breadcrumb.ecName
el Ελληνικά

Η αγορά της Θεσσαλονίκης μειώνει τη σπατάλη τροφίμων βοηθώντας όσους έχουν ανάγκη

  • 30 July 2020

Ένα έργο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, συλλέγοντας και κάνοντας διαλογή φρέσκων φρούτων και λαχανικών, έχει μειώσει τη σπατάλη τροφίμων βοηθώντας ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Η επιτυχία του έργου προβλήθηκε στη Βουλγαρία, για να εμπνεύσει παρόμοιες δράσεις στην άλλη πλευρά των συνόρων και να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή.

Το Κοινωνικό Πιάτο στηρίζει ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας μέσω της λειτουργίας μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, παρέχοντας δωρεάν διανομή τροφίμων (φρέσκα φρούτα και λαχανικά) σε κοινωνικές δομές υποστήριξης, όπως κοινωνικά παντοπωλεία και συσσίτια εκκλησιών.

Κατερίνα Δεμερτζή, γραφείο νομικών υπηρεσιών, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης

Πολλά φρούτα και λαχανικά που είναι ασφαλή και θρεπτικά για κατανάλωση μπορεί να είναι δύσκολο να πωληθούν σε αγορές λόγω της εμφάνισής τους και των κανονισμών περί ασφάλειας των τροφίμων. Ως αποτέλεσμα, αυτά τα κατά τ’ άλλα θρεπτικά τρόφιμα μπορεί να καταλήξουν στα σκουπίδια.

Από τον Απρίλιο του 2018 μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, το έργο Κοινωνικό Πιάτο έλαβε 470 τόνους φρούτων και λαχανικών από εμπόρους αγορών της Θεσσαλονίκης. Τα προϊόντα δεν ήταν κατάλληλα για πώληση στην αγορά αλλά ήταν ασφαλή για κατανάλωση. Από το σύνολο των τροφίμων που παρελήφθησαν, ανακτήθηκαν 324 τόνοι και δόθηκαν σε όσους έχουν ανάγκη.

Διαλογή θρεπτικών φρούτων και λαχανικών

Η ιδέα για το έργο Κοινωνικό Πιάτο αναπτύχθηκε από την Κεντρική Αγορά της Θεσσαλονίκης για να συμβάλει στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Κάθε μέρα, το έργο λάμβανε φρούτα και λαχανικά που δεν είχαν πουληθεί από εμπόρους αγορών. Υπό την εποπτεία ενός υπεύθυνου ποιοτικού ελέγχου, τα προϊόντα διαχωρίζονταν σε αυτά που ήταν κατάλληλα για κατανάλωση και σε αυτά που δεν ήταν.

Πριν το έργο, τα εν λόγω φρούτα και λαχανικά θα είχαν πεταχτεί στα σκουπίδια. Ο απώτερος στόχος ήταν η παροχή τροφίμων σε ευπαθή άτομα και θέσεων εργασίας σε μακροχρόνια άνεργους που θα αναλάμβαναν τη διαλογή και θα περιόριζαν αυτήν τη σπατάλη. Το σύστημα καταπολέμησε τον υποσιτισμό παρέχοντας υγιεινά τρόφιμα σε αυτές τις ομάδες-στόχος.

Οι εθελοντές επανασυσκεύαζαν τα προϊόντα και τα έστελναν σε τοπικές κοινωνικές οργανώσεις για αναδιανομή, μαγειρεμένα ή φρέσκα, σε ευπαθείς ομάδες όπως άστεγοι, άνεργοι και πρόσφυγες. Εβδομήντα οργανισμοί συμμετείχαν στην αναδιανομή, συμπεριλαμβανομένων ΜΚΟ, δήμων, τραπεζών τροφίμων και συσσιτίων εκκλησιών.

Διάδοση του μηνύματος

Μια κοινωνική επιχείρηση έχει δημιουργηθεί έτσι ώστε το έργο να μπορεί να συνεχίσει τις δράσεις του, παρά τη λήξη της χρηματοδότησης. Η πρωτοβουλία έχει δημοσιοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη και πέρα από αυτή έτσι ώστε να συμμετέχει το κοινό. Στη Βουλγαρία, θα ιδρυθεί παράρτημα της κοινωνικής επιχείρησης ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ένα παρόμοιο σύστημα.

Οι περιβαλλοντικοί στόχοι του έργου ήταν ο περιορισμός της σπατάλης, η ανακύκλωση της συσκευασίας και η σωστή διαχείριση οργανικών περισσευμάτων τροφίμων. Έγινε κατάρτιση 30 νεαρών εργαζομένων ΜΚΟ.

Το έργο δημιούργησε μια σειρά θέσεων εργασίας. Προσελήφθησαν προσωρινά για 10 μήνες δύο εργαζόμενοι μέσω χρηματοδότησης της ΕΕ και δημιουργήθηκαν δύο μακροπρόθεσμες θέσεις εργασίας στην αγορά. Προσελήφθη ένας συντονιστής έργου για να επιβλέπει τις δράσεις και παραχωρήθηκαν δύο εθελοντές από το πρόγραμμα εθελοντισμού «Interreg Volunteer Youth».

Συνολική επένδυση και χρηματοδότηση από την ΕΕ

Η συνολική επένδυση για το έργο «Κοινωνικό Πιάτο - Υποστήριξη Κοινωνικών Επιχειρήσεων για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού» ανέρχεται σε 551 779 ευρώ, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ να συνεισφέρει 469 012 ευρώ μέσω του Επιχειρησιακού.