Dette websted blev arkiveret den 01/11/2014
01/11/2014

Sti

Erhvervsliv og iværksætteri

Grøn vækst

Muligheder for bæredygtig vækst og mere beskæftigelse

© Itestro - Fotolia

Europa har brug for nye kilder til vækst, og det mere end nogensinde før. Hvert år vokser den globale befolkning med mere end 70 millioner, og som følge heraf vil forbruget af varer og efterspørgslen på energi og råvarer stige eksponentielt. Det er derfor nødvendigt at skifte over til en mere bæredygtig, ressourceeffektiv og CO2-fattig økonomi. Vi bliver nødt til at sikre, at politikkerne for bl.a. industri, klima og miljø er sammenhængende, og skabe de rette betingelser for innovation og investering.

Vi skal udnytte de forretningsmuligheder, som bliver skabt i takt med overgangen til en bæredygtig økonomi, fuldt ud. Det globale marked for miljøbeskyttelse giver også gode muligheder til europæiske firmaer. Det globale marked for miljøvenlige produkter og tjenesteydelser er i øjeblikket vurderet til ca. 1 000 mia. euro om året, og man forventer en fordobling - ja selv en tredobling - inden år 2020. I en ressourcebegrænset verden er det klart, at udnyttelsen af ressourcer kan give både virksomheder og lande et konkurrencemæssigt forspring. Det er inspirerende at se, at Europa har opnået en signifikant økonomisk vækst, som har haft en afgørende indvirkning på miljøet, og de gode takter fortsætter. Man skønner, at de potentielle besparelser og udbytter af indfangsten af potentiale for ressourceproduktivitet beløber sig til billioner af euro.

For at sikre et rimeligt eksistensgrundlag og rene lokalsamfund har vi brug for, at økonomisk velfungerende virksomheder udvikler bedre produkter, processer og systemer. Europa producerer allerede nogle af verdens bedste miljøteknologier og -tjenester og sidder på en tredjedel af verdensmarkedet. Vores vigtigste miljøindustrier, som er aktive inden for forureningsforvaltning og -kontrol, affaldsindsamling og -behandling og vedvarende energi og genanvendelse, leverer over 3 millioner job i Europa.

Vi er nødt til at handle på to centrale områder: Effektivitet (optimering af processer) og cirkularitet. Til dette må vi anvende integrerede industrisystemer, som kan skabe forretningsmuligheder af ikke-udnyttede ressourcer, såsom materialer, energi, vand, kapacitet, ekspertise, aktiver osv. Man kan opnå stor fremgang med innovation i forbindelse med proceseffektivitet, produktdesign og optimering af værdikæden.

Proceseffektivitet kan sikre udviklingen af langsigtede løsninger, der, foruden at mindske intensiteten af fossilt brændstof i industriprocesser, kan reducere produktintensiteten radikalt og fjerne industriaffald.

Produkter indeholder et væld af energi og materialer. Både forretningsmæssigt og miljømæssigt giver det god mening at fremme leveringen og efterspørgslen af produkter, der er mere ressourceeffektive. Kommissionens direktiv om miljøvenligt design kan potentielt resultere i besparelser på op til 90 mia. euro om året og 1 million job. Selvom energi er den ressource, der har fået mest opmærksomhed indtil videre, kigger direktivet på alle miljømæssige aspekter, da det anvender et livscyklusperspektiv.

Færdigvarer fremstilles ofte som følge af input fra flere virksomheder eller underleverandører, og uforenelige specifikationer kan resultere i et stort ressourcespild. Derfor er der et stort potentiale i at optimere industriernes og virksomhedernes værdikæde, så de kan finde synergier, der kan hjælpe dem med at samarbejde.

Ligeledes kan grøn vækst og ressourceeffektive produkter give EU-virksomheder forretningsmuligheder på verdensplan. Min "grønnere vækst-rejse" til Kina i 2013 viste tydeligt, at EU-virksomheder med høj ekspertise inden for miljøvenlige produkter og tjenesteydelser er efterspurgte af kinesiske virksomheder.

Europa-Kommissionen foretager i øjeblikket en offentlig høring for at indhente aktørernes synspunkter på, hvordan man bedst muligt kan hjælpe små og mellemstore virksomheder (SMV'er) med at blive mere ressourceeffektive.

Yderligere oplysninger Deutsch (de) English (en) français (fr)

Seneste opdatering: 11/02/2015 |  Til toppen