Trimite unui prieten
RSS
google +
Versiune pentru imprimare

Dr. Clemens Martin Auer, copreședintele Rețelei de e-sănătate și directorul general al Ministerului sănătății din Austria

Dr. Clemens Martin Auer, copreședintele Rețelei de e-sănătate și directorul general al Ministerului sănătății din Austria

Politica Uniunii Europene în domeniul e-sănătății se îndreaptă treptat de la mari speranțe și promisiuni către măsuri concrete. Rețeaua de e-sănătate a început să abordeze aspecte reale, pe lungul drum către interoperabilitatea transfrontalieră în schimbul de date medicale.

Un pas important a fost făcut în luna noiembrie a anului trecut, când au fost adoptate orientările referitoare la un set minim de date privind pacienții, care să poată fi schimbate pe cale electronic. Aceste orientări sunt mai mult decât un acord pe tema unui set minim de date. Ele identifică în mod exhaustiv condițiile organizaționale, tehnice și juridice care trebuie îndeplinite înainte ca un set de date medicale să poată fi transmis către o altă țară. Deoarece această listă de condiții prealabile a primit un sprijin politic puternic, noile orientări reprezintă o foaie de parcurs viabilă pentru multe măsuri privind interoperabilitatea transfrontalieră.

Următorii pași importanți vor fi adoptarea orientărilor care sprijină statele membre în dezvoltarea interoperabilității rețetelor electronice și punerea în practică a finanțării prin mecanismul Conectarea Europei (MCE) pentru serviciile comune de e-sănătate.

Există dorința manifestă în cadrul rețelei de e-sănătate pentru a găsi soluții concrete care să faciliteze schimbul transfrontalier de date privind sănătatea. În calitate de copreședinte al rețelei, voi face tot ce îmi stă în putință pentru a mă asigura că deciziile necesare sunt luate la timp. Pentru aceasta, este nevoie ca autoritățile competente din statele membre să își unească forțele și să coopereze îndeaproape.

mHealth

Mai multe pe această temă