breadcrumb.ecName
fi Suomi

Saamelaisten ja EU:n välisten yhteyksien tiivistäminen

  • 29 September 2021

Euroopan pohjoisimmissa osissa toteutettavalla hankkeella lujitetaan EU:n ja saamelaisten alkuperäiskansojen suhteita. Filling the EU-Sápmi knowledge gaps -hanke toimii Koillis-Suomen, Ruotsin Ylä-Norlannin ja Norjan rajaseutualueella. Saamelaiset voivat osallistua sen yhteydessä järjestettäviin koulutustapahtumiin ja harjoitteluohjelmiin. Muita toimia ovat muun muassa EU-Sámi-ajatushautomon perustaminen ja EU-Sámi Week -pilottitapahtuman järjestäminen Brysselissä.

Hankkeemme tavoitteena on tuoda saamelaiset ja EU yhteen koulutuksen, valistuksen ja tiedotustoimien avulla. Hanke on ensimmäinen vaihe rakenteeltaan ainutlaatuisessa pitkän aikavälin strategiassa, jossa luodaan kumppanuuksia ja verkostoja. Siihen kuuluu muun muassa tasavertainen yhteistyö nuorten, päätöksentekijöiden ja kansalaisyhteiskunnan välillä.

Åsa Larsson Blind, hankejohtaja - Saamelaisneuvosto

Hankkeen tarkoituksena on lisätä molemminpuolista tietämystä EU:n ja saamelaisten välisistä suhteista ja hyödyntää niihin liittyviä mahdollisuuksia. Työtä pidetään tärkeänä paikallistasolla, sillä monet EU:n päätökset vaikuttavat saamelaisyhteisöön. Hanketoimilla pyritään antamaan saamelaisille tietämys ja varmuus tavoista tehdä rakentavaa yhteistyötä EU:n kanssa.

Tietämystä vahvistetaan useilla koulutustapahtumilla, joiden aiheina ovat muun muassa EU:n markkina-alueen ymmärtäminen, vaikutuskeinot EU:ssa sekä EU-hankkeiden johtaminen. Koulutuksen kohderyhmiä ovat saamelaisen kansalaisyhteiskunnan ja toimielinten jäsenet. Ensimmäinen koulutus toteutettiin maaliskuussa 2021. EU:ta markkina-alueena käsittelevään kaksipäiväiseen verkkokoulutukseen osallistui 69 henkilöä.

Mahdollisuuksia saamelaisnuorille

Saamelaisnuorten työelämävalmiuksia tuetaan harjoittelijaohjelmalla, joka tarjoaa kokemuksia kansainvälisestä työskentely-ympäristöstä. Kaikki harjoittelijat saavat mentorin koulutuksen ajaksi.

Tammikuussa 2021 kolme nuorta Ruotsista, Suomesta ja Norjasta valittiin 11 kuukauden pituiseen harjoitteluun Saamelaisneuvostossa. Neuvosto edustaa saamelaisten alkuperäiskansojen perinteisen asuinalueen eli Saamenmaan (Sápmi) kansalaisyhteiskuntaa.

Neuvostolla on pitkä kansainvälinen kokemus, ja se myös edustaa saamelaisyhteisöä useissa maissa, joten työharjoittelu siellä on ainutlaatuinen mahdollisuus. Ohjelman kautta hankittua osaamista on mahdollista hyödyntää tulevissa työtehtävissä.

Saamelaista kulttuuria esittelevä EU-Sámi Week -pilottitapahtuma on määrä järjestää Brysselissä vuonna 2022. Tapahtumaan osallistuu muun muassa Euroopan parlamentin jäseniä, taidemaailman toimijoita ja jäsenvaltioiden edustajia. Viikkoa elävöitetään esittelemällä saamelaista nykytaidetta ja -kulttuuria, ja sen aikana on tilaisuus käydä poliittista vuoropuhelua saamelaisten valitsemista aiheista. Päämääränä on tehdä siitä EU:ssa vuosittain järjestettävä tapahtuma.

Strateginen lähestymistapa

Hankkeessa perustetaan EU:n ja Saamenmaan yhteinen ajatushautomo, EU-Sápmi Jurddabeassi (ESJ), selvittämään, miten osapuolten suhteita voidaan lujittaa kumppanuuksien ja yhteistyön edistämiseksi. ESJ:hin kuuluu kuusi eri alojen saamelaisasiantuntijaa Ruotsista, Suomesta ja Norjasta. He edustavat saamelaista elinkeinoelämää, päätöksentekoelimiä, tiedemaailmaa ja kansalaisyhteiskuntaa.

ESJ aikoo muun muassa laatia menettelytapoja koskevan asiakirjan, jossa annetaan suosituksia. Asiakirja toimitetaan saamelaisten päätöksentekoelimille keskustelunavauksena virallisen kumppanuuden luomisesta EU:n kanssa. 

Hyötyjät

”Hanke on tarjonnut meille harjoittelijoille ainutlaatuisen työkokemuksen sekä saamelaisessa että kansainvälisessä ympäristössä. Olemme lisäksi saaneet mahdollisuuden hankkia osaamista ja rakentaa verkostoja, jotka ovat arvokkaita tulevissa EU-aihepiiriin liittyvissä töissä.”

Ánja Márja Nystø Keskitalo, hankeharjoittelija

”Hankkeessa laaditaan ensimmäinen saamelaisten ja EU:n välinen strategia. Se voi toimia lähtökohtana sille, että saamelaiset otetaan osaksi EU:ta oman osaamisensa ja oman äänensä kautta. Sen avulla edistetään aidosti osallistavampaa ja oikeudenmukaisempaa Eurooppaa.” 

Jerker Bexelius, saamelaisten Gaaltije-kulttuurikeskuksen johtaja ja EU:n ja Saamenmaan ajatushautomon asiantuntija 

Kokonaisinvestointi ja EU-rahoitus 

Filling the EU-Sápmi knowledge gaps -hankkeen kokonaisinvestointi on 982 245 euroa. EU:n Euroopan aluekehitysrahasto osallistuu hankkeeseen 605 725 eurolla ”Interreg V-A - Ruotsi-Suomi-Norja (Nord)” -toimenpideohjelman kautta ohjelmakaudella 2014–2020. Investointi kuuluu saamelaisen kulttuurin ja saamen kielten käytön edistämistä koskevaan painopistealueeseen.