Statistics Explained

Archive:Στατιστικά στοιχεία για τους κατώτατους μισθούς

Revision as of 18:30, 7 February 2013 by Debusmc (talk | contribs)
Δεδομένα από τον Αύγουστο 2011, πιο πρόσφατα δεδομένα: Περαιτέρω πληροφορίες της Eurostat , Βασικοί πίνακες και βάση δεδομένων. Η αγγλική έκδοση είναι πιο πρόσφατη.

Στο παρόν άρθρο περιγράφεται πώς τα επίπεδα των κατώτατων αποδοχών – τα οποία καθορίζονται από την εθνική νομοθεσία ή απευθείας μέσω εθνικής συλλογικής σύμβασης – διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και εντός της ζώνης του ευρώ παρουσιάζεται επίσης μια σύγκριση με την κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις κατώτατες αποδοχές που δημοσιεύθηκαν από τη Eurostat αναφέρονται στις «μηνιαίες» κατώτατες εθνικές αποδοχές. Οι κατώτατες εθνικές αποδοχές συνήθως ισχύουν για όλους τους εργαζομένους ή τουλάχιστον για τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων της χώρας. Οι κατώτατες αποδοχές αντιπροσωπεύουν ακαθάριστα ποσά, δηλαδή, πριν από την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Τα εν λόγω παρακρατούμενα ποσά διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Οι κατώτατες εθνικές αποδοχές επιβάλλονται από τη νομοθεσία, συχνά έπειτα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, ή απευθείας μέσω εθνικής συλλογικής σύμβασης (όπως ισχύει στο Βέλγιο και την Ελλάδα).

Χάρτης 1: Κατώτατες αποδοχές στην ΕΕ, την ΕΖΕΣ και τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, Ιούλιος 2011, σε EUR
Γραφήμα 1: Κατώτατες αποδοχές στα κράτη μέλη της ΕΕ, την Κροατία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ, Ιούλιος 2011, σε EUR
Γραφήμα 2: Κατώτατες αποδοχές στα κράτη μέλη της ΕΕ, την Κροατία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ, Ιούλιος 2011, σε ΜΑΔ
Γραφήμα 3: Οι κατώτατες αποδοχές ως αναλογία επί της μέσης τιμής των μέσων ακαθάριστων μηνιαίων αποδοχών (Nace αναθ.2, B-S) στα κράτη μέλη της ΕΕ, την Κροατία και τις ΗΠΑ, 2010 (*2009• Βέλγιο, Γαλλία, Ιρλανδία, Τουρκία: δεν υπάρχουν δεδομένα)

Κύρια στατιστικά στοιχεία

Τον Ιούλιο του 2011, 20 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ (Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία και Ηνωμένο Βασίλειο) και δύο υποψήφιες προς ένταξη χώρες (Κροατία, Τουρκία) είχαν εθνική νομοθεσία η οποία καθόριζε κατώτατες αποδοχές μέσω νόμου ή μέσω εθνικής συλλογικής σύμβασης.

Οι μηνιαίες κατώτατες αποδοχές διέφεραν σημαντικά, από 123 ευρώ στη Βουλγαρία έως 1 758 ευρώ στο Λουξεμβούργο. Μετά από αναπροσαρμογή ως προς τις διαφορές στην αγοραστική δύναμη, οι αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών μειώθηκαν από ένα εύρος από το ένα έως το δεκατέσσερα (σε ευρώ) σε ένα εύρος από το ένα έως το έξι σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (ΜΑΔ). Στα δύο αντίθετα άκρα της κλίμακας ήταν και πάλι το Λουξεμβούργο (1 466 ΜΑΔ μηνιαίως) και η Βουλγαρία (243 ΜΑΔ).

Διακύμανση των προβλεπόμενων από το νόμο κατώτατων αποδοχών

Τον Ιούλιο του 2011, οι προβλεπόμενες από το νόμο κατώτατες αποδοχές κυμαίνονταν από τα 123 έως τα 1 758 ευρώ ακαθάριστα το μήνα

Στην Εικόνα 1 παρουσιάζονται τα επίπεδα των κατώτατων μηνιαίων αποδοχών σε ευρώ στα κράτη μέλη, την Κροατία, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούλιο του 2011. Μεταξύ των κρατών μελών, οι ακαθάριστες κατώτατες αποδοχές κυμαίνονται από 123 ευρώ (Βουλγαρία) έως 1 758 ευρώ (Λουξεμβούργο).

