Satama-alueet ovat mahdollisesti vaarallisimpia alueita, joilla tullihenkilöstön on työskenneltävä. Veden lähellä työskentelyyn liittyvien ilmeisten vaarojen lisäksi satama-alueella on aina monia muitakin asioita, jotka voivat aiheuttaa haittaa, muun muassa seuraavia:
- liikkuvia ajoneuvoja ja aluksia
- katto- ja konttinostureita
- vaarallisia aineita
- raskaita koneita
- liukkaita pintoja
- kompastumisvaaroja (kuten kiinnitysköysiä, lavoja jne.)
- ihmisiä (matkailijoita jne.).
1. Liikennevaarat
1.1 Yleistä
Liikenne satamissa ja rahtialueilla voi aiheuttaa eri vaaroja. Vaikka monia vakioliikennesääntöjä sovelletaan ja ajoneuvoja varten on selvästi merkityt reitit, alueilla on yleisiin teihin verrattuna lisäriskejä. Tässä kohdassa selitetään tavallisimmat käytössä olevat ajoneuvotyypit, niiden aiheuttamat riskit ja keinot välttää loukkaantumisia.
Satama-alueella ajettaessa on muistettava, että vaikka tavanomaisia liikennesääntöjä on noudatettava, alueella on muitakin vaaroja. Satama-aluetta ei pidä kuvitella rajoituksettomaksi alueeksi, jolla voi ajella niin kuin haluaa. Ajoneuvo on pysäköitävä mahdollisimman kauas veden ääreltä.
1.2 Millaisia ajoneuvoja alueella liikkuu?
Satama- ja rahtialueilla liikkuu hyvin monenlaisia ajoneuvoja haarukkatrukeista ja sähkökäyttöisistä työntökärryistä autoihin ja raskaan liikenteen ajoneuvoihin tai ajoneuvonostureihin ja lukkeihin. Lisäksi monet paikat ovat yhteydessä matkustaja- ja/tai rahtiliikenteen rautatieverkkoon.
Satamatyöntekijöillä ja lastin käsittelijöillä on tavallisesti tiukat määräajat erityisesti, kun rahtia puretaan, viedään varastoon tai toimitetaan eteenpäin. Tällaisina aikoina on syytä pitää silmällä nopeasti liikkuvia ajoneuvoja. Paras tapa välttää ajoneuvojen aiheuttama loukkaantuminen on pysytellä kaukana niistä. Jalankulkijoille turvalliset reitit olisi merkittävä selkeästi. Jos rajoitusalueella on pakko työskennellä, siitä on aina ilmoitettava toiminnanharjoittajalle. Toiminnanharjoittaja varoittaa tällöin kaikkia kuljettajia virkailijan läsnäolosta. Muista myös ilmoittaa, kun olet lopettanut työsi, jotta kuljettajat voivat jatkaa töitään normaalisti.
1.3 Mitkä ovat riskit?
Ajoneuvonosturit ja liikkuvat nostokoneet: Käyttäjät näkevät hytistä usein vain rajoitetusti eivätkä ehkä pysty tarkasti seuraamaan jalankulkijoiden liikkeitä. Sisätiloissa, kuten kauttakulkuvarastoissa, lisäriskiä saattaa aiheutua diesel- tai bensiinihuuruista. Kuljettajan esimiehelle on aina ilmoitettava virkailijan läsnäolosta. Hän voi tavallisesti ottaa kuljettajaan yhteyttä radioitse.
Lukit ja konttipinot: Lukkeja voidaan ohjata etäohjauksella tai jopa tietokoneella. Alueilla, joilla on konttipinoja, näkyvyys pinojen välissä on toisinaan erittäin vähäinen tai olematon. Konttien pinoamisalueelle ei saa mennä, ennen kuin toiminta on kokonaan pysähdyksissä.
Sähkökäyttöiset ajoneuvot: Tällaisia ovat haarukkatrukit, sähkökäyttöiset työntökärryt ja jalankulkijan käyttämät ajoneuvot. Ne ovat erityisen vaarallisia, koska
- ne ovat lähes äänettömiä
- ne voivat liikkua melko kovalla nopeudella, ja
- kuljettajan näkökenttä on usein rajoitettu.
