breadcrumb.ecName
nl Nederlands

Hub voor energieonderzoek en innovatie in Vlaanderen geeft koolstofarme toekomst van Europa vorm

  • 10 June 2021

Een samenwerking tussen vier Belgische onderzoeksinstellingen is uitgegroeid tot een centrum voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie op energiegebied in de regio Vlaanderen. Het project “Naar een duurzame energievoorziening in steden” heeft geavanceerde faciliteiten, een grootschalig living lab en onderzoek voor energietechnologieën en -diensten gefinancierd op de EnergyVille-locatie, binnen de incubator Thor Park. De hub heeft in samenwerking met lokale gemeenschappen en bedrijven innovaties ontwikkeld en kennis gedeeld om Europa’s transitie naar een koolstofarme samenleving te versnellen.

De unieke complementariteit van de onderzoekspartners heeft ons in staat gesteld de hele waardeketen van het energiesysteem te integreren. EnergyVille brengt nu onderzoek, ontwikkeling en training samen, in samenwerking met lokale, regionale en internationale partners uit zowel de industrie als overheidsinstanties.

Werner Van den Stockt, beheersautoriteit EFRO Vlaanderen

Met het project is EnergyVille uitgegroeid tot een centrum dat beschikt over 1 400 m2 aan laboratoriuminfrastructuur, geavanceerde apparatuur en teams van deskundigen. In het project zijn 14 baanbrekende demonstraties ontwikkeld en er wordt nog steeds gewerkt aan zonnecel-, thermische en ICT-technologieën en -toepassingen voor energiesystemen.

Er werken inmiddels 400 mensen in het centrum en dit aantal groeit nog steeds. Met de innovaties worden jaarlijks enorme CO2-besparingen in de regio gerealiseerd. Via publicaties en evenementen wordt kennis gedeeld met beleidsmakers, de industrie en het publiek over hoe energiesystemen en stedelijke gebieden duurzamer kunnen worden gemaakt.

Gerichte trajecten

Door de complementaire belangen van de partners van EnergyVille was het mogelijk met het onderzoek van het project de hele waardeketen van het energiesysteem en verschillende niveaus van technologische ontwikkeling te integreren.

Innovatie werd georganiseerd via drie trajecten die onze energiesystemen koolstofarm kunnen maken: SolSThore deed onderzoek naar nieuwe, efficiëntere zonnecellen en geoptimaliseerde vermogenselektronica en batterijen. GeoWatt richtte zich op thermische netwerken van de vierde generatie, die restwarmte kunnen opslaan en verspreiden voor koolstofarme verwarming en koeling. Tot slot deed SmarThor onderzoek naar energie als dienst, waarbij ICT energie uit hernieuwbare energiebronnen beheert voor een betrouwbare voorziening, en elektriciteit, gas, verwarming en koeling met elkaar verbindt.

Er is uiteenlopend onderzoek gedaan, naar materialen en componenten, maar ook naar volledige energiesystemen, bedrijfsmodellen en strategieën. Opmerkelijke resultaten zijn onder meer fotovoltaïsche zonnecellen die kunnen worden geïntegreerd in de gevels van gebouwen en een technisch en ecologisch kader om thermische en elektrische energie in multi-energiesystemen te integreren.

Bevordering van een koolstofarme omgeving

Innovaties van EnergyVille worden inmiddels toegepast in een geothermische energie-installatie bij Janssen Pharmaceutica en een 30 km lang warmtenet voor netwerkbeheerder Fluvius. Daarmee wordt jaarlijks respectievelijk 15 900 ton en 22 600 ton CO2 bespaard. Tot de projectresultaten voor beleidsmakers behoren een nota over de renovatie van gebouwen om het economisch herstel te bevorderen en een vooruitblik om de energievoorziening in België in 2030 en 2050 te plannen.

Lokaal breidt EnergyVille haar laboratoria voor batterijen, fotovoltaïsche zonnecellen en vermogenselektronica uit, waardoor Thor Park nog aantrekkelijker wordt voor in duurzame energie gespecialiseerde start-ups en de hub een nog grotere bijdrage levert aan de lokale economie.

Om de innovatiekracht te bevorderen organiseerde het project een cursus voor 16- tot 18-jarigen, presentaties van deskundigen voor het algemene publiek en debatten over de energietransitie.

Begunstigden

“Dit project heeft mij de mogelijkheid geboden DC-nanogrids in de praktijk te brengen. Dit is van cruciaal belang gebleken om DC-technologie op de markt te brengen en heeft uiteindelijk geleid tot de oprichting van dcinergy, het bedrijf dat ik nu run.”

Giel Van den Broeck, medeoprichter Direct Energy Partners en voormalig promovendus bij EnergyVille/KU Leuven

“EnergyVille is van cruciaal belang voor de energietransitie. Thor Park is de eerste en enige testomgeving voor regelgeving in Vlaanderen waar bedrijven hun nieuwe technologieën in de praktijk kunnen testen. Genk bevindt zich in een gunstige uitgangspositie om de leerervaringen van EnergyVille te implementeren, door naburige zones in een vroeg stadium te verbinden met het open living lab van Thor Park.”

Wim Dries, burgemeester van Genk

Totale investering en EU-financiering

De totale investering voor het project “Een duurzame energievoorziening in steden” bedraagt 25 000 000 EUR. Daarvan wordt 10 000 000 EUR bijgedragen door het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling via het operationele programma “Regionaal onderzoek en innovatie” voor de programmeringsperiode 2014-2020. De investering valt onder de prioriteit “Transport en energienetwerken”.