1. Mihin sitä tarvitaan?

Eristävä hengityksensuojain ei ole sama asia kuin hengityksensuojain Eristävän hengityslaitteen tarkoituksena on vain auttaa vaikeuksiin joutuneita ihmisiä eikä sitä ole tarkoitettu yleiseen käyttöön suojaamaan huuruilta tai kaasuilta.

Eristävä hengityksensuojain annetaan henkilöille, joiden on ehkä mentävä suljettuun tilaan (jos tila katsotaan turvalliseksi). Pääasiassa tällaisia suljettuja tiloja on aluksilla, mutta niitä voi olla myös maissa, esim. lentoasemien tunnelit. Näissä tiloissa happea voi olla liian vähän (tai liian paljon), tai ne voivat sisältää syttyviä tai myrkyllisiä huuruja.

Kohdassa ”Turvallinen työskentely aluksilla” annetaan ohjeita eristävän hengityksensuojaimen käytöstä ja menettelyistä, joita on noudatettava, kun mennään suljettuun tilaan.

Muista: eristävän hengityksensuojaimen avulla ei ole tarkoitus työskennellä vaarallisessa ilmaseoksessa.

Eristävän hengityksensuojaimen avulla on tarkoitus pystyä turvallisesti poistumaan suljetusta tilasta, jos kaasun pitoisuusmittauslaitteisto osoittaa, että ilmaseos on ongelmallinen. Jos suljetussa tilassa syntyy ongelmia, se auttaa myös pysymään hengissä, kunnes pelastuspalvelu pääsee pelastamaan uhrin.



2. Mitä tyyppejä on saatavana?

Eristäviä hengityksensuojaimia on yleisessä käytössä kahta eri tyyppiä:
Eristävän hengityksensuojaimen lisäksi suljetuissa tiloissa saatetaan tarvita luonnostaan vaaraton turvalamppuluonnostaan vaaraton turvalamppu, turvavaljaat, pelastusnaru ja paikannusnaru sekä kaasun pitoisuusmittauslaitteisto.



3. Miten käytän sitä?

Minkääntyyppistä eristävää hengityksensuojainta ei pidä käyttää, ennen kuin on läpäissyt terveystarkastuksen ja suorittanut menestyksekkäästi käyttökoulutuksen.

Lisätietoa koulutuksesta, terveystarkastuksesta ja eristävän hengityksensuojaimen käytöstä saa kansalliselta hallinnolta.

Henkilö, jolla on parta tai joka käyttää tavallisesti silmälaseja, ei voi käyttää eristävää hengityksensuojainta – tämä johtuu siitä, että naamarin on oltava ilmatiivis.



4. Suojaimen rajoitukset

Eristävän hengityksensuojaimen avulla on vain tarkoitus säilyä hengissä, kunnes henkilö pääse pois suljetusta tilasta tai pelastushenkilöstö auttaa hänet ulos sieltä. Tarkastusta ei missään tapauksessa pidä jatkaa eristävän hengityksensuojaimen avulla.

Älä yritä pelastaa työtovereita, jotka ovat jääneet loukkuun suljettuun tilaan – se on pelastushenkilöstön tehtävä.



5. Varusteista huolehtiminen

Tarkastus ja huolto: Kansallisessa lainsäädännössä annetaan menettelyt, joilla kaikentyyppisiä eristäviä hengityksensuojaimia testataan ja joiden mukaan ne tarkastetaan. Perusvaatimukset:
  1. hihnojen, naamarin, venttiilien ja säiliöiden silmämääräinen tarkastus
  2. säiliöiden paineen tarkistaminen ja
  3. pelastuslaitteen syöttämän ilman virtaaman ja laadun tarkistaminen.
Kaikki nämä tarkastukset on tehtävä vähintään kerran kuussa. Laitteistolle voidaan tehdä huoltosopimus. Lisätietoja saa varustevastaavalta.

Muistiinpanot: Jokaisesta perusteellisesta tarkastuksesta ja testauksesta on pidettävä lokikirjaa, johon merkitään muun muassa
Muistiinpanoja voi säilyttää missä muodossa tahansa, mutta jokaisen on voitava halutessaan tarkastaa ne. Muistiinpanoja säilytetään viiden vuoden ajan.

Turvavaljaat, pelastusnarut ja paikannusnarut: Tarkasta varusteet ennen käyttöä silmämääräisesti kulumien tai repeytymien varalta. Puhdista pelastus- ja paikannusnarut käytön jälkeen valmistajan ohjeiden mukaisesti.

Säiliöiden täyttäminen: Säiliöt on aina käytön jälkeen poistettava käytöstä ja täytettävä uudelleen käyttöajan pituudesta riippumatta. Sama koskee sekä paineilmapakolaitetta että respiraattoria.



Tässä luvussa annetut ohjeet on tarkoitettu yleisesti muistuttamaan vaaroista, joita näytteenotto- ja tutkimusmenettelyyn saattaa liittyä, sekä turvavarusteista ja varotoimista, joita tulee käyttää.
Lisätietoja saa tutustumalla lainsäädäntöön ja kansallisen hallinnon antamiin ohjeisiin.


Tarkistukset
Versio Päiväys Muutokset
1.0 12.10.2012 Ensimmäinen versio
1.1 15.07.2020 Update - text revision, new text in an article "ELSA"