Ändrade regler för EU-förvaltade fonder minskar byråkratin
- 10 Nov 2021
Förordningen om gemensamma bestämmelser, där det fastställs gemensamma regler för EU:s fonder med delad förvaltning, har gjorts enklare och mer anpassningsbar. Nu kan EU:s länder och regioner snabbare få tillgång till och använda finansiering när de får oväntade utmaningar.
För finansieringsperioden 2021–2027 omfattar reglerna åtta fonder:
- Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf).
- Sammanhållningsfonden.
- Europeiska socialfonden plus (ESF+).
- Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden (EHFVF).
- Fonden för en rättvis omställning (FRO).
- Asyl-, migrations och integrationsfonden (Amif).
- Instrumentet för gränsförvaltning och visering.
- Fonden för inre säkerhet.
Vad är nytt?
Genom en halvtidsöversyn har förordningen om gemensamma bestämmelser gjorts mer anpassningsbar till särskilda och oförutsedda situationer där EU:s länder och regioner snabbare behöver tillgång till finansiering.
EU-länderna kommer också att behöva uppfylla ”nödvändiga villkor”, varigenom det fastställs en allmän och sektorsspecifik ram för att säkerställa att EU-finansieringen är ändamålsenlig. EU-länderna måste uppfylla dessa villkor under hela programperioden för att få ut mesta möjliga av de medel som tilldelas.
En av reglerna kräver att EU-länderna har ändamålsenliga sätt att säkerställa att samtliga program i förordningen om gemensamma bestämmelser genomförs i enlighet med EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna. Om ett EU-land inte uppfyller den regeln kommer de tillhörande ersättningsanspråken inte att betalas av Europeiska kommissionen.
Förordningen om gemensamma bestämmelser är nu också mycket enklare, då det gjorts 75 ändringar av reglerna. Det blir bara en regelbok för de åtta fonderna med delad förvaltning. Dessa ändringar är avsedda att göra det enklare för EU-fondernas programförvaltare och öka synergierna mellan finansieringsprogrammen. Exempelvis kommer program för att utveckla lokala integrationsstrategier för migranter att ha nytta av samordning mellan sammanhållningsfonden och Amif.
Det blir också färre kontroller för program med goda dokumenterade resultat, med ökad tillit till de nationella systemen och utökning av principerna om ”en enda revisionsstrategi”, för att undvika att samma kontroller dubbleras.
Kraftfullare arbete med kommunikation
I den nya förordningen om gemensamma bestämmelser erkänns att kommunikation är en integrerad del av fondernas genomförande. Kommunikationsbestämmelserna syftar till att förbättra transparensen/insynen, synligheten och kommunikationen av EU-finansieringen, samtidigt som det åläggs färre skyldigheter.
Insynen förbättras, då förvaltningsmyndigheterna måste offentliggöra uppdaterade tidtabeller med viktig information om kommande ansökningsomgångar, utöver förteckningarna över verksamheter som väljs ut till att få stöd.
Det säkerställs på alla nivåer att kommunikationsåtgärderna för alla fonderna är enhetliga. Alla fonder i förordningen om gemensamma bestämmelser, plus faciliteten för återhämtning och resiliens, har gjort gemensam sak i det Europatäckande kommunikationsnätverket INFORM EU. Detta är en integrerad del av de nationella kommunikationsnätverken i alla EU-länderna. Nätverken i fråga består av program och civilsamhällesorganisationer. De kommer att få möjlighet att kommunicera mer effektivt tillsammans om vad som åstadkommits.
Den enskilda förändring som blir mest synlig för allmänheten är att det kommer att användas ett uttalande om en enda finansiering för projekt, där det betonas att stödet är från EU istället för att alla de enskilda fonderna räknas upp. Genom de tusentals projekt som finns runtom i EU, och även utanför, kommer folk nu att kunna känna igen de många olika åtgärder som äger rum lokalt och som är finansierade av EU.
I förordningen om gemensamma bestämmelser anges också övervaknings- och kommunikationskrav för ”insatser av strategisk betydelse”. Syftet med de bestämmelserna är att se till att utvalda projekt som är framstående exempel på EU-finansiering blir synliga. Genom sådana symboliska projekt finns det möjlighet att förmedla budskapet om program under programperioden 2021–2027.
LÄS MER