breadcrumb.ecName
el Ελληνικά

CO-EVOLVE: διεθνής εταιρική σχέση συμβάλει στο να καταστεί πιο πράσινος ο τουρισμός στη Μεσόγειο χάρη στο Interreg

  • 30 September 2021

Το Interreg έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργηθεί μια εταιρική σχέση μεταξύ περιφερειακών αρχών και ερευνητών, με στόχο την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού σε διάφορες παράκτιες και θαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου, από την Ισπανία έως την Ελλάδα. Το έργο CO-EVOLVE, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, βοήθησε λιμένες, παραλίες και παράκτιες κοινότητες να μειώσουν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπό τους, ενώ παράλληλα να αναπτύξουν τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες. Το έργο άνοιξε τον δρόμο για μια νέα εταιρική σχέση με τη Βόρεια Αφρική.

Το έργο «CO-EVOLVE», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Interreg, οργάνωσε συμμετοχικά εργαστήρια σε τοπικό επίπεδο στον δήμο Cattolica, και χρησιμοποίησε εργαλεία, όπως έναν δικτυακό τόπο και ένα επιγραμμικό φόρουμ. Χάρη σε αυτή τη διαδικασία, ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς άρχισαν να συνεργάζονται για να εδραιώσουν τον βιώσιμο τουρισμό στον λιμένα της Cattolica.

Roberto Montanari, Περιφέρεια Emilia-Romagna

Ο βιώσιμος τουρισμός έχει ως στόχο να καλύψει τις ανάγκες των επισκεπτών και της τοπικής κοινότητας, ενώ παράλληλα διαφυλάσσει την άγρια ζωή και τους φυσικούς οικοτόπους. Η τουριστική βιομηχανία, χάρη σε αυτήν την προσέγγιση, μπορεί να διατηρήσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμά της στα ελάχιστα δυνατά επίπεδα.

Το έργο CO-EVOLVE στήριξε τον βιώσιμο τουρισμό στο βόρειο τμήμα της Μεσογείου διεξάγοντας έρευνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ανάγκες των επιχειρήσεων που βρίσκονται κοντά σε τουριστικούς προορισμούς μπορούν να εξισορροπηθούν με την προστασία του περιβάλλοντος. Τα διδάγματα που αποκομίστηκαν βοηθούν τις δημόσιες αρχές σε όλη τη Μεσόγειο να προστατεύουν καλύτερα τους φυσικούς οικοτόπους και να μειώνουν το αποτύπωμα άνθρακα που παράγουν.

Πράσινες ιδέες σε δράση

Επτά πόλεις επιλέχθηκαν ως πιλοτικές περιοχές, λόγω των πολύμορφων φυσικών και γεωγραφικών χαρακτηριστικών τους, οι οποίες κυμαίνονται από παράκτιες αστικοποιημένες περιοχές έως προστατευόμενες φυσικές περιοχές.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται η Αλεξανδρούπολη στην Ελλάδα, το δέλτα του ποταμού Neretva στην Κροατία και ο λιμένας της Cattolica στην Ισπανία. Στην Cattolica, ξεκίνησε μελέτη σκοπιμότητας ώστε να γίνει κατανοητό πώς θα μπορούσε να αναδιαμορφωθεί ο βυθός της θάλασσας και να τυγχάνει βιώσιμης διαχείρισης.

Πέρα από την Ευρώπη

Το έργο CO-EVOLVE χωρίστηκε σε διάφορες φάσεις. Κατά τη φάση της αρχικής μελέτης, τυχόν απειλές για τον βιώσιμο τουρισμό αναλύθηκαν παράλληλα με τους ευνοϊκούς παράγοντες. Για παράδειγμα, στις απειλές περιλαμβάνονταν η ρύπανση και ο αριθμός των τουριστών, ενώ ένας από τους ευνοϊκούς παράγοντες ήταν οι μεταφορές αλλά και η προσβασιμότητα. Η εν λόγω ανάλυση πραγματοποιήθηκε τόσο σε περιφερειακό όσο και σε μεσογειακό επίπεδο.

Η μελέτη είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας εργαλειοθήκης για βιώσιμο τουρισμό, την οποία μπορούν να χρησιμοποιούν οι παράκτιες κοινότητες, σε συνδυασμό με ένα στρατηγικό σχέδιο για να δοθούν κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά τις δράσεις σε κάθε πιλοτική περιοχή.

Η δεύτερη φάση ήταν η δοκιμή, κατά την οποία οι δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικά στις πιλοτικές περιοχές και τα αποτελέσματα αναλύθηκαν.

Η τρίτη και τελική φάση εστιάστηκε στη μεταφορά των πιλοτικών δραστηριοτήτων σε νέες περιοχές. Τα ευρήματα του έργου κοινοποιήθηκαν σε χώρες, περιλαμβανομένης της Κύπρου και κρατών της Βορείου Αφρικής. Οργανώθηκαν προγράμματα κατάρτισης και εργαστήρια.  

Αρχικά, οι εταίροι του έργου ήταν περιφερειακοί οργανισμοί ανάπτυξης, πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Κροατία. Αρκετοί οργανισμοί από τα νότια και ανατολικά τμήματα της Μεσογείου θα συμμετέχουν ενεργά στις επόμενες πρωτοβουλίες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται χώρες όπως ο Λίβανος, το Μαρόκο και το Μαυροβούνιο.

Συνολική επένδυση και χρηματοδότηση από την ΕΕ 

Η συνολική επένδυση για το έργο «CO-EVOLVE» είναι 3 000 000 EUR, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ να συνεισφέρει 2 550 000 EUR μέσω του Προγράμματος Συνεργασίας «Interreg Μεσόγειος» για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.