα προϊόντα δεν πρέπει ποτέ να επιστρέφονται στο φορτίο, διότι ενδέχεται να προκαλέσουν μόλυνση. Απορρίψτε τα απόβλητα και τα αλλοιωμένα εμπορεύματα σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της χώρας σας και τις τοπικές διαδικασίες.

    Γενικές κατευθυντήριες γραμμές για την απόρριψη αποβλήτων ή αλλοιωμένων εμπορευμάτων παρέχονται στο τμήμα «Υγεία και ασφάλεια», Εισαγωγή σε γενικές αρχές, και στα ΔΔΑ.





Αναθεωρήσεις
ΈκδοσηΗμερομηνίαΑλλαγές
1.012.10.2012Πρώτη έκδοση
1.330.06.2024Τρέχουσα έκδοση