Koheesiopolitiikan uusi eurooppalainen Bauhaus: 50 miljoonan euron ehdotuspyyntö innovatiivisista kaupunkihankkeista

  • 11 October 2022
Koheesiopolitiikan uusi eurooppalainen Bauhaus: 50 miljoonan euron ehdotuspyyntö innovatiivisista kaupunkihankkeista

Osana eurooppalaista kaupunkialoitetta käynnistetään tänään 50 miljoonan euron ehdotuspyyntö, jolla tuetaan kaupunkien innovointia ja valmiuksia rakentaa kestävää kaupunkikehitystä.

Tällä ehdotuspyynnöllä siirretään täydellisesti käytäntöön uuden eurooppalaisen Bauhausin perusarvot, jotka ovat esteettisyys, kestävyys ja osallisuus. Sillä mahdollistetaan uuden eurooppalaisen Bauhausin toisen sukupolven esittelyhankkeiden toteuttaminen Horisontti Eurooppa -puiteohjelmasta rahoitettujen kuuden ensimmäisen hankkeen jälkeen. Eurooppalainen kaupunkialoite on osa Euroopan aluekehitysrahastoa (EAKR).

Koheesio- ja uudistusasioista vastaava komissaari Elisa Ferreira totesi, että ”kentällä toteutettavat innovatiiviset hankkeet, joilla uuden eurooppalaisen Bauhausin arvot siirretään käytännön toimiin, ovat ratkaisevan tärkeitä sellaisen osallistavan vihreän siirtymän kannalta, joka tarjoaa laadukkaita elinratkaisuja kaikille. Kehotan EU:n kaupunkeja visioillaan ja luovuudellaan hyödyntämään parhaalla mahdollisella tavalla rahoitusmahdollisuuksia, joita koheesiopolitiikan eurooppalainen kaupunkialoite tarjoaa tänään eurooppalaisten elämän parantamiseksi, ja toimimaan esimerkkinä siitä, kuinka monimutkaisia kaupunkihaasteita ratkaistaan uuden eurooppalaisen Bauhausin periaatteiden mukaisesti.”

Innovoinnista, tutkimuksesta, kulttuurista, koulutuksesta ja nuorisoasioista vastaavan komissaarin Mariya Gabrielin mukaan ”kaupungeilla on merkittävä rooli kestävässä muutoksessa. Niillä on ainutlaatuiset mahdollisuudet paitsi sitouttaa asukkaitaan myös hyödyntää kulttuurista monimuotoisuutta ja kulttuuriperintöä elintilojemme ja ajattelutapojemme muuttamiseksi. Tällä uudella ehdotuspyynnöllä ankkuroimme uuden eurooppalaisen Bauhausin arvot kaupunkien rakentamiseen ja toimintaan mahdollisimman lähellä niiden asukkaita. Odotan kiinnostuneena hankkeiden toteutusta ja leviämistä kaikkialle Eurooppaan.”

Ehdotuspyynnössä etsitään hankkeita, joilla on potentiaalia luoda investointeja ja jotka inspiroivat muita koheesiopolitiikan hankkeita uuden eurooppalaisen Bauhausin periaatteiden mukaisesti. Hankkeiden on koskettava seuraavia neljää osa-aluetta:

  • rakentaminen ja kunnostaminen kiertotalous ja hiilineutraalisuus huomioiden
  • kulttuuriperinnön säilyttäminen ja muuttaminen
  • rakennusten mukauttaminen ja muuttaminen kohtuuhintaisia asumisratkaisuja varten
  • kaupunkialueiden uudistaminen.

EAKR rahoittaa 80 prosenttia valittujen hankkeiden kustannuksista. Kullekin hankkeelle voidaan myöntää enintään 5 miljoonaa euroa. Osalla rahoitusta tuetaan innovatiivisten ratkaisujen siirtämistä muihin Euroopan kaupunkeihin, jotta niillä olisi vielä suurempi vaikutus, erityisesti kaupungeissa ja alueilla, jotka tarvitsevat eniten tukea vihreään tulevaisuuteen siirtymiseksi. Tuetut kaupunkiviranomaiset perustavat pidemmällä aikavälillä siirtokumppanuuksia kolmen muun sellaisen kaupungin kanssa, jotka ovat kiinnostuneita toistamaan osia hankkeista tai toistamaan ne kaikilta osin. Ehdotuspyyntö on avoinna tammikuun 2023 puoliväliin.

Tausta 

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen käynnisti uuden eurooppalaisen Bauhausin syyskuussa 2021. Sillä lisätään vihreän kehityksen ohjelmaan kulttuuriulottuvuus ja nopeutetaan vihreää siirtymää käytännön muutoksilla, joissa yhdistyvät esteettisyyden, kestävyyden ja osallisuuden arvot.

Eurooppalainen kaupunkialoite, jolle on EAKR:n talousarviossa osoitettu 450 miljoonaa euroa, on uusi koheesiopolitiikan kaupunkiulottuvuutta tukeva väline ohjelmakaudella 2021–2027. Kussakin EU-maassa on investoitava vähintään 8 prosenttia EAKR:n varoista kaupunkien itsensä valitsemiin prioriteetteihin ja hankkeisiin, jotka perustuvat niiden omiin kestävän kaupunkikehityksen strategioihin.

Innovoinnin tukemisen lisäksi eurooppalaisesta kaupunkialoitteesta tuetaan kaikkien kaupunkialueiden valmiuksia kaikkialla Euroopassa. Se tarjoaa näyttöä kestävää kaupunkikehitystä koskevaa päätöksentekoa ja tietämyksen jakamista varten, myös EU:n kaupunkiagendan kautta.

Euroopan kaupunkialoitetta hallinnoivat komissio ja Ranskan Hauts-de-Francen alue. Se perustuu ohjelmakaudella 2014–2020 vahvistettuihin kaupunkialueiden innovatiivisiin toimenpiteisiin, mutta siinä keskitytään vieläkin voimakkaammin kaupunkien innovointiin ja kestävyyteen sekä hankkeiden toistettavuuteen muissa kaupungeissa.

Lisätietoja