breadcrumb.ecName
el Ελληνικά

Η δυτική πύλη της Ελλάδας επεκτείνεται και δυναμώνει

  • 17 December 2009

Από ένα μικρό λιμάνι του Ιονίου στη βορειοδυτική Ελλάδα, η Ηγουμενίτσα εξελίσσεται σε σημαντικό κόμβο για τα φέρι-μποτ για την Ιταλία (Βενετία, Ανκόνα, Μπάρι, Μπρίντιζι) και τα νησιά του Ιονίου. Στο πλαίσιο ενός έργου που υλοποιείται σε τρεις φάσεις εδώ και πάνω από μία δεκαετία, μεταμορφώνεται σε ένα λιμάνι εφάμιλλο εκείνου της Πάτρας νοτιότερα, συμβάλλοντας παράλληλα στην αποφόρτισή του.

Το νέο λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχει βελτιώσει άρδην τις υπηρεσίες για τους επιβάτες και τις μεταφορές εμπορευμάτων προς και από την Ιταλία, ωφελώντας την περιοχή, την Ελλάδα και τους διεθνείς ταξιδιώτες.

Νικόλαος Κώτσιος, διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας

Η Ηγουμενίτσα, ένα από τα 12 κυριότερα ελληνικά λιμάνια, διαδραματίζει έναν ολοένα ουσιαστικότερο ρόλο στη διασύνδεση της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αποτελεί επίσης την αφετηρία της Εγνατίας Οδού, που συνδέει την Ελλάδα με την Τουρκία.

Επέκταση του λιμανιού και εγκαταστάσεις

Την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα έχει προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό των λιμανιών της, στοχεύοντας στην αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους και τη διασφάλιση λιμενικών υπηρεσιών υψηλότατης στάθμης. Η πρόκληση συνίσταται στη συμβάδιση με τις τρέχουσες και μελλοντικές απαιτήσεις της αγοράς στο χώρο των εθνικών και μεσογειακών μεταφορών.

Η ανάπτυξη του λιμένα της Ηγουμενίτσας είναι ένα έργο φιλόδοξο, με χρονοδιάγραμμα τριών φάσεων. Η Α’ Φάση εκτελέστηκε και ολοκληρώθηκε το 2006 υπό την εποπτεία του ελληνικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων. Αρμόδιος για τη διαχείρισή της είναι ο Λιμενικός Οργανισμός Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ Α.Ε.). Λίγο πάνω από τα μισά κονδύλια της χρηματοδότησης της Α’ Φάσης προήλθαν από το ταμείο συνοχής της ΕΕ.

Το κυριότερο έργο αφορούσε την κατασκευή νέου λιμένα περίπου 300 μέτρα μακριά από τον παλαιό, με προβλήτες μήκους 160 μέτρων. Ανεγέρθηκαν πολλά νέα κτήρια, για να στεγάσουν τον επιβατικό σταθμό, καθώς και τις υπηρεσίες ελέγχου και διοίκησης του λιμένα. Εγκαταστάθηκε καινούριος εξοπλισμός και άρχισε η διαμόρφωση μιας νέας χερσαίας ζώνης.

Η Β’ Φάση, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, θα διασφαλίσει την ικανότητα του λιμένα να εξυπηρετεί μεγάλα φέρι-μποτ και κρουαζιερόπλοια. Τα έργα περιλαμβάνουν την κατασκευή αποβάθρας που θα συνδέει τη νότια προβλήτα του παλαιού λιμένα με τις προβλήτες της Α’ Φάσης. Προχωρά η ανάκτηση της χερσαίας ζώνης πίσω από τις προβλήτες, και κατασκευάζονται δύο νέοι τερματικοί σταθμοί και άλλες απαραίτητες εγκαταστάσεις για επιβάτες και φορτία εμπορευμάτων. Κατά τη φάση αυτή προβλέπονται επίσης η διαπλάτυνση και εκβάθυνση του διαύλου ναυσιπλοΐας, και η προστασία της εισόδου του λιμένα.

Καλή διασύνδεση με την ενδοχώρα

Με την ολοκλήρωση της Γ’ Φάσης το 2013, το λιμάνι θα διαθέτει νέο κέντρο διακίνησης φορτίων και τερματικό σταθμό. Αυτά θα εφοδιάσουν περαιτέρω την Ηγουμενίτσα με την αναγκαία υποδομή για θαλάσσιες τουριστικές μεταφορές, οι οποίες περισσότερο από ποτέ απαιτούν λιμενικές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες πρώτης τάξεως. Τα μέχρι σήμερα έργα αποδίδουν, καθώς η επιβατική κίνηση έχει αυξηθεί κατά ένα τρίτο μεταξύ 1996 και 2008, ανερχόμενη στα 2,69 εκατομμύρια άτομα.

Η βόρεια Ελλάδα και η Εγγύς Ανατολή απολαμβάνουν επίσης τα οφέλη της νέας Εγνατίας Οδού. Ολοκληρωμένη πλέον, εκτείνεται σε μήκος 670 χλμ. από την Ηγουμενίτσα ως τα τουρκικά σύνορα. Με τις διακλαδώσεις της προς τα γειτονικά βαλκανικά κράτη, θα καταστεί ο κυριότερος εμπορικός δίαυλος μεταξύ ανατολής και δύσης.