Statistics Explained

Statistici privind transportul de călători


Date extrase în iulie 2020.

Următoarea actualizare a articolului: noiembrie 2021.


This Statistics Explained article has been archived on 21 July 2021.


Principalele puncte

8 miliarde de pasageri au călătorit în 2018 pe rețelele feroviare naționale în UE-27.

Aproape 1 miliard de pasageri au tranzitat aeroporturile din UE-27 în 2018.

Transportul aerian de călători în afara UE-27, UE-27, 2018
Sursa: Eurostat (avia_paexcc)


Acest articol oferă detalii în ceea ce privește situația actuală și evoluțiile recente ale statisticilor privind transportul de călători în cadrul Uniunii Europene (UE-27), pe baza celor mai recente date disponibile. Acesta prezintă informații privind o serie de tipuri de transport de călători, cum ar fi transportul rutier, feroviar, aerian și maritim. Dintre acestea, principalul tip de transport de călători este cel cu automobilul, utilizat cu precădere din dorința de a dispune de o mai mare mobilitate și flexibilitate. Cu toate acestea, recurgerea într-o mare măsură la automobil ca mijloc de transport în UE-27 a contribuit la un nivel ridicat de congestie și de poluare în multe zone urbane și pe multe artere majore de transport.

Articol complet

Distribuția modală a transportului intern de călători

Figura 1 arată că automobilele au reprezentat 82,9 % din transportul intern de călători în UE-27 în 2017, în timp ce autocarele, autobuzele și troleibuzele (9,4 %) și trenurile de călători (7,8 %) au reprezentat fiecare mai puțin de o zecime din totalitatea traficului (măsurat în numărul de călător-kilometri).

Figura 1: Distribuția modală a transportului intern de călători, 2017
(% din numărul de călător-kilometri)
Sursa: Eurostat (tran_hv_psmod)

Automobilul a reprezentat de departe modul predominant de transport de călători în toate statele membre ale UE-27. În Lituania, automobilele au reprezentat 91 % din totalul transportului de călători în anul 2017. Slovacia, Cehia și Ungaria au fost singurele state membre ale UE-27 în care cota reprezentată de automobile a fost mai mică de trei sferturi. În ceea ce privește Ungaria, aceasta a deținut cota cea mai ridicată a autocarelor și autobuzelor (21,1 %) din toate statele membre ale UE-27. S-a raportat o cotă și mai mare a acestora pentru țările candidate Turcia (28,2 %) și Macedonia de Nord (22,2 %). Cota cea mai scăzută în ceea ce privește autocarele, autobuzele și troleibuzele a fost constatată în Țările de Jos (2,9 %). Statele membre ale UE-27 cu cea mai mare cotă a transportului de călători cu trenul au fost Austria (11,9 %) și Țările de Jos (11,4 %). Totuși, aceasta a fost sub cota din țara AELS Elveția, în care trenurile au transportat 19,7 % din totalul călătorilor în 2017. În același timp, cota transportului de călători cu trenul a fost mai mică de 2,0 % în Slovenia, Lituania și Grecia, precum și în țările candidate Macedonia de Nord și Turcia.

Călători din transportul feroviar

În ceea ce privește transportul feroviar, 8 miliarde de pasageri au călătorit pe rețelele feroviare naționale din UE în 2018 (tabelul 1). Trebuie menționat faptul că transportul internațional a reprezentat sub 8 % din transportul feroviar total de călători pentru toate țările, cu excepția Luxemburgului, unde a reprezentat 26 %. În ansamblu, 19 dintre statele membre ale UE-27 au raportat creșteri ─ și trei au raportat scăderi ─ ale numărului total de călători transportați între 2017 și 2018 (Cipru și Malta nu au căi ferate, iar pentru Belgia, Ungaria și Țările de Jos datele sunt confidențiale). Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în Lituania (+11,7 %), Grecia (+9,4 %), Suedia (+7,3 %) și Austria (+7,1 %). Numărul călătorilor transportați a crescut substanțial și în țara candidată Turcia (+17,8 %). În schimb, transportul de călători a scăzut cu 3,9 % în România și cu 2,4 % în Franța.

Tabelul 1: Transportul feroviar de călători în funcție de tipul de transport, 2017-2018
(mii de călători)
Sursa: Eurostat (rail_pa_typepas) și (rail_pa_quarta)

În ceea ce privește evoluția transportului național între 2017 și 2018, cele mai mari creșteri au fost raportate de Lituania (+11,5 %), urmată de Grecia (+9,4 %), Suedia (+8,1 %) și Austria (+7,1 %), în timp ce România a raportat cea mai mare scădere, -3,9 %.

