Voit joutua työskentelemään korkealla monissa eri olosuhteissa, satamassa tai telakalla, aluksella, lentoasemalla, elinkeinonharjoittajan tiloissa tai muussa tuntemattomassa paikassa. Riskit ovat samat, ja tarvittavat varotoimet on toteutettava. Jos et ole varma siitä, että työskentely on turvallista, älä tee työtä, ennen kuin on varmaa, että tarvittavat varusteet tai varotoimet ovat käytettävissä.



1. Mitä korkealla tehtävä työ on?

Korkealla tehtävä työ tarkoittaa työskentelyä paikassa, jossa työntekijä voi pudota ja loukata itsensä, jollei varotoimia toteuteta.

Jos
kyseessä on työskentely korkealla tilanteessa, jossa voi pudota yhdeltä tasolta toiselle.

Esimerkkejä korkealla tehtävästä työstä:


2. Mitä varotoimia on tehtävä?

Muista: Korkealla tehtävä työ saattaa olla kertaluontoista tai osa päivittäistä rutiinia. Yksilöi kaikki tehtävät, jotka edellyttävät korkealla työskentelyä, jotta voit tehdä ne turvallisesti. Korkealla tehtävässä työssä syntyvien vammojen ennaltaehkäisyn kannalta on keskeisen tärkeää tehdä riskinarviointi, jotta voidaan toteuttaa oikeat varotoimet.

Kaikkeen toimintaan, johon kuuluu korkealla tehtävää työtä, olisi liitettävä riskinarviointi ja turvalliset työmenetelmät.



3. Voiko korkealla tehtävää työtä välttää?

Joissakin olosuhteissa korkealla työskentelyä saattaa olla mahdotonta välttää. Lasti olisi kuitenkin aina tutkittava ja siitä otettava näytteitä sopivalla alueella. Tämä tarkoittaa tavallisesti sitä, että tavarat otetaan pois kontista tai maantieajoneuvosta ja asetetaan maahan tasaiselle paikalle, jolloin ei ole tarpeen työskennellä korkealla.

Harkitse riskejä huolellisesti, jos työtä tehdään tuntemattomassa paikassa tai tilanteessa, äläkä aloita tutkimusta tai näytteenottoa, ennen kuin turvallisuus on varmistettu.



4. Voiko putoamista estää?

Kyllä voi:

Improvisoituja nousutapoja ei pidä käyttää – kuten nostamista haarukkatrukille asetetulla lavalla.

Jos työskentelet maantie- tai rautatiesäiliövaunun päällä ja käytät vaunussa kiinni olevia tikkaita, tarkista aina seuraavat asiat:

Vältä mahdollisuuksien mukaan irrallisten tai tukemattomien tikkaiden tai A-tikkaiden käyttöä.

Mieti tarkasti etukäteen, miten kuljetat näytteenottolaitteet ja otat näytteen.



5. Voiko putoamisen seuraukset minimoida?

Tärkeintä on yrittää estää tai välttää putoaminen kokonaan. Toiseksi tärkeimpiä ovat toimenpiteet, joilla rajoitetaan putoamisen seurauksia.




6. Mitä muuta on tehtävä putoamisriskin pienentämiseksi?

Aina kun korkealla työskentelyyn tarkoitettuja varusteita käytetään, on myös varmistettava, että

Tikkaiden tai porrastikkaiden tavanomaiseen käyttöön ei kuulu toimenpiteitä, joilla estetään putoaminen tai minimoidaan seurauksia. Jos tällaisia tikkaita käytetään, on voitava osoittaa, että tehtävään liittyvä riski on pieni ja lyhytkestoinen ja että vaihtoehtoisen varusteen valinta ei siksi ole perusteltua.



7. Onko lähellä herkästi särkyviä pintoja?

Tarkasta, onko työskentelytilassa tai sen lähellä helposti särkyviä materiaaleja, koska ne suurentavat korkealla tehtävään työhön liittyviä riskejä. Helposti särkyvä pinta särkyy todennäköisesti, jos joku työskentelee sillä tai putoaa sille. Yleisiä esimerkkejä ovat kuitu- ja asbestisementistä valmistetut kattolevyt ja monet kattoikkunat, mutta myös silloitetut materiaalit siiloissa.

Varmista, että


8. Liittyykö korkealla tehtävään työhön muita riskejä?

Muista, että korkealla tehtävä työ saattaa lisätä myös muita riskejä:


Tässä luvussa annetut ohjeet on tarkoitettu yleisesti muistuttamaan vaaroista, joita näytteenotto- ja tutkimusmenettelyyn saattaa liittyä, sekä turvavarusteista ja varotoimista, joita tulee käyttää.
Lisätietoja saa tutustumalla lainsäädäntöön ja kansallisen hallinnon antamiin ohjeisiin.


Tarkistukset
Versio Päiväys Muutokset
1.0 12.10.2012 Ensimmäinen versio
1.1 15.07.2020 Update - text revision, new text in paragraphs 4 and 5