Τα 20 κράτη μέλη υπό εξέταση, μαζί με την Κροατία, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να χωριστούν σε τρεις ομάδες, με βάση το επίπεδο των κατώτατων αποδοχών την 1η Ιουλίου 2011.

Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει τις ένδεκα χώρες με τις χαμηλότερες κατώτατες αποδοχές, μεταξύ 100 ευρώ και 400 ευρώ μηνιαίως: Βουλγαρία, Ρουμανία, Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχική Δημοκρατία, Πολωνία, Τουρκία και Κροατία.

Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει πέντε κράτη μέλη (Πορτογαλία, Μάλτα, Σλοβενία, Ισπανία και Ελλάδα) καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες με ένα ενδιάμεσο επίπεδο κατώτατων αποδοχών, από μόλις πάνω από τα 550 ευρώ έως μόλις κάτω από τα 900 ευρώ μηνιαίως.

Η τρίτη ομάδα περιλαμβάνει έξι κράτη μέλη (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο) στα οποία οι κατώτατες αποδοχές ήταν άνω των 1 000 ευρώ μηνιαίως.

Οι κατώτατες αποδοχές εκφρασμένες σε ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης

Η διαφορά είναι σημαντικά μικρότερη όταν εκφράζεται σε ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης

Στην εικόνα 2 συγκρίνονται οι κατώτατες αποδοχές λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές στα επίπεδα τιμών εφαρμόζοντας τις ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης (ΙΑΔ) για την τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αναπροσαρμογή για τις διαφορές στα επίπεδα τιμών μειώνει τη διακύμανση μεταξύ των χωρών: ενώ οι κατώτατες αποδοχές σε ευρώ (Εικόνα 1) κυμαίνονταν από 123 ευρώ έως 1 758 ευρώ τον Ιούλιο του 2011 (ένας λόγος της τάξης του 1:14), οι κατώτατες αποδοχές σε ΜΑΔ (Εικόνα 2) κυμαίνονταν από 243 έως 1 466 (ένας λόγος της τάξης του 1:6). Οι χώρες στις ομάδες 1 και 2 με σχετικά χαμηλότερες κατώτατες αποδοχές σε ευρώ έχουν επίσης χαμηλότερα επίπεδα τιμών και, συνεπώς, υψηλότερες κατώτατες αποδοχές όταν αυτές εκφράζονται σε ΜΑΔ. Από την άλλη πλευρά, οι χώρες της ομάδας 3 με υψηλότερες κατώτατες αποδοχές σε ευρώ έχουν υψηλότερα επίπεδα τιμών και οι κατώτατες αποδοχές τους σε ΜΑΔ είναι σχετικά χαμηλότερες. Εξαίρεση στην ομάδα 3 αποτελεί το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι κατώτατες αποδοχές σε ΜΑΔ είναι λίγο υψηλότερες από ό,τι σε ευρώ – αυτό εξηγείται από την προς το παρόν σχετικά ασθενέστερη λίρα έναντι του ευρώ.

Συγκρίνοντας την κατάταξη των μηνιαίων κατώτατων αποδοχών σε ευρώ με τις αντίστοιχες αποδοχές σε ΜΑΔ, οι πλέον αξιοσημείωτες αλλαγές παρατηρούνται για την Ολλανδία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Κροατία, καθώς όλες μετακινούνται κατά δύο θέσεις. Η κατάταξη αλλάζει και για αρκετές άλλες χώρες, αλλά μόνο κατά μία θέση (Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία, Πολωνία, Τουρκία, Μάλτα, Σλοβενία, Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες).

Το επίπεδο των κατώτατων αποδοχών σε σχέση με τις μέσες ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές

Το 2010 το επίπεδο των κατώτατων αποδοχών κυμαινόταν μεταξύ του 30 % και του 50 % των μέσων ακαθάριστων μηνιαίων αποδοχών του κλάδου της βιομηχανίας, των κατασκευών και των υπηρεσιών (εξαιρουμένων των δραστηριοτήτων των νοικοκυριών ως εργοδοτών και των ετερόδικων οργανισμών και φορέων)

Εξετάζοντας τις κατώτατες αποδοχές σε σχέση με τις μέσες ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές του κλάδου της βιομηχανίας, των κατασκευών και των υπηρεσιών (εκτός των δραστηριοτήτων των νοικοκυριών ως εργοδοτών και των ετερόδικων οργανισμών και φορέων, Nace αναθ. 2 τομείς B-S, Εικόνα 3), οι υψηλότερες τιμές αναφέρονται για τη Σλοβενία, με τη Μάλτα και το Λουξεμβούργο να ακολουθούν. Σε αυτές τις τρεις χώρες, οι κατώτατες αποδοχές είναι άνω του 45% των ακαθάριστων μηνιαίων αποδοχών. Στο χαμηλότερο άκρο της κλίμακας, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ρουμανία (2009) και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν κατώτατες αποδοχές κάτω του 35% των μέσων ακαθάριστων μηνιαίων αποδοχών.