Pentru a compara importanța relativă a transportului feroviar între țări, datele pot fi normalizate prin exprimarea traficului de călători în raport cu populația (figura 2). Călătoriile în rețelele feroviare naționale din Austria, Suedia, Franța și Germania au înregistrat în medie mai mult de 1 000 de călător-kilometri pe cap de locuitor în 2018; aceasta a fost cu mult sub media înregistrată în Elveția (2 133 de călător-kilometri pe cap de locuitor). În schimb, dintre cele 22 de state membre ale UE-27, care au căi ferate și pentru care sunt disponibile date, cele mai mici distanțe medii parcurse în rețelele feroviare naționale în 2018 au fost înregistrate în Grecia (103 călător-kilometri pe cap de locuitor) și în Lituania (121 de călător-kilometri pe cap de locuitor), în timp ce nivelurile au fost chiar mai scăzute în țările candidate Turcia (68 de călător-kilometri pe cap de locuitor) și Macedonia de Nord (30 de călător-kilometri pe cap de locuitor).

Figura 2: Transportul feroviar de călători în funcție de tipul de transport, 2018
(călător-kilometri pe cap de locuitor)
Sursa: Eurostat (rail_pa_typepas) și (demo_gind)

În ceea ce privește transportul feroviar internațional, singurele state membre ale UE-27 care au raportat niveluri mai mari de 100 de călător-kilometri pe cap de locuitor în 2018 au fost Luxemburg (213 călător-kilometri pe cap de locuitor), Cehia (160 de călător-kilometri pe cap de locuitor) și Franța (143 de călător-kilometri pe cap de locuitor); acest nivel a fost depășit, de asemenea, în țara AELS Elveția (128 de călător-kilometri pe cap de locuitor). Aceste cifre pot reflecta, printre altele, apropierea frontierelor internaționale, ponderea lucrătorilor transfrontalieri în cadrul forței de muncă, accesul la legăturile feroviare de mare viteză și măsura în care coridoarele de transport internațional traversează sau nu o anumită țară.

Călători din transportul aerian

În 2018, numărul total de călători din transportul aerian a ajuns la aproape 1 miliard la nivelul UE-27 (figura 3). Germania a fost statul membru al UE-27 care a înregistrat cel mai mare număr de călători în 2018 (222 de milioane de călători), urmat de Spania (221 de milioane de călători) și de Franța (162 de milioane de călători). 58 % din numărul total de călători din transportul aerian din toate cele 27 de state membre a fost înregistrat în aceste trei țări, plus Italia. (Această cotă nu poate fi calculată utilizând valoarea din UE-27, care exclude dubla contabilizare, adică exclude numărarea aceluiași pasager atât la plecare, cât și la sosire pentru zborurile naționale și internaționale în interiorul UE-27.) La polul opus, Slovenia a înregistrat 1,8 milioane de călători.

Jumătate dintre călătorii din transportul aerian au efectuat zboruri în afara UE-27 (50 %), în timp ce transportul național și transportul în interiorul UE-27 au reprezentat 16 %, respectiv 34 % din transportul aerian de călători. Pentru aproape toate țările din UE-27, transportul internațional în interiorul UE-27 este dominant, cu cote de la 37 % pentru Franța la 76 % pentru Luxemburg. Excepție fac Franța, Irlanda, Cipru, Țările de Jos, Slovacia și Slovenia, unde cotele transportului în afara UE-27 sunt mai mari decât cele pentru transportul internațional în interiorul UE-27. Cea mai mare cotă a transportului în afara UE-27 a fost înregistrată în Cipru (60 %), iar cea mai mică în Luxemburg (24 %). Pentru toate țările din UE-27, cota transportului național a fost mai mică decât cea a transportului internațional în interiorul UE-27, dar și decât cea a transportului în afara UE-27. Cele mai mari cote ale transportului național au fost înregistrate în Italia (21 %), Suedia (20 %), Franța (19 %), Spania (18 %) și Grecia (16 %).

Figura 3: Transportul aerian de călători în funcție de tipul de transport, 2018
(milioane de călători transportați)
Sursa: Eurostat (avia_paoc)

Paris-Charles de Gaulle a fost cel mai aglomerat aeroport din UE-27 din punctul de vedere al numărului de călători în 2018, 72 de milioane de călători sosind sau plecând din acest aeroport (figura 4). Paris-Charles de Gaulle a rămas cel mai aglomerat aeroport din UE-27 din anul 2002. Este urmat de Amsterdam/Schiphol (71 de milioane) și Frankfurt/Main (69 de milioane).