Ne voivat aiheuttaa vaaratilanteita erityisesti silloin, kun
- niitä käytetään sisätiloissa, joissa tavarat on pinottu riveihin, koska tällöin kuljettajan näkökenttä on vieläkin rajallisempi
- työskennellään kapeilla varastoalueilla, joilla väärä liike saatttaa siirtää muita tavaroita tai koko varastohyllyn paikoiltaan
- useampi kuin yksi henkilö työskentelee samalla alueella. Peruutushälytyksen kaltaiset varoitusäänet voivat tällöin aiheuttaa sekaannusta.
Pysy kaukana toiminnassa olevasta haarukkatrukista äläkä luota siihen, että kuljettaja voi nähdä sinut.
Rautatiet: Työskentely raiteiden läheisyydessä voi olla erityisen vaarallista. Junat eivät luultavasti kulje suurella nopeudella satama-alueilla, mutta ne tarvitsevat siitä huolimatta paljon pidemmän matkan pysähtymiseen kuin tieajoneuvot. Vaaraa voi lisätä joko ilmajohdoista tai virtakiskoista tuleva sähkö.
Muut ajoneuvot: Liikkeellä saattaa olla muitakin ajoneuvoja, kuten henkilö-, linja- ja kuorma-autoja. Niiden on käytettävä niille osoitettuja reittejä. Satamassa kontteja siirtävät kuorma-autot ja hinaajat saattavat liikkua tai vaihtaa suuntaa äkillisesti.
1.4 Miten riskejä voidaan vähentää?
Näkyvää varoitusvaatetusta on aina käytettävä, ja mahdollisuuksien mukaan pyritään työskentelemään pareittain.
Muista: Satama-alueella on jokaisen omalla vastuulla pysyä poissa ajoneuvojen alta. Jalankulkijoilla on väistämisvelvollisuus.
Jalankulkijan on aina käytettävä merkittyjä turvallisia jalkakäytäviä. Pysy kaukana suurista ajoneuvoista, kuten ajoneuvonostureista ja lukeista. Kuljettaja ei ehkä näe jalankulkijaa.
Rajoitusalueelle saa mennä vain toiminnanharjoittajan luvalla.
On turvallisempaa välttää kaikkia alueita, joissa liikkuu ajoneuvoja, erityisesti suuria ajoneuvoja, joissa kuljettajan näkökenttä on ehkä rajoitettu tai ajoneuvoa on mahdotonta pysäyttää nopeasti. Jos joudut työskentelemään tällaisilla alueilla, pidä aina silmällä vilkkuvia keltaisia valoja, jotka osoittavat, että ajoneuvo liikkuu, ja kävele aina saapuvaa liikennettä vastaan.
2. Ajoneuvojen tutkiminen
2.1 Yleisiä ohjeita
Seuraavat kohdat koskevat kaikentyyppisten ajoneuvojen tutkimista:
- Kaikkien ajoneuvojen tarkastamistyössä käytettävien työkalujen ja varusteiden on oltava sopivia käsillä olevaan työhön. Varusteiden olisi oltava valmistettu ISO-/EN-standardien mukaisesti, erityisesti jos niitä käytetään todennäköisesti syttyvissä tai räjähtävissä tiloissa.
- Työtä ei koskaan pitäisi tehdä yksin.
- Kaikki korut, sormukset, kaulanauhat jne. on otettava pois.
- Varmista aina, että ajoneuvon kuljettaja/käyttäjä tietää, mitä tehdään, jotta ei ole vaaraa ajoneuvon liikkumisesta:
- Ota avaimet talteen.
- Laita ilmoitus ohjauspyörään.
- Varmista, että käsijarru on päällä.
- Kiilaa pyörät.
- Kytke tarvittaessa sähköjärjestelmät pois päältä (asiantuntijan pitäisi tehdä tämä).
- Jos ajoneuvoon on asennettu turvatyynyjä, niiden lähellä on toimittava varovasti.
- Käytä asianmukaisia henkilönsuojaimia, muun muassa seuraavia:
- käsiensuojaimia
- päänsuojainta
- muita suojaimia.
