breadcrumb.ecName
nl Nederlands

Be-Here biedt duurzame kmo’s onderdak in Brussel

  • 14 October 2021

Een voormalige fabriek van aperitiefwijn is nu een hub voor kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) en culturele activiteiten, die bijdraagt aan de werkgelegenheid, sociale cohesie en de ontwikkeling van een circulaire economie in het Brussels Gewest.

Het is de ideale plek om duurzame en lokale boodschappen te doen, ambachtelijke producten te proeven, maar ook om uw fiets te repareren of aan uw welzijn te denken.

Website van Be-Here

Be-Here biedt ruimte aan kmo’s die bijvoorbeeld actief zijn op het gebied van duurzame voeding en aan sociale ondernemingen. Tegelijkertijd trekt het nieuwe economische activiteiten naar Brussel. De locatie biedt semi-industriële ruimtes voor productie, opslag en verkoop, naast kantoren en een gemeenschappelijke infrastructuur. Bij dit laatste moet worden gedacht aan internettoegang, schoonmaakdiensten, vergaderzalen en logistieke voorzieningen als loskades en een goederenlift.

Een duurzaam dorp

Be-Here noemt zichzelf een “duurzaam dorp in de stad”. Het is gelegen aan de Dieudonné Lefèvrestraat 148-150, vlakbij het tentoonstellings- en handelscentrum Tour & Taxis in Laken. Tot de huidige huurders behoren vijf culturele organisaties, onder wie een ensemble voor barokmuziek, een non-profitinstelling die verantwoordelijk is voor theatervoorstellingen, tentoonstellingen en workshops, en een orkest dat de ontwikkeling van jonge Belgische musici ondersteunt.

Het aanbod aan eten en drinken omvat een biologische groenten- en fruitmarkt, een chocolatier die onverpakte chocolade verkoopt, een granolawinkel, twee brouwerijen, een traiteur, een bakker met ambachtelijke en biologische koekjes, en twee ruimtes waar voedsel wordt gefermenteerd en verkocht. U vindt er ook een sneakerbar, een fietsenwinkel met werkplaats en een fysiotherapeut.

De locatie beschikt over werkplaatsen met een oppervlakte van 200 m² tot 620 m², modulaire semi-industriële ruimtes voor productie en verkoop, kantoren van 13 m² tot 65 m², twee vergaderzalen van 30 m2 en 70 m2, en een hal van 1 200 m2. Deze ruimtes kunnen worden gehuurd voor evenementen.

Van Byrrh tot sociale activiteiten

De gebouwen kregen in mei 1997 de status van beschermd monument. Het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) van Brussel kocht de gebouwen in 2007 met hulp van het EFRO. In totaal werd een oppervlakte van 10 231 m2 gerenoveerd en gerestaureerd. De locatie werd in maart 2019 door bedrijven in gebruik genomen.

De gevels zijn voorzien van opus incertum-metselwerk (in onregelmatig verband), ruwe natuursteen en sgraffito – een muurdecoratietechniek waarbij lagen pleister in contrasterende kleuren worden aangebracht op een vochtig oppervlak.

Volgens visit.brussels werden de Byrrh-gebouwen ontworpen door de Parijse architect Anatole Laquerrière. Hij kreeg de opdracht van de Franse broers Simon en Pallade Violet, rondreizende handelaars in textiel, wijn en fournituren uit de regio Rousillon, die een winkel hadden in Thuir (Frankrijk).

De gebouwen in Brussel werden gebruikt voor de productie en verkoop van Byrrh, een gearomatiseerde wijn die zij in 1866 hadden gebrouwen. Ze brachten deze op de markt als een “tonische en heilzame kinawijn”, en verkochten de wijn als geneesmiddel in apotheken om concurrentie met de plaatselijke producenten van aperitieven voor te zijn.

In 1873 registreerden zij het handelsmerk in Perpignan (Frankrijk). De drank werd wereldwijd steeds populairder en in 1910 had het bedrijf van de gebroeders Violet 750 werknemers in dienst en distribueerde het jaarlijks meer dan 30 miljoen liter Byrrh.

Be-Here wordt beheerd door Brussels Business Hubs (2Bhub), die economische activiteiten in de Belgische hoofdstad willen bevorderen. Bij de ontwikkeling van Be-Here maakt 2Bhub gebruik van de ervaring die was opgedaan tijdens het project Ateliers des Tanneurs.

Totale investering en EU-financiering 

Totale investering voor het project “Byrrh: Be-Here business support” bedraagt 19 950 000 EUR. Daarvan wordt 5 300 000 EUR bijgedragen door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het operationele programma “Hoofdstedelijk Gewest Brussel” voor de programmeringsperiode 2007-2013.