breadcrumb.ecName
sv Svenska

Stärkta band mellan det samiska folket och EU

  • 29 September 2021

Ett projekt i nordligaste Europa stärker relationerna mellan EU och den samiska ursprungsbefolkningen. Projektet ”Filling the EU-Sápmi knowledge gaps” drivs i gränsregionen mellan nordöstra Finland, norra Norrland i Sverige och delar av Norge. I projektet får personer från det samiska folket möjligheten att delta i utbildningar och praktikantprogram. Andra aktiviteter i projektet är bl.a. att inrätta EU-Sápmi Jurddabeassi, ett samiskt rådslag, och att anordna ett pilotprojekt för en Sápmi-vecka i Bryssel, Belgien.

Målet med vårt projekt är att föra samman samerna och EU med hjälp av utbildning, medvetandehöjande åtgärder och informationsutbyte. Projektet är det första steget i en långsiktig strategi med en unik struktur för att bygga partnerskap och nätverk. Strukturen omfattar samarbete på lika villkor mellan ungdomar, beslutsfattare och civilsamhället.

Åsa Larsson Blind, projektledare, Samerådet

Målet med projektet är att väcka ömsesidig medvetenhet och kapacitetsuppbyggnad mellan EU och det samiska folket. Arbetet ses som viktigt på lokal nivå eftersom många EU-beslut påverkar det samiska samhället. De aktiviteter som anordnas genom det här initiativet syftar till att ge samerna kunskap och tillförsikt för att kunna engagera sig i EU på ett konstruktivt sätt.

Samernas kunskap ska stärkas genom en serie utbildningar som omfattar ämnen så som att förstå EU-marknaden, lobbyverksamhet gentemot EU och EU-projektförvaltning. Målgruppen för utbildningarna omfattar medlemmar i det samiska civilsamhället samt dess institutioner. Den första kursen genomfördes i mars 2021: 69 personer deltog i onlineutbildningen om EU-marknaden som pågick i två dagar.

Hjälp till samiska ungdomar

Professionellt stöd tillhandahålls till unga samer genom ett praktikantprogram som ger erfarenhet av en internationell arbetsmiljö. Alla praktikanter erbjuds en personlig mentor under utbildningen.

I januari 2021 valdes tre ungdomar från Sverige, Finland och Norge ut till ett 11 månader långt praktikantprogram hos Samrådet. Samerådet representerar civilsamhället i Sápmi, det traditionella territoriet för den samiska ursprungsbefolkningen.

Det här är en unik jobbmöjlighet eftersom rådet har stor internationell arbetslivserfarenhet och representerar det samiska civilsamhället i flera länder. De kunskaper ungdomarna får genom programmet kan överföras till framtida arbetsmöjligheter.

Ett pilotprojekt för en EU-Sápmi-vecka planeras att anordnas i Bryssel 2022 för att visa upp den samiska kulturen. Parlamentsledamöter, konstinstitutioner och representanter från medlemsländerna kommer att delta i firandet. Utställningar av nutida samisk konst och kultur kommer att lysa upp veckan, som också mycket väl kan bli en möjlighet till politisk dialog där samerna sätter agendan. Målet är att göra detta till ett årligt EU-evenemang.

En strategisk metod

I projektet inrättar man ett samiskt rådslag med fokus på EU, EU-Sápmi Jurddabeassi (ESJ), som ska undersöka hur relationerna mellan de två parterna kan stärkas för att främja partnerskap och samarbete. Rådslaget består av sex samiska experter från Sverige, Finland och Norge. De representerar det samiska näringslivet, beslutsfattande organ, akademin och civilsamhället.

 En del av arbetet i ESJ är målet att leverera ett politiskt dokument med rekommendationer. Dokumentet kommer att cirkuleras till politiska institutioner för att påbörja diskussionen om hur man kan formalisera partnerskapet med EU.

Stödmottagare

”Genom projektet har vi praktikanter fått unik arbetslivserfarenhet både i samisk och internationell miljö, och möjlighet att skaffa kunskap och bygga upp nätverk som blir till stor nytta för att arbeta med EU-frågor i framtiden.”

Ánja Márja Nystø Keskitalo, praktikant i projektet  

”Det här projektet ger upphov till den första samiska EU-strategin någonsin. Det har potential att bli en utgångspunkt för det samiska folkets integrering i EU efter vår egen förtjänst och med vår egen röst. Det kommer helt klart att bidra till ett mer inkluderande och rättvis EU.”

Jerker Bexelius, chef för det samiska kulturcentret Gaaltije och sakkunnig i rådslaget EU-Sápmi Jurddabeassi.     

Totala investeringar och EU-medel 

De totala investeringarna i ”Filling the EU-Sápmi knowledge gaps” uppgår till 982 245 euro, med 605 725 euro i bidrag från Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf) genom det operativa programmet Interreg VA Sverige-Finland-Norge (Nord) för programperioden 2014–2020. Investeringen faller under prioriteringen ”Främja samisk kultur och användningen av det samiska språket”.