- Älä koskaan työskentele sellaisten ajoneuvon osien alla, joita ei ole tuettu, ja jos haarukkatrukkia käytetään ajoneuvon sisällä, varmista, että ajoneuvo kestää lisäpainon.
- Varmista, että kaikki tilat on hyvin tuuletettu ja että mahdolliset kaasutteet ovat haihtuneet. (Jos ajoneuvo on kaasutettu ja tämän jälkeen tuuletettu, tästä olisi oltava todistus.)
- Käytä epävarmoissa tapauksissa kaasun pitoisuusmittauslaitteistoa.
- Selvitä kuljetettavien tavaroiden luonne, jotta riskit voidaan arvioida.
2.2 Lisähuomautuksia maantie- ja rautatiesäiliövaunuista
- Jos on tutkittava korkean ajoneuvon tai säiliövaunun katto, käytä aina asianmukaista korokelavaa tai turvallista nousutapaa – kannettavia tai tukemattomia tikkaita ei pidä käyttää (katso korkealla tehtävä työ).
- Ajoneuvon päälle saa kiivetä vain siihen koulutettu henkilö – ja edellyttäen, että asianmukaiset toimenpiteet putoamisen varalta on tehty (esim. käytetään valjaita, jotka pysäyttävät tarvittaessa putoamisen). Katto saattaa olla liukas.
- Katso myös ylöspäin – voit työskennellä aivan ilmajohtojen alapuolella tai lähellä kattoa, jos tutkimus tehdään sisätiloissa.
- Säiliövaunut on ehkä lastattu tai purettu paineenalaisina, jolloin säiliössä saattaa edelleen olla jäännöspainetta. Älä yritä poistaa tarkastusluukkuja, ennen kuin on varmaa, että paine on poistettu – ja joka tapauksessa on parempi pyytää kuljettajaa poistamaan ne.
- Jotkut tavallisesti kiinteässä muodossa olevat tavarat kuljetetaan nestemäisessä muodossa korottamalla lämpötilaa. Tämä aiheuttaa palovammojen vaaran.
3. Lastien ja konttien tutkiminen
3.1 Yleistä
Varsinkin konttiterminaaleissa ja tavara-asemilla yleiseen lastintarkastukseen liittyy paljon erilaisia vaaroja, joista osaa käsitellään muualla tässä kohdassa.
Tässä kohdassa annetaan yksityiskohtaisia ohjeita joistakin vaaroista.
3.2 Mitkä ovat riskit?
Tutki aina lasti turvallisella ja siihen osoitetulla tarkastusalueella – ei pinoamis- tai toiminta-alueilla, joilla liikkuvat ajoneuvot aiheuttavat vaaraa. Mahdollisuuksien mukaan työskennellään pareittain.
3.3 Konttien ulkoinen tutkiminen
- Jos kontin alapuoli on tutkittava, kontti asetetaan tukevan tuen päälle, esimerkiksi perävaunualustalle – joka on kiinnitettävä vetoyksikköön, koska muutoin toinen ajoneuvo saattaa töytäistä sitä.
- Kontteja ei missään tapauksessa saa tutkia siten, että ne ovat nostolaitteessa, kuten haarukkatrukissa tai lukissa.
- Konttien katot tutkitaan käyttämällä lavakoroketta tai, jollei sellaista ole saatavana, konttiin kiinteästi asennettuja tikkaita ja kulkusiltoja tai erillistä portaikkoa (katso korkealla tehtävä työ).
- Siirrettäviä tikkaita ei pitäisi käyttää.
- Varo – kontin katto saattaa olla liukas.
3.4 Konttien ja rahtiajoneuvojen avaaminen ja niiden tutkiminen sisältä
- Lue sisällä olevia tavaroita koskevat merkinnät – ne saattavat sinällään olla vaarallisia.
- Käytä aina suojavaatetusta, kuten käsineitä, samoin kuin suojavoiteita.
- Älä yritä avata konttia itse muutoin kuin hätätilanteessa. Huonosti pakatuista lähetyksistä putoavien esineiden aiheuttaman vaaran lisäksi kontissa saattaa edelleen olla vaarallisia kaasutteita. Pysyttele etäällä.
