Voit joutua työskentelemään korkealla monissa eri olosuhteissa, satamassa tai telakalla, aluksella, lentoasemalla, elinkeinonharjoittajan tiloissa tai muussa tuntemattomassa paikassa. Riskit ovat samat, ja tarvittavat varotoimet on toteutettava. Jos et ole varma siitä, että työskentely on turvallista, älä tee työtä, ennen kuin on varmaa, että tarvittavat varusteet tai varotoimet ovat käytettävissä.
1. Mitä korkealla tehtävä työ on?
Korkealla tehtävä työ tarkoittaa työskentelyä paikassa, jossa työntekijä voi pudota ja loukata itsensä, jollei varotoimia toteuteta.
Jos
- työ on maanpintaa korkeammalla
- työssä voi pudota kohotetun tilan laidan yli (ajoneuvosta, kontista tai lentokoneen rahtitilasta) tai
- työssä voi pudota maanpinnan tasolta lattiassa olevaan aukkoon tai maassa olevaan reikään,
kyseessä on työskentely korkealla tilanteessa, jossa voi pudota yhdeltä tasolta toiselle.
Esimerkkejä korkealla tehtävästä työstä:
- lastausalueelle nouseminen maantie- tai rautatieajoneuvossa tai kontissa.
- työskentely maantie- tai rautatiesäiliövaunun, aluksen tai kontin päällä (tarkastusluukkujen tarkastamiseksi).
- tikkaiden tai porrastikkaiden käyttäminen alukseen, säiliöön tai siiloon pääsemiseksi.
- työskentely lavoilla, kuten telineillä, tornitelineillä, nosturin korissa, saksinostolavalla ja työpukilla.
2. Mitä varotoimia on tehtävä?
Muista: Korkealla tehtävä työ saattaa olla kertaluontoista tai osa päivittäistä rutiinia. Yksilöi kaikki tehtävät, jotka edellyttävät korkealla työskentelyä, jotta voit tehdä ne turvallisesti. Korkealla tehtävässä työssä syntyvien vammojen ennaltaehkäisyn kannalta on keskeisen tärkeää tehdä riskinarviointi, jotta voidaan toteuttaa oikeat varotoimet.
Kaikkeen toimintaan, johon kuuluu korkealla tehtävää työtä, olisi liitettävä riskinarviointi ja turvalliset työmenetelmät.
3. Voiko korkealla tehtävää työtä välttää?
Joissakin olosuhteissa korkealla työskentelyä saattaa olla mahdotonta välttää. Lasti olisi kuitenkin aina tutkittava ja siitä otettava näytteitä sopivalla alueella. Tämä tarkoittaa tavallisesti sitä, että tavarat otetaan pois kontista tai maantieajoneuvosta ja asetetaan maahan tasaiselle paikalle, jolloin ei ole tarpeen työskennellä korkealla.
Harkitse riskejä huolellisesti, jos työtä tehdään tuntemattomassa paikassa tai tilanteessa, äläkä aloita tutkimusta tai näytteenottoa, ennen kuin turvallisuus on varmistettu.
4. Voiko putoamista estää?
Kyllä voi:
- Käytä olemassa olevaa turvallista työpistettä, jossa on esimerkiksi pysyvät suojakaiteet tai aidat reunojen ympärillä taikka kiinteillä, pysyvillä suojakaiteilla varustettu laite tai varuste.
- Käytä työvarusteita. Jos olemassa olevaa työpistettä ei voi käyttää, harkitse, voidaanko käyttää varusteita, joilla ihmiset estetään putoamasta. Tornitelineet, työpukit, nosturin korit ja saksinostolavat ovat yleisiä esimerkkejä tähän tarkoitukseen käytettävistä varusteista, koska työtasoissa on suojakaiteet.
Improvisoituja nousutapoja ei pidä käyttää – kuten nostamista haarukkatrukille asetetulla lavalla.
- Jos esimerkiksi maantie- tai rautatiesäiliövaunujen katolla oleville luukuille on säännöllisesti päästävä, kannattaa harkita erityisten nousulavojen asentamista.
Jos työskentelet maantie- tai rautatiesäiliövaunun päällä ja käytät vaunussa kiinni olevia tikkaita, tarkista aina seuraavat asiat:
- tikkaat on kiinnitetty turvallisesti ja mahdolliset taittuvat osat on lukittu paikalleen
- tikkaiden yläosassa olevat suojakaiteet on nostettu ja turvallisesti paikallaan
- sinulla on asianmukaiset jalkineet. Muista, että metallipinnat voivat olla erityisen liukkaita, jos ne ovat märkiä tai jäisiä tai jos säiliön sisältöä on päässyt vuotamaan.
Vältä mahdollisuuksien mukaan irrallisten tai tukemattomien tikkaiden tai A-tikkaiden käyttöä.
- Tällaiset tikkaat olisi kiinnitettävä yläpäästään, tai toisen henkilön olisi pidettävä niistä alhaalta kiinni.
