Trimite unui prieten
RSS
google +
Versiune pentru imprimare

de Dr. Maddalena Illario, medic la Spitalul Universitar Federico II

de Dr. Maddalena Illario, medic la Spitalul Universitar Federico II

Parteneriatul european pentru inovare privind îmbătrânirea activă și în condiții bune de sănătate (EIP-AHA) a redefinit modul în care privim înaintarea în vârstă. Acum suntem mai conștienți de faptul că stilul de viață pe care îl adoptăm astăzi va influența considerabil calitatea vieții noastre în viitor.

Parteneriatul s-a alăturat inițiativelor din regiunea Campania în toamna anului 2012. La vremea respectivă, acțiunile de informare se desfășurau în principal în rândul medicilor și al geriatrilor. La nivel regional, puțini oameni își făceau griji cu privire la povara pe care o va crea fenomenul de îmbătrânire a populației. Și mai puțini se gândeau că acest fenomen ar putea genera și oportunități societale, nu doar poveri. 

Parteneriatul a oferit un mediu nou, experimental, care a susținut interacțiunile între parteneri, de la egal la egal, fără să țină cont de eșecurile și succesele din trecut. Datorită orientărilor UE, ne-am putut concentra atenția asupra activităților în curs, extinzând în special inițiativele care aveau un potențial real de a favoriza pe termen lung îmbătrânirea activă și în condiții bune de sănătate. Un exemplu în acest sens este inițiativa „Campusul pentru sănătate”. Pusă în aplicare de sectorul nonprofit, aceasta sprijină monitorizarea stării de sănătate a populației și măsurile preventive împotriva unor boli cu incidență din ce în ce mai mare, dar prea puțin vizibile, precum osteoporoza și osteopenia.

Practicile noastre au fost îmbunătățite datorită comunității internaționale dinamice pe care o reprezintă parteneriatul. Mai mult, constatăm o tendință de reducere a discrepanțelor regionale, mulțumită unei colaborări mai strânse. De exemplu, participând la proiecte alături de Țările de Jos și de Scoția, am descoperit instrumentele și serviciile create în aceste regiuni/țări. De asemenea, ne-am implicat în Rețeaua de site-uri de referință promovată de Irlanda de Nord. În plus, faptul că suntem membri ai unei echipe internaționale ne permite să beneficiem de finanțare din partea UE.

Am colaborat îndeaproape și cu alte site-uri de referință italiene, pentru a construi o mai bună rețea națională.

La început, nu înțelegeam motivul pentru care Comisia dorea implicarea factorilor de decizie politică. Acum știm: UE își propusese să sporească gradul de conștientizare a problematicii îmbătrânirii în condiții bune de sănătate la toate nivelurile politice și de conducere. Acesta s-a dovedit a fi un element esențial în regiunea noastră, pentru că ne-a ajutat să ne debarasăm de vechi politici ineficiente și să sprijinim noi strategii inovatoare.

Acesta este doar începutul. Avem de parcurs un drum lung, dar Parteneriatul european pentru inovare privind îmbătrânirea activă și în condiții bune de sănătate ne va ajuta să ne îndeplinim rapid obiectivele, sprijinindu-ne în eforturile de îmbunătățire a activităților și de extindere a acestora în alte domenii, în beneficiul cetățenilor europeni.