1. Ce este o substanță cancerigenă?

De-a lungul anilor, cercetările medicale au identificat o listă crescândă de substanțe periculoase și de procese industriale considerate a fi cauza cancerului la oameni. Acestea sunt cunoscute sub numele de „substanțe cancerigene”, făcând obiectul unor controale și reglementări specifice.

Întrucât lista de substanțe cancerigene cunoscute se află în creștere, este indicat să se considere toate substanțele chimice ca fiind potențial periculoase și să fie tratate ca atare.



2. Ce este cancerul?

Cancerul este o afecțiune a țesuturilor umane care afectează în special dezvoltarea de celule noi. Celulele „canceroase” pot fi:


3. Ce tipuri de substanțe sunt cancerigene?

Informațiile privind substanțele periculoase vă vor indica care dintre acestea sunt substanțe cancerigene. Următoarea secțiune oferă detalii privind unele dintre cele mai puțin cunoscute substanțe cancerigene.

Patru substanțe sunt interzise deoarece sunt în special periculoase. Acestea sunt:
Aceste substanțe și sărurile lor pot fi utilizate sau importate doar cu autorizație.



4. Unde pot fi întâlnite?

Este puțin probabil să întâlniți substanțe cancerigene în concentrații periculoase, deși anumite tipuri sunt importate. Cu toate acestea, nu pierdeți din vedere faptul că anumite substanțe cancerigene sunt rezultatul unor procese industriale, de exemplu:
De asemenea, azbestul poate fi prezent în materiale de construcții și materiale izolante utilizate în clădiri și nave mai vechi.


5. Ce tipuri de cancer pot cauza?

Depinde. Diferite tipuri de substanțe cancerigene atacă diferite părți ale corpului, de exemplu:
Cu toate acestea, substanțele cancerigene pot provoca daune ori de câte ori intră în contact cu organismul uman, prin inhalare, ingestie sau contactul cu pielea. Prin urmare, este vital să se evite orice contact direct cu acestea.



6. Cum pot fi reduse riscurile?

Verificați întotdeauna fișele cu date de securitate. Majoritatea produselor cancerigene pot fi eșantionate în condiții de siguranță, cu luarea măsurilor de precauție necesare în materie de siguranță, dar eșantionarea produselor extrem de cancerigene, cum ar fi azbestul, nu ar trebui să fie efectuată de către agenții vamali (a se vedea capitolul 2.1 din Informațiile generale privind eșantionarea). Majoritatea laboratoarelor vamale nu sunt echipate pentru a analiza azbestul. În cazul în care nu este disponibilă nicio FDS, nu începeți inspecția, nici prelevarea de probe până când nu sunteți sigur că știți despre ce produs este vorba și că cunoașteți măsurile de precauție necesare.

Dacă nu puteți stabili de ce natură sunt mărfurile și trebuie să continuați inspecția și eșantionarea, faceți acest lucru numai cu mare atenție și solicitați consultanță de specialitate. A se vedea Eșantionarea mărfurilor periculoase și a mărfurilor necunoscute.



Pentru informații suplimentare trebuie să consultați legislația și orientările administrației naționale.

Orientările din prezenta secțiune servesc drept atenționare cu caracter general privind riscurile care pot fi întâlnite pe parcursul procedurii de examinare și de eșantionare, precum și echipamentele de protecție pe care ar trebui să le utilizați și măsurile de securitate pe care ar trebui să le adoptați.

Ultima revizuire 15.7.2021