breadcrumb.ecName

Proiectul Interreg URBFORDAN protejează pădurile urbane din regiunea Dunării

  • 03 November 2022

Șapte orașe europene din regiunea Dunării și-au unit forțele în cadrul proiectului URBFORDAN pentru a-și dezvolta în mod durabil zonele forestiere. Acest lucru a asigurat că flora și fauna pot continua să se dezvolte și că acestea rămân spații în care localnicii și turiștii se pot bucura de natură.

„Prin punerea în aplicare a proiectului URBFORDAN și prin adoptarea unor strategii de dezvoltare a pădurilor urbane, Ljubljana și șase orașe partenere conservă plămânii verzi ai orașelor, asigurându-se astfel că pădurile urbane vor fi gestionate în mod corespunzător și vor rămâne locuri de recreere și educație.”

Maja Bovcon, Unitatea de gestionare a zonelor verzi și de curățare a spațiilor publice, orașul Ljubljana

Fiecare oraș participant a pus la dispoziție propria sa zonă pilot în care au fost testate practici de gestionare durabilă a pădurilor și au fost instalate noi facilități. Acestea au fost: dealul Golovec din Ljubljana (Slovenia), dealul Hármashatár din Budapesta (Ungaria), pădurea Făget din Cluj-Napoca (România), Insula Dunării din Viena (Austria), dealul Grmoščica din Zagreb (Croația), Avala din Belgrad (Serbia) și dealul Vovchynets din Ivano-Frankivsk (Ucraina).

Orașele participante la proiect au amenajat trasee naturale, au instalat noi echipamente, facilități și exponate educaționale și au cooperat la elaborarea unor planuri strategice pentru pădurile lor. Organizațiile naționale de gestionare a pădurilor din Croația și Slovenia au oferit expertiză. Partenerul principal al proiectului, orașul Ljubljana, a fost desemnat Capitala Verde a Europei în 2016.

Protejarea plămânilor verzi

URBFORDAN înseamnă „Gestionarea și utilizarea pădurilor urbane ca patrimoniu natural în orașele dunărene”. Cele șapte orașe au aproximativ 35 km2 de păduri urbane. Aceste spații sunt vitale pentru ca locuitorii să ia o pauză de la ritmul adesea frenetic al vieții urbane, să se reîncarce și să se conecteze cu natura.

Însă cu o populație combinată de aproape 6,5 milioane de locuitori și peste 15 milioane de vizitatori în fiecare an, acești plămâni verzi sunt sub presiune. Acest lucru impune ca orașele să găsească noi modalități de gestionare a pădurilor urbane și periurbane pentru a găsi un echilibru între nevoia de spații de recreere și conservarea biodiversității.

Deservirea tuturor vârstelor

La Viena, a fost amenajat un traseu natural cu zone de informare interactive pentru copii și adulți. La Cluj-Napoca, au fost organizate o serie de activități educative și recreative pentru elevi. Alte măsuri eficiente din punct de vedere al costurilor pentru a sprijini conservarea au inclus instalarea de noi coșuri de gunoi și „hoteluri pentru insecte”.

Totalul investițiilor și al finanțării din partea UE

Investiția totală pentru proiectul „URBFORDAN – Gestionarea și utilizarea pădurilor urbane ca patrimoniu natural în orașele dunărene” este de 2 788 566 EUR, contribuția Fondului european de dezvoltare regională al UE, a Instrumentului european de vecinătate și a Instrumentului de asistență pentru preaderare fiind de 2 370 281 EUR prin intermediul Programului operațional transnațional Interreg „Dunărea” pentru perioada de programare 2014-2020.