1. Ce sunt agenții biologici?

Agent biologic înseamnă un microorganism, o cultură celulară sau un endoparazit uman care poate provoca infecții, alergii, toxicitate sau prezintă alte pericole pentru sănătatea umană.



2. Ce tipuri de agenți biologici există?

Agenții biologici se referă la orice material biologic care poate cauza o boală sau leziuni ale țesuturilor oricărei persoane care intră în contact cu acestea, de exemplu rabia.
Pot include spori de ciuperci, particule virale sau bacterii.
De asemenea, aceștia pot fi anumiți agenți cancerigeni, mutageni și iritanți pentru piele care afectează organismul uman pe termen scurt sau pe termen lung.



3. Unde pot fi întâlniți?

Cel mai probabil se pot întâlni în cazul produselor de origine animală sau vegetală netratate sau crude, în special dacă nu sunt declarate „pentru consum uman”, A se vedea Sănătate și securitate pentru eșantionarea produselor alimentare și, prin urmare, nu sunt reglementate de legislația în domeniul alimentar (de exemplu sporii de antrax de pe pieile cu blană). Se pot întâlni și în eșantioanele și deșeurile medicale sau în materialele de laborator, a se vedea Eșantionarea deșeurilor



4. Ce prejudicii pot provoca?

Expunerea la o boală nu vă expune doar riscului de a face boala respectivă, ci și riscului de a transmite boala altor persoane cu care intrați în contact. Perioada de incubare a unor boli este destul de lungă și este posibil să rămâneți fără simptome timp de săptămâni sau luni, ceea ce sporește șansele de transmitere a acestora. Dacă îmbrăcămintea dumneavoastră este contaminată, puteți transmite boala fără a intra în contact direct cu alte persoane.



5. Ce se poate face pentru reducerea riscurilor?

Riscul agenților biologici este în general foarte scăzut, deoarece contaminarea este rară, însă efectele asupra sănătății umane în cazul contaminării pot fi foarte grave.

Dacă considerați că există un risc, vă rugăm să verificați documentația și să luați în considerare:
Dacă aveți îndoieli, luați măsuri de precauție suplimentare:



6. Ce fac dacă bănuiesc că am fost expus unui agent biologic?

În funcție de natura expunerii și de agentul biologic în cauză, trebuie:



Pentru mai multe informații, trebuie să consultați legislația și orientările administrației naționale din țara dumneavoastră.



Orientările din prezenta secțiune sunt menite să reamintească, în mod general, riscurile întâlnite uneori în timpul procedurii de examinare și eșantionare, precum și echipamentul de protecție pe care trebuie să îl utilizați și măsurile de precauție pe care trebuie să le luați.


Revizuiri
15.7.2021