Majoritatea covârșitoare a călătorilor din aceste trei cele mai aglomerate aeroporturi au efectuat zboruri internaționale; dintre aceste aeroporturi, cea mai mică cotă a fost înregistrată pentru Frankfurt/Main (89 %), aceasta ridicându-se la aproape 100 % pentru Amsterdam/Schiphol. În schimb, zborurile naționale au reprezentat 28 % din cele 56 de milioane de călători transportați prin cel de-al patrulea cel mai aglomerat aeroport din UE-27 în 2018, și anume Adolfo Suárez Madrid-Barajas. De asemenea, au existat proporții relativ ridicate de călători pe zborurile naționale către și de la aeroporturile Paris Orly (43 %), Barcelona/El Prat și Roma Fiumicino (ambele de aproximativ 27 %).

Figura 4: Principalele 15 aeroporturi din UE-27, 2018
(milioane de călători transportați)
Sursa: Eurostat (avia_paoa)

Harta 1 prezintă unele elemente legate de transportul aerian de călători în afara UE-27. Principala regiune parteneră a fost de departe „Alte țări din Europa (din afara UE-27)”, care a reprezentat 60 % din transportul aerian de călători în afara UE-27. Cu o creștere de 18,6 % între 2017 și 2018, „subcontinentul indian” reprezintă regiunea internațională parteneră care a înregistrat cea mai mare creștere a transportului de călători din UE-27, urmată de „Africa de Nord” (+17,5 %) și „republicile asiatice din fosta URSS” (+15,1 %). Transportul aerian de pasageri în afara UE-27 a crescut pentru toate regiunile lumii, cu excepția regiunii „America Centrală și Caraibe” (-0,6 %).

Harta 1: Transportul aerian de călători în afara UE-27, UE-27, 2018
Sursa: Eurostat (avia_paexcc)

Călători din transportul maritim

În ceea ce privește transportul maritim, numărul total de călători îmbarcați și debarcați în porturile din UE-27 a fost estimat la aproximativ 410 milioane în 2018, ceea ce reprezintă o creștere de 5,6 % față de anul precedent (tabelul 2). Spre deosebire de transportul de mărfuri, în cadrul căruia aproximativ 60 % dintre mărfuri sunt descărcate, respectiv 40 % sunt încărcate în porturile din UE-27, diferența dintre numărul de călători debarcați („sosiți”) și îmbarcați („plecați”) în porturile din UE-27 este în general mică. Acest lucru reflectă faptul că transportul maritim de călători în Europa este efectuat în principal de serviciile de feribot naționale sau din interiorul UE-27, aceiași călători fiind numărați de două ori în statisticile de trafic portuar (o dată la îmbarcarea pe feribot într-un port din UE-27 și a doua oară la debarcarea de pe același feribot într-un alt port din UE-27).

Cu 85,4 milioane, respectiv 72,5 milioane de călători din transportul maritim, porturile din Italia și din Grecia au înregistrat o cotă combinată de 38,5 % din numărul total de călători îmbarcați și debarcați în porturile din UE-27 în 2018. Astfel, Italia și Grecia au rămas în topul clasamentului țărilor în ceea ce privește transportul maritim de călători în UE-27. Italia a înregistrat o creștere substanțială a numărului de călători îmbarcați și debarcați în comparație cu 2017 (+15,6 %). Țările de pe primele două locuri au fost urmate de Danemarca, cu 43,8 milioane de călători îmbarcați și debarcați în 2018, o creștere de 2,2 % față de 2017.

Tabelul 2: Călătorii din transportul maritim îmbarcați și debarcați în toate porturile, 2015-2018
(mii)
Sursa: Eurostat (mar_mp_aa) și (mar_mp_aa_cphd)

În comparație cu anul precedent, cele mai mari creșteri relative ale numărului de călători din transportul maritim au fost înregistrate în 2018 de Bulgaria (+20,9 %, de la un nivel scăzut), Spania (+16,8 %) și Italia (+15,6 %). În schimb, cele mai mari scăderi relative au fost înregistrate în România (niciun călător transportat în 2018), Cipru (-60,9 %, de la un nivel scăzut), Slovenia (-21,1 %, de la un nivel scăzut) și Belgia (-11,3 %).