Πηγές και διαθεσιμότητα δεδομένων

Προβλεπόμενες από το νόμο κατώτατες αποδοχές

Οι βασικές εθνικές κατώτατες αποδοχές καθορίζονται με μια ωριαία, εβδομαδιαία ή μηνιαία αμοιβή και αυτές οι κατώτατες αποδοχές επιβάλλονται από τη νομοθεσία (το κράτος), συχνά έπειτα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους ή απευθείας μέσω συλλογικής σύμβασης. Οι κατώτατες εθνικές αποδοχές συνήθως ισχύουν για όλους τους εργαζομένους ή τουλάχιστον για τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων της χώρας. Οι ακαθάριστες αποδοχές αναφέρονται.

Τα στατιστικά δεδομένα για τις κατώτατες αποδοχές που δημοσιεύονται από τη Eurostat αναφέρονται στις μηνιαίες κατώτατες εθνικές αποδοχές• τα στοιχεία δημοσιεύονται την 1η Ιανουαρίου και την 1η Ιουλίου κάθε έτους. Για χώρες όπου οι μηνιαίες κατώτατες εθνικές αποδοχές δεν καθορίζονται σε μηνιαία βάση (π.χ. σε ωριαία ή εβδομαδιαία βάση), οι αμοιβές μετατρέπονται σε μηνιαίες αμοιβές σύμφωνα με τους συντελεστές μετατροπής που παρέχονται απευθείας από τις χώρες:

  • Ιρλανδία: ωρομίσθιο x 39 ώρες x 52 εβδομάδες / 12 μήνες;
  • Γαλλία: δεδομένα από Ιανουάριο 1999 έως Ιανουάριο 2005: ωρομίσθιο x 39 ώρες x 52 εβδομάδες / 12 μήνες; δεδομένα από Ιούλιο 2005: ωρομίσθιο x 35 ώρες x 52 εβδομάδες / 12 μήνες;
  • Μάλτα: εβδομαδιαία αμοιβή x 52 εβδομάδες / 12 μήνες;
  • Ηνωμένο Βασίλειο: (Ωρομίσθιο x Μέσος όρος βασικών αμειβόμενων ωρών ανά εβδομάδα για εργαζομένους πλήρους απασχόλησης σε όλους τους κλάδους x 52,18 εβδομάδες) / 12 μήνες;
  • Ηνωμένες Πολιτείες: ωρομίσθιο x 40 ώρες x 52 εβδομάδες / 12 μήνες.

Επιπλέον, όταν οι κατώτατες αποδοχές καταβάλλονται για περισσότερους από 12 μήνες ανά έτος (όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου καταβάλλονται για 14 μήνες το χρόνο), τα δεδομένα έχουν αναπροσαρμοστεί ώστε να λαμβάνονται υπόψη αυτές οι πληρωμές.

Τα δεδομένα για τις κατώτατες εθνικές αποδοχές υποβάλλονται στη Eurostat στο εθνικό νόμισμα. Για τις χώρες που δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ, οι κατώτατες αποδοχές στα εθνικά τους νομίσματα μετατρέπονται σε ευρώ χρησιμοποιώντας τη μηνιαία μέση συναλλαγματική ισοτιμία του προηγούμενου μήνα (π.χ. η ισοτιμία του Δεκεμβρίου του 2010 χρησιμοποιήθηκε για τις κατώτατες αποδοχές της 1ης Ιανουαρίου 2011).

Για να αντισταθμιστεί η επίδραση των διαφορών μεταξύ των χωρών στα επίπεδα τιμών, χρησιμοποιούνται ειδικές ισοτιμίες μετατροπής που ονομάζονται ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης (ΙΑΔ). Οι ΙΑΔ για την τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών σε κάθε χώρα χρησιμοποιούνται για τη μετατροπή των μηνιαίων κατώτατων αποδοχών που εκφράζονται στα εθνικά νομίσματα (σειρές σταθερών τιμών ευρώ για τις χώρες της ζώνης του ευρώ) σε μια τεχνητή κοινή μονάδα που ονομάζεται μονάδα αγοραστικής δύναμης (ΜΑΔ). Αν, για παράδειγμα, οι ΜΑΔ για το 2011 δεν είναι ακόμη διαθέσιμες, χρησιμοποιούνται οι ΜΑΔ του προηγούμενου έτους και η σειρές ενημερώνονται μόλις οι ΜΑΔ του 2011 καταστούν διαθέσιμες.

