breadcrumb.ecName
nl Nederlands

CURANT: samenhuizen van niet-begeleide jonge vluchtelingen met Antwerpse jongeren

  • 15 December 2017

In de Vlaamse regio Antwerpen huisvest het CURANT-project niet-begeleide jonge vluchtelingen tussen de 17 en 22 jaar oud samen met jonge Vlamingen tussen de 20 en 30 jaar oud. De Vlaamse deelnemers fungeren minstens een jaar vrijwillig als huisgenoot of „buddy” voor de vluchtelingen en helpen hen in de samenleving te integreren. CURANT biedt ook andere vormen van ondersteuning, zoals hulp bij zelfstandig wonen en psychologische steun.

Met dit initiatief willen we jonge vluchtelingen de kans geven om hun leven weer op te bouwen in Antwerpen. Onze eerste prioriteit ligt bij de integratie van deze jongeren die, net als alle andere jongeren, een beetje extra hulp verdienen. CURANT verenigt menselijk medeleven met maatschappelijke verantwoordelijkheid. We hopen dat Antwerpen een goed voorbeeld kan zijn voor andere steden.

Fons Duchateau, voorzitter van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn van de stad Antwerpen

CURANT stelt 66 woningen voor samenhuizen beschikbaar door panden te kopen, te huren en te renoveren. Er zijn verschillende woonvormen, zoals gedeelde tweekamerappartementen, grote huizen waar meerdere buddy-duo's samenwonen en meerdere duowoningen in één pand.

Deze woningen bieden ruimte aan 66 vluchtelingen en hun 66 Vlaamse huisgenoten. Aan het einde van het project zullen er naar verwachting tussen de 75 en 135 vluchtelingen en buddy's samenwonen. Met een huur van 250 euro per persoon per maand zorgt het project voor betaalbare huisvesting en voor sociale integratie van nieuwkomers.

Steun aan de kwetsbaarste nieuwkomers

Onder de vluchtelingen vormen niet-begeleide minderjarigen de meest kwetsbare groep. Tot hun 18e kunnen vluchtelingen gebruik maken van gesubsidieerde huisvesting, zich inschrijven voor integratiecursussen, onderwijs en opleiding op maat en steun krijgen van een wettelijk voogd, maar zodra ze 18 worden eindigt deze ondersteuning. Omdat ze vaak geen kwalificaties bezitten op het gebied van onderwijs, opleiding of werk, komen veel vluchtelingen terecht in achterstandswijken en lopen ze een hoog risico langdurig afhankelijk te blijven van de sociale voorzieningen. In 2016 kregen in totaal 378 niet-begeleide vluchtelingen tussen de 17 en 22 jaar in Antwerpen een uitkering.

Antwerpen is de bestemming voor een derde van alle vluchtelingen die in Vlaanderen aankomen. CURANT wil niet-begeleide vluchtelingen na hun 18e extra steun bieden. Door de geïntegreerde aanpak van het project moeten jonge vluchtelingen in staat worden gesteld hun weerbaarheid, zelfstandigheid en algemene vaardigheden voor het leven te ontwikkelen om zo hun kansen op volledige integratie in de samenleving te vergroten.

CURANT wordt gecoördineerd door het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn van de stad Antwerpen, een openbare instelling die belast is met het beheer van de dossiers en sociale huisvesting. Tijdens het project meet het Centrum voor Migratie en Interculturele Studies van de Universiteit Antwerpen het effect van het samenhuizen en de ondersteuning op de vluchtelingen.

Andere partners zijn onder meer: JES vzw, een op jongeren gerichte ngo; Atlas Inburgering en Integratie, een openbare instelling die opleiding en coaching aan nieuwkomers biedt; Vormingplus Antwerpen, een ngo die zich bezig houdt met volwassenenonderwijs en ondersteuning door vrijwilligers; en Solentra, een ngo die diagnostische en therapeutische ondersteuning biedt aan migranten- en vluchtelingenkinderen en -gezinnen.

Geschikte buddy's vinden

Een van de partners van CURANT screent mensen die buddy willen worden, onderzoekt hun motivatie en beantwoordt hun vragen. Succesvolle aanvragers worden vervolgens met vluchtelingen gematcht. De buddy en zijn of haar huisgenoot hebben een informele relatie en beslissen zelf wat ze met en voor elkaar willen doen. Dit kan gaan om zaken als hulp bij het zoeken naar een baan, Nederlands leren en een sociaal netwerk opbouwen. Via het buddy-systeem wil CURANT zorgen voor sociale interactie die gelijkwaardiger is dan de interactie tussen voogd en pupil.

Zowel de buddy als de vluchteling krijgen in alles begeleiding van een maatschappelijk werker. Voor vluchtelingen gaat het om individueel afgestemde ondersteuning bij zaken als onderwijs en opleiding, zelfstandig wonen, psychologische coaching, vrijetijdsbesteding, integratie en loopbaanmogelijkheden.

Een van de belangrijkste resultaten zou moeten zijn dat vluchtelingen een netwerk van ondersteunende relaties opbouwen dat hen in staat stelt om te gaan met het trauma dat ze hebben opgelopen en een goede toekomst voor zichzelf in Antwerpen op te bouwen. Hun succes op dit gebied zal een voorbeeld van geslaagde integratie zijn voor anderen en bijdragen aan een veiligere en harmonieuzere samenleving. Buddy's kunnen hun intercultureel bewustzijn verruimen en een belangrijke rol spelen als vertegenwoordigers van een gastvrije en open samenleving.

Met de deskundigheid die de partners door het werken met vluchtelingen opdoen, kunnen ze hun werkmethoden verder ontwikkelen en hun diensten beter afstemmen op wat begunstigden nodig hebben.

Totale investering en EU-financiering

De totale investering voor het project „CURANT- Cohousing and case management for Unaccompanied young adult Refugees in ANTwerp” bedraagt 6 117 879 euro, waarvan 4 894 303 euro is bijgedragen door het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling via het initiatief „Urban Innovative Actions” voor de programmeringsperiode 2014-2020.