- Koulutettujen ja kokeneiden satamatyöntekijöiden on purettava lasti ja lastattava se uudelleen.
- Muista: kukaan ei saa ottaa turvallisuusriskejä hyvin onnistuneen työn takia.
- Muista, että kontin katolla saattaa olla esineitä, kuten puupölkkyjä, jotka pitävät suojapeitteen paikallaan, tai talvella paksuja jääkerroksia.
- Varmista aina, onko konttiin meneminen turvallista – kysy, onko kontti tuuletettu mahdollisten vaarallisten huurujen poistamiseksi. Todistus siitä, että kontissa ei ole haitallisia kaasuja, pitäisi olla saatavana.
- Poistu tilasta välittömästi, jos sinulle tulee huono olo.
- Pakastekonttien kanssa on oltava erityisen varovainen. Jos ne ovat olleet erillään ajoneuvosta, niihin on ehkä pumpattu nestemäistä typpeä lämpötilan pitämiseksi alhaalla.
- Älä mene konttiin tai tarkasta jäähdytysyksikköä, ennen kuin sen turvallisuus on varmistettu ja tiedetään, että virta on eristetty. Varmista, että työtoveri tietää sinun olevan kontissa.
- Älä peukaloi sähköliitäntöjä. Se voi tahattomasti vaikuttaa sisäpuoliseen lämpötilaan.
- Vaatteiden ripustaminen muovisuojien tai -pussien sisälle saattaa vaikuttaa harmittomalta, mutta se voi olla erittäin vaarallista. Pään joutuminen muovisuojan tai- pussin sisään aiheuttaa tukehtumisen vaaran.
- Jos sisältöä on tarvetta siirtää, varo selkääsi! Noudata turvallisen nostamisen sääntöjä. Satamatyöntekijöiden olisi siirrettävä tavarat, hätätapauksia lukuun ottamatta.
3.5 Muuta muistettavaa
Toiminnanharjoittajilla on omat turvallisuussääntönsä, myös järjestelyt, joita noudatetaan hätätapauksissa (eli tulipalossa ja ensiavun antamiseksi). Tutustu kyseisiin järjestelyihin ja noudata niitä.
Muista:
- Lukit, joita käytetään konttien nostamiseen, ovat erityisen vaarallisia. Ne liikkuvat melko hiljaa ja nopeasti, ja kuljettajien näkökenttä on hyvin rajoittunut. Niistä on pysyttävä hyvin etäällä. Lisäksi on katsottava, missä kävelee.
- Älä kävele kontti- tai rahtipinojen läpi, jollei se ole ehdottoman välttämätöntä, ja siihen tarvitaan aina toiminnanharjoittajan ennakkohyväksyntä.
- Moottoriajoneuvoja ei saa viedä terminaalien toiminta-alueille ilman toiminnanharjoittajan lupaa. Ajoneuvon tai kontin mukana kulkevissa asiakirjoissa pitäisi olla tiedot niiden sisällä olevista tavaroista. Jollei näin ole, itse kontissa pitäisi olla selkeät merkinnät.
4. Muut mahdolliset vaarat
Vaara | Suojakeino |
Kompastumisen vaara
Muun muassa seuraavat voivat aiheuttaa kompastumisen vaaran:
- sälytyspuut, paalausteräs jne.;
- kuormalavat ja muut pakkausmateriaalit – kokonaiset tai rikkoutuneet;
- rasiat ja laatikot;
- kiinnitysköydet, pollarit ja muut kiinnittimet.
|
Ole varovainen ja tarkkaile ympäristöäsi.
- Ennen töiden aloittamista poista mahdollisuuksien mukaan työalueeltasi tavarat, joihin voi todennäköisesti kompastua.
- Kiinnitä huomiota erityisesti laiturin reunan lähellä oleviin kiinnitysköysiin ja muihin köysiin.
|
Liukkaat pinnat
Tällaisia voivat olla esimerkiksi seuraavat metalliset alueet:
- laskuportaat ja liukukäytävät; tai
- tarkastuskaivon kannet.