Χώρες που δεν καλύπτονται από τη συλλογή δεδομένων

Η Γερμανία, η Κύπρος και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έχουν προβλεπόμενες από το νόμο κατώτατες αποδοχές που δεν ισχύουν για όλους ή για τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων, αλλά περιορίζονται σε συγκεκριμένες ομάδες που καθορίζονται, για παράδειγμα, κατά κλάδους ή επαγγέλματα. Αυτές εξαιρούνται από τη συλλογή δεδομένων. Εξαιρούνται επίσης οι χώρες όπου δεν υπάρχουν προβλεπόμενες από το νόμο κατώτατες εθνικές αποδοχές: Δανία, Ιταλία, Αυστρία, Φινλανδία, Σουηδία, Ισλανδία, Νορβηγία και Ελβετία. Σε αυτές τις χώρες οι αποδοχές καθορίζονται είτε μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων σε επίπεδο εταιρειών είτε σε επίπεδο ατομικών συμβάσεων. Τυπικά, οι συμβάσεις σε κλαδικό επίπεδο έχουν ευρεία εφαρμογή και ισχύ erga omnes, αποτελώντας de facto κατώτατες αποδοχές.

Οι μηνιαίες κατώτατες αποδοχές ως αναλογία επί των μέσων μηνιαίων αποδοχών

Τα δεδομένα για τις ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό αυτού του δείκτη πρέπει να καλύπτουν τις αποδοχές σε μετρητά που καταβάλλονται πριν από οποιεσδήποτε παρακρατήσεις φόρου και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που καταβάλλονται από τους μισθωτούς και παρακρατούνται από τον εργοδότη και περιορίζονται στις ακαθάριστες αποδοχές που καταβάλλονται σε κάθε περίοδο μισθοδοσίας. «Μη τυπικές πληρωμές», όπως ο 13ος και 14ος μισθός, τα επιδόματα αδείας κ.λπ. εξαιρούνται. Αυτός ο ορισμός ακολουθεί την Έρευνα για τη διάρθρωση των αποδοχών (SES).

Τα δεδομένα πρέπει να αναφέρονται στους τομείς B-S της Nace αναθ. 2 (βιομηχανία, κατασκευές και υπηρεσίες, εκτός των δραστηριοτήτων των νοικοκυριών ως εργοδοτών και των ετερόδικων οργανισμών και φορέων), σε επιχειρήσεις όλων των τάξεων μεγέθους και σε εργαζομένους πλήρους απασχόλησης. Η περίοδος αναφοράς είναι ο ετήσιος μέσος όρος (αν δεν είναι διαθέσιμος: ένας συγκεκριμένος μήνας).

Πλαίσιο

Τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις κατώτατες αποδοχές που δημοσιεύθηκαν από τη Eurostat αναφέρονται στις μηνιαίες κατώτατες εθνικές αποδοχές. Οι κατώτατες εθνικές αποδοχές συνήθως ισχύουν για όλους τους εργαζομένους ή τουλάχιστον για τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων της χώρας.

Οι κατώτατες αποδοχές αντιπροσωπεύουν ακαθάριστα ποσά, δηλαδή, πριν από την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Τα εν λόγω παρακρατούμενα ποσά διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Οι κατώτατες εθνικές αποδοχές επιβάλλονται από τη νομοθεσία, συχνά έπειτα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, ή απευθείας μέσω εθνικής συλλογικής σύμβασης (όπως ισχύει στο Βέλγιο και την Ελλάδα).

Περαιτέρω πληροφορίες της Eurostat

Εκδόσεις

Βασικοί πίνακες

Earnings
Main tables
Earnings (t_earn)
Minimum wages (tps00155)

Βάση δεδομένων

Earnings
Database
Earnings (earn)
Minimum wages (earn_minw)
Monthly minimum wages - bi-annual data (earn_mw_cur)
Monthly minimum wage as a proportion of average monthly earnings (%) - Nace Rev. 2 (from 2008 onwards) (earn_mw_avgr2)
Monthly minimum wage as a proportion of average monthly earnings (%) - Nace Rev. 1.1 (1999-2009) (earn_mw_avgr1)

Μεθοδολογία / Μεταδεδομένα

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Βλέπε επίσης