Deși călătorii de pe vasele de croazieră au reprezentat doar 3,3 % din numărul total de călători îmbarcați și debarcați în porturile UE-27 în 2018, acești călători joacă un rol important în porturile și țările unde se concentrează traficul de croazieră. Aproximativ 78 % din numărul total de călători de pe vasele de croazieră îmbarcați și debarcați în porturile UE-27 în 2018 au fost îmbarcați/debarcați în porturi din una dintre următoarele 3 țări: Italia, Spania și Germania. Călătorii de pe vasele de croazieră care au efectuat excursii de o zi în porturile din UE-27 nu sunt incluși în aceste cifre.

Date-sursă pentru tabele și grafice

Surse de date

Majoritatea statisticilor privind transportul intern se bazează pe circulația vehiculelor în fiecare dintre țările raportoare, indiferent de naționalitatea vehiculului sau a navei implicate („principiul teritorialității”). Din acest motiv, în general, măsura de călător-kilometri (pkm, care reprezintă un călător care parcurge o distanță de un kilometru) este considerată o măsură mai fiabilă, întrucât numărul călătorilor atrage un risc mai mare de dublă contabilizare, în special pentru transportul internațional. Metodologia utilizată în statele membre ale UE nu este armonizată pentru transportul rutier de călători.

Distribuția modală a transportului intern de călători identifică transportul cu automobilul, cu autocarul, autobuzul și troleibuzul și cu trenul; aceasta se referă, în general, la circulația pe teritoriul național, indiferent de naționalitatea vehiculului. Distribuția modală a transportului de călători este definită ca fiind cota pentru fiecare tip (exprimată în procente) și se bazează pe datele exprimate în călător-kilometri. În sensul prezentului articol, agregatul pentru transportul intern de călători exclude serviciile interne de transport aerian și pe apă (transport aerian și maritim interior).

Călători din transportul feroviar

Un călător din transportul feroviar este orice persoană, cu excepția membrilor personalului trenului, care efectuează o călătorie cu trenul. Datele cu privire la călătorii din transportul feroviar nu sunt relevante pentru Malta și Cipru (sau Islanda), întrucât aceste țări nu au căi ferate. Statisticile anuale privind transportul feroviar național și internațional de călători se referă, în general, numai la întreprinderile de transport feroviar mai mari, deși unele țări utilizează raportarea detaliată pentru toți operatorii feroviari.

Călători din transportul aerian

Statisticile privind transportul aerian se referă la transportul național și internațional, astfel cum este măsurat prin numărul de călători transportați; informațiile sunt colectate pentru sosiri și plecări. Călătorii din transportul aerian transportați se referă la toți călătorii dintr-un anumit zbor, numărați o singură dată și nu în mod repetat în fiecare etapă individuală a zborului respectiv. Călătorii din transportul aerian includ toți călătorii plătitori sau neplătitori a căror călătorie începe sau se termină la aeroportul declarant, precum și pasagerii în transfer care se îmbarcă sau care părăsesc zborul la aeroportul declarant; sunt excluși pasagerii în tranzit direct. Statisticile privind transportul aerian sunt colectate lunar, trimestrial și anual, însă numai acestea din urmă sunt prezentate în articolul de față. Statisticile privind transportul aerian de călători includ, de asemenea, numărul zborurilor comerciale de călători, precum și informații privind rutele individuale și numărul de locuri disponibile. Datele anuale sunt disponibile pentru majoritatea statelor membre ale UE începând cu anul 2003.

Călători din transportul maritim

Datele privind transportul maritim sunt disponibile, în general, începând cu anul 2001, cu toate că unele state membre ale UE au furnizat date începând din 1997. Statisticile privind transportul maritim nu sunt transmise de Cehia, Luxemburg, Ungaria, Austria și Slovacia, întrucât acestea sunt țări fără ieșire la mare și, prin urmare, nu dispun de transport maritim; același lucru se aplică și pentru Liechtenstein și Elveția.

Un călător pe mare este definit ca orice persoană care efectuează o călătorie pe mare pe o navă comercială; membrii personalului de serviciu nu sunt considerați călători, și nici membrii neplătitori ai echipajului care călătoresc, dar nu sunt repartizați. Copiii ținuți în brațe sunt, de asemenea, excluși. Dubla contabilizare poate apărea atunci când atât portul de îmbarcare, cât și portul de debarcare raportează datele; acest lucru este destul de comun pentru transportul maritim de călători, care, în general, este o activitate pe o distanță relativ scurtă.

