Nytt europeiskt Bauhaus inom ramen för sammanhållningspolitiken Ansökningsomgång för innovativa projekt i städer omfattande 50 miljoner euro

  • 11 October 2022
Nytt europeiskt Bauhaus inom ramen för sammanhållningspolitiken Ansökningsomgång för innovativa projekt i städer omfattande 50 miljoner euro

Europeiska stadsinitiativet inleder idag en ansökningsomgång omfattande 50 miljoner euro för stöd till innovation i städer och städers kapacitet att skapa en hållbar stadsutveckling.

Denna ansökningsomgång utgör en perfekt omsättning i praktiken av de grundläggande värdena i ett nytt europeiskt Bauhaus, dvs. estetik, hållbarhet och inkludering. Den kommer att möjliggöra den andra generationen av demonstrationsprojekt inom ramen för ett nytt europeiskt Bauhaus som ska genomföras efter de första sex projekten som finansierades genom Horisont Europa. Europeiska stadsinitiativet ingår i Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf)

Elisa Ferreira, kommissionsledamot med ansvar för sammanhållning och reformer, säger: ”Innovativa projekt ute på fältet som gör verklighet av de grundläggande värdena i ett nytt europeiskt Bauhaus är av avgörande betydelse för att man ska kunna åstadkomma en inkluderande grön omställning som skapar livsstilslösningar av god kvalitet för alla. Jag uppmanar EU:s städer att visa prov på visioner och kreativitet för att dra största möjliga nytta av den finansieringsmöjlighet som idag erbjuds genom det sammanhållningspolitiska Europeiska stadsinitiativet för att ge medborgarna ett bättre liv och skapa ett exempel på hur man kan lösa komplicerade utmaningar i städerna med hjälp av ett nytt europeiskt Bauhaus.”

Mariya Gabriel, kommissionsledamot med ansvar för innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdomsfrågor, säger: ”Städer spelar en viktig roll för en hållbar omställning. De har unika förutsättningar när det gäller både att engagera medborgarna och att tillvarata den kulturella mångfalden och kulturarvet för att på så sätt förvandla våra livsmiljöer och vårt sätt att tänka. Genom denna nya ansökningsomgång kommer vi att se till att värdena i ett nytt europeiskt Bauhaus präglar både sättet vi bygger städer på och hur städerna fungerar ­ ett sätt som ligger nära medborgarna. Jag ser fram emot att få se dessa projekt bli verklighet och spridas över hela Europa.”

Ansökningsomgången är inriktad på projekt som leder till en omställning i städer och har potential att generera investeringar och utgöra inspiration för andra sammanhållningspolitiska projekt, i överensstämmelse med principerna i ett nytt europeiska Bauhaus. Projekten kommer att avse följande fyra områden:

  • Byggande och renovering med sikte på cirkularitet och koldioxidneutralitet.
  • Bevarande och omställning av kulturarvet.
  • Anpassning och omställning av byggnader för bostäder till överkomliga priser.
  • Förnyelse av stadsområden.

Eruf kommer att finansiera 80 % av kostnaderna för de utvalda projekten. Varje enskilt projekt kan få upp till 5 miljoner euro. En del av denna finansiering kommer att användas till att stödja en överföring av innovativa lösningar till andra städer i Europa så att de kan få ännu större verkan, särskilt i de städer och regioner som har störst behov av stöd för att kunna ställa om till en grön framtid. På längre sikt kommer de stadsförvaltningar som får stöd att inrätta partnerskap för överföring med tre andra städer som är intresserade av att helt eller delvis kopiera projekten. Ansökningsomgången är öppen till mitten av januari 2023.

Bakgrund 

Ett nytt europeiskt Bauhaus lanserades av ordförande Ursula von der Leyen i september 2021. Detta initiativ tillför den gröna given en kulturell dimension och påskyndar den gröna omställningen genom förändringar ute på fältet som förenar värdena estetik, hållbarhet och inkludering.

Med ett särskilt anslag inom Eruf på 450 miljoner euro är Europeiska stadsinitiativet ett nytt instrument som stödjer stadsdimensionen i sammanhållningspolitiken för 2021–2027. Minst 8 % av Erufs resurser i varje medlemsstat måste investeras i prioriteringar och projekt som valts ut av städerna själva och som grundas på deras egna strategier för hållbar stadsutveckling.

Förutom att det stödjer innovation så stödjer Europeiska stadsinitiativet kapacitet även kapacitetsuppbyggnad i alla stadsområden över hela Europa. Det tillhandahåller underlag för politiskt beslutsfattande och för utbytet av kunskaper om hållbar stadsutveckling, bl.a. via EU-agendan för städer.

Europeiska stadsinitiativet förvaltas av kommissionen och den franska regionen Hauts-de-France. Det bygger på Innovativa åtgärder i städerna (UIA) för programplaneringsperioden 2014–2020, men har ett ännu starkare fokus på innovation i städer, hållbarhet och möjlighet att kopiera i andra städer.

Mer information