Varo myös vuotoja lastista:
- nesteet;
- vilja;
- öljyt;
- jää;
- vaurioituneet hedelmät, kalat jne.
|
Ole erityisen huolellinen liukkailla pinnolla etenkin silloin, kun ne ovat märkiä. Tällaisia voivat olla esimerkiksi seuraavat metalliset alueet:
- Asianmukaiset jalkineet vähentävät liukastumisen vaaraa.
- Sopivaa sitovaa ainetta olisi mahdollisuksien mukaan käytettävä heti vuotokohdissa.
- Alueet olisi puhdistettava ennen töiden jatkamista, jos tämä on käytännössä mahdollista.
|
Suljetut tilat:
Suljettuja tiloja on tavallisesti aluksissa mutta niitä voi olla myös satamissa:
- varastoalueet ja siilojen sisäänkäynnit jne.;
- portaalinostureiden ja kuljettimien kaltaisten muiden lastinkäsittelyvarusteiden konehuoneet;
- sinetöidyt säiliöt.
Nämä voivat aiheuttaa monenlaisia vaaroja, kuten seuraavat:
|
Älä koskaan astu sujettuun tilaan ilman asianmukaista koulutusta ja varustusta.
|
Kylmävarasto:
Kaupalliseen tarkoitukseen käytettävän pakastevaraston lämpötila saadaan pitää alle -22 °C C:n lämpötilassa.
- Äkillinen altistus voi aiheuttaa shokin.
- Pitkittynyt altistus voi aiheuttaa paleltumisvammoja.
|
Turvallinen työsuunnitelma olisi oltava käytössä. Muista myös seuraavat:
- ilmoita aina asiasta jollekulle ennen astumista kylmävarastoon varmistaaksesi, ettet lukitse itseäsi sisään;
- käytä asianmukaisia henkilönsuojaimia;
- noudata hygienia- ja turvallisuussääntöjä.
|
Painesäiliöt:
Painesäiliöt, kuten oluttynnyrit, voivat räjähtää, jos niitä ei avata oikealla tavalla.
- Paineistetun venttiilin tahaton tai väärä käsittely voi johtaa pysyviin vammoihin, varsinkin kasvoissa tai kuuloelimissä.
|
Älä koskaan yritä avata painesäiliötä ilman asianmukaisia välineita ja koulutusta.
Käänny tarvittaessa toimeksisaajan puoleen.
|
Työskentely rautateiden lähistöllä:
Ratapihoilla ja rautateiden lähistöllä esiintyy muitakin vaaroja.
- Junat voivat lähteä liikkeelle ilman varoitusta ja, jos olet kauempana veturista, lähes äänettömästi,
- Myös hitaasti liikkuvien junien pysähtymismatka on pitkä.
- Järjestelyratapihoilla yksittäiset vaunut voidaan siirtää paikoilleen ilman konevoimaa.
- Ilmajohdot ovat erityisen vaarallisia, koska niissä on erittäin korkea jännite (vähintään 25 000 V).
|
- Ilmoita aina rautatievirkailijalle läsnäolostasi äläkä aloita työskentelyä ennen kuin he varmistavat sen olevan turvallista.
- Käytä aina huomiovaatetusta.
- Ylitä rata vain siihen osoitetuista kohdista.
- Joillakin alueilla rautatielle johdetaan sähköä korkeajännitevirtakiskoilla. Vätä niitä sekä vettä ja esineitä niiden läheisyydessä.
- Astu kiskojen yli, älä kävele niiden välissä.
- Kierrä paikallaan olevien vaunujen ympäri, älä kävele niiden välissä.
- Koko järjestelmää olisi pidettävä jännitteisenä, kunnes rautatievirkailija ilmoittaa, että virta on kytketty pois.
- Pysy aina vähintään kolmen metrin etäisyydellä ilmajohdoista. Tämä koskee myös käyttämiäsi työkaluja, erityisesti pitkiä tankoja tai muita tarkastusvälineitä.
- Jos johtojen päällä on tai niistä roikkuu jotain (kuten jääpuikkoja, vaijereita, köysiä jne.), pysy etäällä niistä ja ilmoita välittömästi rautatievirkailijalle.
- Älä koskaan työskentele ilmajohtolaitteiston yläpuolella. Vaunu olisi siirrettävä turvalliselle alueelle tai virta olisi kytkettävä pois ennen työn aloittamista.
|