Contextul

Politica UE în domeniul transporturilor urmărește să asigure că toți călătorii beneficiază de aceleași standarde de bază de tratament oriunde călătoresc în interiorul UE. Călătorii beneficiază deja de o serie de drepturi care vizează aspecte diverse precum informații despre călătoria lor, rezervări și prețurile biletelor, prejudicii aduse bagajelor acestora, întârzieri și anulări sau dificultățile întâmpinate cu privire la pachetele de vacanță. Având în vedere acestea, UE legiferează pentru a proteja drepturile călătorilor în diferitele tipuri de transport:

  • Regulamentul (CE) nr. 261/2004 de stabilire a unor norme comune în materie de compensare și de asistență a pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare și anulării sau întârzierii prelungite a zborurilor (este disponibil și rezumatul al regulamentului). În martie 2013, Comisia Europeană a propus o revizuire a acestui regulament [COM(2013) 130 final] având ca obiectiv clarificarea zonelor gri, introducerea de drepturi noi (de exemplu, referitoare la reprogramare), consolidarea supravegherii transportatorilor aerieni și echilibrarea sarcinilor financiare;
  • Regulamentul (CE) nr. 1371/2007 privind drepturile și obligațiile călătorilor din transportul feroviar (este disponibil și rezumatul al regulamentului);
  • Regulamentul (UE) nr. 181/2011 privind drepturile pasagerilor care călătoresc cu autobuzul și autocarul (este disponibil și rezumatul al regulamentului);
  • Regulamentul (UE) nr. 1177/2010 privind drepturile pasagerilor care călătoresc pe mare și pe căi navigabile interioare (este disponibil și rezumatul al regulamentului).

De asemenea, au fost elaborate dispoziții specifice pentru a se asigura faptul că pasagerii cu mobilitate redusă beneficiază de facilitățile necesare și că transportul nu le este refuzat în mod inechitabil. Regulamentul (CE) nr. 1107/2006 prevede drepturile persoanelor cu handicap și ale persoanelor cu mobilitate redusă pe durata călătoriei pe calea aerului.

În decembrie 2011, Comisia Europeană a adoptat „O viziune europeană asupra pasagerilor: Comunicare privind drepturile pasagerilor pentru toate tipurile de transport” [COM(2011) 898 final]. Aceasta a recunoscut efortul depus pentru introducerea măsurilor de protecție a călătorilor pentru toate tipurile de transport, dar observă că un set complet de drepturi nu este pus în aplicare în totalitate. Comunicarea vizează consolidarea activităților existente și promovarea unei aplicări mai coerente, eficace și armonizate a drepturilor, alături de o mai bună înțelegere a acestora în rândul călătorilor.

În martie 2011, Comisia Europeană a adoptat cartea albă intitulată „Foaie de parcurs pentru un spațiu european unic al transporturilor – Către un sistem de transport competitiv și eficient din punct de vedere al resurselor” [COM(2011) 144 final]. Această strategie cuprinzătoare conține o foaie de parcurs cu 40 de inițiative specifice pentru construirea unui sistem de transport competitiv pe o perioadă de 10 ani, care urmărește creșterea mobilității, eliminarea barierelor majore în domenii-cheie și stimularea creșterii economice și ocupării forței de muncă.

Detalii suplimentare privind propunerile Comisiei Europene pentru inițiativele în materie de politică în domeniul transporturilor sunt furnizate într-un articol introductiv privind transporturile în UE.

Acces direct:

Alte articole
Tabele
Bază de date
Secţiune tematică
Publicații
Metodologie
Vizualizări




Transportul, volumul și distribuția modală (t_tran_hv)
Volumul transportului de călători în raport cu PIB (tsdtr240)
Distribuția modală a transportului de călători (tsdtr210)
Transportul feroviar (t_rail)
Transportul feroviar de călători (ttr00015)
Transportul aerian (t_avia)
Transportul aerian de călători (ttr00012)
Date multimodale (tran)
Transport, volum și distribuție modală (tran_hv)
Volumul transportului de călători în raport cu PIB (tran_hv_pstra)
Distribuția modală a transportului de călători (tran_hv_psmod)
Transportul feroviar (rail)
Măsurarea transportului feroviar – călători (rail_pa)
Transportul rutier (road)
Măsurarea transportului rutier – călători (road_pa)
Transportul maritim (mar)
Transportul maritim – călători – rezultate anuale și trimestriale detaliate (mar_pa)
Transportul aerian (avia)
Măsurarea transportului aerian – călători (avia_pa)

Manuale de referință

Note metodologice

Fișiere cu metadate ESMS