- Tikkaiden on oltava ammattikäyttöön tarkoitetut ja kestettävä henkilön ja mahdollisten työvälineiden paino.
- Tikkaat on asetettava tukevasti ja sopivaan kulmaan, joka on usein merkitty tikkaiden kylkeen.
- Jos putoamista ei voi kokonaan estää, yritä vähentää riskejä ja rajoittaa mahdollisia seurauksia esimerkiksi välttämällä kiipeämistä liian korkealle.
Mieti tarkasti etukäteen, miten kuljetat näytteenottolaitteet ja otat näytteen.
- Tikkaisiin olisi aina oltava kolme kosketuspistettä. Tikkaita noustessa tai laskeutuessa kummankin käden on oltava vapaana.
- Jos pääsy näytteenottopaikkaan tapahtuu tikkaiden kautta, näytteenottovälineet ja säiliöt on pystyttävä kuljettamaan turvallisesti. Niitä voi kantaa esimerkiksi repussa, tai ne voi vetää ylös köydellä, kun olet päässyt turvalliselle tasanteelle.
- Jos näyte on pakko ottaa niin, että seisot tikkailla etkä tasanteella, voit mahdollisesti tukea itseäsi polvella tai nojaamalla tikkaisiin vartalolla. Suositeltavinta olisi kuitenkin käyttää tikkaisiin kiinnitettyjä turvavaljaita.
5. Voiko putoamisen seuraukset minimoida?
Tärkeintä on yrittää estää tai välttää putoaminen kokonaan. Toiseksi tärkeimpiä ovat toimenpiteet, joilla rajoitetaan putoamisen seurauksia.
- Esimerkkinä näistä toimenpiteistä on suojaverkko, jolla vähennetään vammautumisriskiä, jos henkilö putoaa.
- Mahdollisia vammoja vähennetään myös turvavaljailla tai muilla putoamisen pysäyttävillä varusteilla, mutta niiden käyttö edellyttää erityistä asennusta ja koulutusta.
6. Mitä muuta on tehtävä putoamisriskin pienentämiseksi?
Aina kun korkealla työskentelyyn tarkoitettuja varusteita käytetään, on myös varmistettava, että
- ne ovat kansallisen tai eurooppalaisen standardin mukaisia
- ne tarkastetaan säännöllisesti ja huolletaan hyvin
- niitä käyttävät henkilöt on koulutettu käyttämään niitä turvallisesti ja
- työtä valvotaan sen tarkistamiseksi, että työskentely on turvallista.
Tikkaiden tai porrastikkaiden tavanomaiseen käyttöön ei kuulu toimenpiteitä, joilla estetään putoaminen tai minimoidaan seurauksia. Jos tällaisia tikkaita käytetään, on voitava osoittaa, että tehtävään liittyvä riski on pieni ja lyhytkestoinen ja että vaihtoehtoisen varusteen valinta ei siksi ole perusteltua.
7. Onko lähellä herkästi särkyviä pintoja?
Tarkasta, onko työskentelytilassa tai sen lähellä helposti särkyviä materiaaleja, koska ne suurentavat korkealla tehtävään työhön liittyviä riskejä. Helposti särkyvä pinta särkyy todennäköisesti, jos joku työskentelee sillä tai putoaa sille. Yleisiä esimerkkejä ovat kuitu- ja asbestisementistä valmistetut kattolevyt ja monet kattoikkunat, mutta myös silloitetut materiaalit siiloissa.
Varmista, että
- helposti särkyvillä pinnoilla tai niiden lähellä työskentelyä ja niiden ylittämistä pyritään välttämään esimerkiksi työskentelemällä alapuolelta tornitelineen avulla tai yläpuolelta nosturin korista
- putoaminen estetään käyttämällä helposti särkyvien asbestisementtikattojen ylittämiseen kiinteitä käytäviä, joissa on suojakaiteet, tai käyttämällä sopivia työskentelytasoja, joissa on suojakaiteet, kun työskennellään helposti särkyvällä pinnalla tai sen lähellä
- putoamisen seuraukset minimoidaan käyttämällä verkkoja, turvatyynyjä tai putoamisen pysäyttäviä varusteita.
8. Liittyykö korkealla tehtävään työhön muita riskejä?
Muista, että korkealla tehtävä työ saattaa lisätä myös muita riskejä:
- Nostolaite saattaa nostaa henkilön lähelle matalia kattoja tai muita rakenteita. Tarkasta aina tämä ennen laitteen käyttöä, ja käytä päänsuojainta.
- Liukastumisvaara: Pinnat voivat olla erityisen vaarallisia veden, jään tai läikkyneen aineen vuoksi.
- Kompastumisvaara: Nostolaitteissa voi olla kiinni kaapeleita, köysiä tai muita kompastumisvaaroja.
- Sähköisku: Nostolaite voi nostaa henkilön ilmajohtojen lähelle. Metalliset tornit tai muut varusteet on pidettävä kaukana ilmajohdoista niiden jännitteestä tai käytöstä riippumatta.