Geïntegreerde Territoriale Investering
De vele problemen (op economisch, ecologisch en sociaal gebied) waarmee Europa wordt geconfronteerd, tonen aan dat een geïntegreerde en territoriale aanpak voor een doeltreffende reactie vereist is.
Deze aanpak is multidimensionaal, afgestemd op locatiegebonden kenmerken en resultaten, wat kan betekenen dat traditionele administratieve grenzen worden overschreden en dat mogelijk een grotere bereidheid van verschillende bestuurlijke niveaus vereist is om samen te werken en maatregelen te coördineren om de gezamenlijke doelen te bereiken. Dit is in overeenstemming met de nieuwe doelstelling inzake territoriale cohesie die werd geïntroduceerd door het Verdrag van Lissabon. Daarin wordt immers gesteld dat economische en maatschappelijke cohesie op Europees niveau niet kan worden bereikt zonder sterkere aandacht voor het territoriale effect van EU-beleidsmaatregelen.
Om deze reden zijn met de Verordening houdende gemeenschappelijke bepalingen nieuwe integratie-instrumenten geïntroduceerd die kunnen worden gebruikt om territoriale strategieën in de praktijk toe te passen, waarbij de thematische doelstellingen in de partnerschapsovereenkomsten en operationele programma’s worden gekoppeld aan de territoriale dimensie: vanuit de gemeenschap geleide lokale ontwikkeling (artikel 32-35 van de Verordening houdende gemeenschappelijke bepalingen) en geïntegreerde territoriale investeringen (artikel 36 van de Verordening houdende gemeenschappelijke bepalingen).
Dit informatieblad is gericht op de geïntegreerde territoriale investeringen (ITI) waarmee EU-lidstaten investeringen uit diverse prioritaire assen van een of meer operationele programma’s voor multidimensionale en transsectorale steunmaatregelen kunnen combineren. De mogelijkheid om de toewijzing van middelen aan de verschillende investeringsprioriteiten te traceren blijft echter behouden.