breadcrumb.ecName
fi Suomi

Nuoria autetaan kehittämään työelämän tietotekniikkaosaamista Keski-Pohjanmaalla

  • 29 November 2020

Do yoUr own DiligencE (DUDE) -hankkeen tavoitteena on ehkäistä sosiaalista syrjäytymistä Keski-Pohjanmaan alueella tarjoamalla alle 29-vuotiaille mahdollisuus suorittaa yrityksille digitalisaatioon liittyviä tehtäviä. Työttömät, opiskelijat, alanvaihtajat ja ne, jotka ovat vaarassa tippua työelämän tai koulutuksen ulkopuolelle, voivat osallistua 3–6 kuukauden mittaiselle DUDE-jaksolle. Toimilla autetaan heitä luomaan verkostoja yrityksiin ja kehittämään digitaalista osaamista joko työuraa tai lisäkouluttautumista silmällä pitäen. Lisäksi osallistujat saavat apua työhakemusten tekemisessä ja tutustuvat uudenlaisiin rekrytointimenetelmiin.

DUDE-konseptilla tuetaan opiskelijoita ja työttömiä tarjoamalla heille oikean työelämän kaltaisia projekteja. Useimmat osallistujat kertoivat oppineensa paljon enemmän DUDE-jaksolla kuin tavanomaisissa opinnoissaan. Tässä korostuu käytännön oppimisen ja yritysverkostojen merkitys jo opintojen alkuvaiheessa. Näitä kokemuksia hyödynnetään jatkossa koulutusjärjestelmän kehittämisessä.

Leena Toivanen, TKI-kehittäjä, Centria-ammattikorkeakoulu

DUDE-hankkeessa mukana olevat yritykset tarjoavat osallistujille nykyisiä ja tulevia tarpeitaan vastaavia tehtäviä. Tehtäviä työstetään DUDE-ympäristössä, joka on sekä fyysinen että digitaalinen työskentely-ympäristö. Osallistujat saavat näyttöä osaamisestaan ja parantavat työllistettävyyttään. Syrjäisillä alueilla asuvien tukemiseksi DUDE-ympäristöä voi käyttää myös verkossa.

Vuosina 2018 ja 2019 osallistujia oli 90, joista 20 sai työpaikan tai aloitti lisäopinnot. Valtaosa muista jatkoi opintojaan ja valmistui.

Koko hankkeen aikana noin kolmasosa osallistujista aloitti uudessa työpaikassa tai suoritti opintoja kurssilla, ja useimmat saivat opintonsa päätökseen ajoissa DUDEn tuella. Osallistujat kertovat oppineensa monia työelämässä hyödyllisiä käytännön taitoja.

Laaja yhteistyöverkosto

Keski-Pohjanmaalla ja sen naapurimaakunnassa Pohjanmaalla toimii noin 300 TVT-yritystä, mutta alue kärsii noin 9 000 TVT-osaajan vajeesta. Kun DUDE-hanke käynnistettiin, Keski-Pohjanmaalla oli työttömänä noin 270 digitaalialan työntekijää.

Koska digitalisaatiolla on olennainen merkitys lähes kaikilla talouden sektoreilla, DUDE on luonut useita aloja kattavan yritysten yhteistyöverkoston. Näin varmistetaan välitetyn tietämyksen ajantasaisuus, lisätään osallistujien työllistymismahdollisuuksia ja vastataan yritysten tarpeisiin.

DUDE-hankkeen osallistujat valitaan suorittamaan tehtäviä vahvuuksiensa ja mielenkiinnon kohteidensa perusteella. Projektinhallinnassa, viestinnässä ja edistymisen seurannassa käytetään digitaalisia ja henkilökohtaisiin kontakteihin perustuvia menetelmiä. Osallistujat työskentelevät yhdessä taustoistaan tai aikaisemmasta kokemuksestaan riippumatta.

Työpajat ja yhteisölliset tapahtumat parantavat heidän sosiaalisia taitojaan ja itseluottamustaan ja antavat yhteenkuuluvuuden tunteen. Näillä tekijöillä on ratkaiseva merkitys, koska monet osallistujat elävät epävarmuudessa erinomaisista ammatillisista valmiuksistaan huolimatta.

DUDE-ympäristössä valmennus perustuu tekemällä oppimiseen, mikä kannustaa nuoria hyödyntämään kykyjään parhaalla mahdollisella tavalla. Läheisesti työpaikkaa muistuttava ympäristö luo valmiuksia työelämään. Elämäntaitovalmentajat auttavat ratkaisemaan henkilökohtaisia ongelmia ja osallistujat tukevat toisiaan esimerkiksi ajanhallinnan ja itsekurin kaltaisissa asioissa.

Hyvin koulutettua työvoimaa

DUDE-hankkeessa mukana olevat koulutus- ja työnvälitysorganisaatiot ovat laajentaneet tietämystään työ- ja elämäntaitovalmennuksen sekä työpaikalla tehtävän yhteistyön kaltaisilla aloilla, mikä tehostaa niiden palveluja ja parantaa hyvinvointia työ- ja opiskeluympäristöissä. Mallia voidaan hyödyntää muillakin kuin digitaalialalla, ja siitä voi tulla osa oppilaitosten vakiotoimintaa.

Paikallistasolla DUDE edistää hyvin koulutettujen tietotekniikka-alan työntekijöiden tarjontaa ja siten paikallisten yritysten digitalisaatiota sekä parantaa niiden kilpailukykyä, mikä vaikuttaa myönteisesti työllisyyteen ja talouskasvuun. Koulutuslaitosten ja yritysten jatkuva yhteistyö varmistaa hankkeen tulosten kestävyyden pitkällä aikavälillä.

Kokonaisinvestointi ja EU-rahoitus

”Do yoUr own DiligencE (DUDE)” -hankkeen kokonaisinvestointi on 529 092 euroa. EU:n Euroopan sosiaalirahasto osallistuu hankkeeseen 396 819 eurolla ”Kestävä kasvu ja työpaikat 2014–2020 – Suomen rakennerahasto-ohjelma” -toimenpideohjelman kautta ohjelmakaudella 2014–2020. Investointi kuuluu koulutuksen painopistealueeseen.