Statistics Explained

Archive:Στατιστικές για την κοινωνία της πληροφορίας

Δεδομένα από του Αυγούστου 2012. Πιο πρόσφατα δεδομένα: Περαιτέρω πληροφορίες της Eurostat, Βασικοί πίνακες και Βάση δεδομένων.
Σχήμα 1: Πρόσβαση στο διαδίκτυο και ευρυζωνική σύνδεση με το διαδίκτυο ανά νοικοκυριό, ΕΕ-27, 2006-2011
(% όλων των νοικοκυριών) - Πηγή: Eurostat (isoc_pibi_hiac) και (isoc_pibi_hba)
Σχήμα 2: Πρόσβαση στο διαδίκτυο νοικοκυριών, 2010 και 2011
(% όλων των νοικοκυριών) - Πηγή: Eurostat (isoc_ci_in_h)
Πίνακας 1: Χρήση ΤΠΕ και ηλεκτρονικών υπηρεσιών, 2009-2011
(% των ατόμων 16 έως 74 ετών) - Πηγή: Eurostat (isoc_ci_cfp_cu), (isoc_ci_ifp_iu) και (isoc_ci_ac_i)
Πίνακας 2: Θέση χρήσης του διαδικτύου, 2011
(% των χρηστών του διαδικτύου 16 έως 74 ετών) - Πηγή: Eurostat (isoc_ci_in_h)
Σχήμα 3: Συχνότητα χρήσης του διαδικτύου, 2011
(% των ατόμων 16 έως 74 ετών) - Πηγή: Eurostat (isoc_ci_ifp_iu) και (isoc_ci_ifp_fu)
Σχήμα 4: Άτομα που έχουν παραγγείλει αγαθά ή υπηρεσίες μέσω του διαδικτύου για προσωπική χρήση τους 12 μήνες που προηγήθηκαν της έρευνας, 2010-2011
(% των ατόμων 16 έως 74 ετών) - Πηγή: Eurostat (isoc_ec_ibuy)
Σχήμα 5: Χρήση του διαδικτύου για κοινωνική δικτύωση, μάθηση και συμμετοχή στον κοινωνικό και πολιτικό βίο, ανά ηλικιακή ομάδα, ΕΕ-27 2011
(% των ατόμων 16 έως 74 ετών) - Πηγή: Eurostat (isoc_bde15cua)
Πίνακας 3: Ατομικές δεξιότητες υπολογιστή, 2011
(% των ατόμων) - Πηγή: Eurostat (isoc_sk_cskl_i)
Σχήμα 6: Εταιρική χρήση της τεχνολογίας πληροφόρησης, ανά τάξη μεγέθους, ΕΕ-27, Ιανουάριος 2011
(%των επιχειρήσεων) - Πηγή: Eurostat (isoc_ci_in_en2), (isoc_ci_it_en2), (isoc_ci_cd_en2) και (isoc_bde15ee)
Πίνακας 4: Εταιρική χρήση της τεχνολογίας πληροφόρησης, Ιανουάριος 2011
(%των επιχειρήσεων) - Πηγή: Eurostat (isoc_ci_in_en2), (isoc_ci_it_en2) και (isoc_ci_cd_en2)
Σχήμα 7: Εταιρική χρήση κινητών ευρυζωνικών συνδέσεων στο διαδίκτυο, Ιανουάριος 2010 και Ιανουάριος 2011
(% των επιχειρήσεων) - Πηγή: Eurostat (isoc_ci_it_en2)
Πίνακας 5: Επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο σε επαφή με δημόσιες αρχές, ανά σκοπό χρήσης, Ιανουάριος 2011 - Πηγή: Eurostat (isoc_bde15ee) και (isoc_cieg_map)
Σχήμα 8: Εταιρική χρήση τεχνολογιών RFID, ανά σκοπό, NACE και τάξη μεγέθους, ΕΕ-27, Ιανουάριος 2011 (1)
(% των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν RFID) - Πηγή: Eurostat (isoc_ci_cd_en2)
Σχήμα 9: Εταιρικός κύκλος εργασιών από το ηλεκτρονικό εμπόριο, 2010 (1)
(% του συνολικού κύκλου εργασιών) - Πηγή: Eurostat (isoc_ec_evaln2)
Σχήμα 10: Επιχειρήσεις με ηλεκτρονικές πωλήσεις, ΕΕ-27, 2009-2010
(% των επιχειρήσεων) - Πηγή: Eurostat (isoc_ec_eseln2)
Σχήμα 11: Επιχειρήσεις που πωλούν και αγοράζουν ηλεκτρονικά ή που διαθέτουν δικτυακό τόπο ή ιστοσελίδα, ΕΕ-27, 2010 (1)
(% των επιχειρήσεων) - Πηγή: Eurostat (isoc_ec_eseln2), (isoc_ec_ebuyn2) και (isoc_ci_cd_en2)

Το παρόν άρθρο παρουσιάζει τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία για πολλά θέματα της στην κοινωνία της πληροφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Η πρόοδος όσον αφορά την ανάπτυξη της κοινωνίας της πληροφορίας θεωρείται κρίσιμη για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας της ΕΕ και, γενικότερα για την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας και της οικονομίας της ΕΕ.

οι τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών (ΤΠΕ) έχουν επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή ποικιλοτρόπως, τόσο στην εργασία όσο και στο σπίτι, για παράδειγμα κατά την η επικοινωνία ή για τις αγορές μέσω διαδικτύου. Οι πολιτικές της ΕΕ καλύπτουν όλο το φάσμα από τη ρύθμιση σε ολόκληρους τομείς, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, έως την προσπάθεια να προστατευθεί η ιδιωτική ζωή του ατόμου.

Κύρια στατιστικά στοιχεία

Νοικοκυριά και μεμονωμένα άτομα

Κατά την τελευταία δεκαετία οι ΤΠΕ κατέστησαν διαθέσιμες στο ευρύ κοινό, τόσο από πλευράς πρόσβασης όσο και από πλευράς κόστους. Το έτος καμπής ήταν το 2007, όταν η πλειονότητα (55 %) των νοικοκυριών στην ΕΕ-27 διέθετε πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το ποσοστό αυτό εξακολούθησε να αυξάνεται και το 2011 ανήλθε σε 73 %, δηλαδή αυξήθηκε κατά 3 επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2010. Η ευρέως διαδεδομένη και οικονομικά προσιτή ευρυζωνική πρόσβαση αποτελεί ένα μέσο προώθησης της ενημερωμένης κοινωνίας που βασίζεται στη γνώση. Σε όλα τα κράτη μέλη, η ευρυζωνική σύνδεση ήταν, κατά πολύ, η συνηθέστερη μορφή πρόσβασης στο διαδίκτυο, που χρησιμοποιούσε το 67 % όλων των νοικοκυριών στην ΕΕ-27 το 2011, δηλαδή ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από αυτό του 2006 – βλ. Σχήμα 1.

Το υψηλότερο ποσοστό (94 %) των νοικοκυριών που είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο το 2011 καταγράφηκε στις Κάτω Χώρες (βλέπε Σχήμα 2), ενώ το Λουξεμβούργο, η Σουηδία και η Δανία ανέφεραν επίσης ότι τουλάχιστον εννέα από τα δέκα νοικοκυριά είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο το 2011. Το χαμηλότερο ποσοστό πρόσβασης στο διαδίκτυο μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ καταγράφηκε στη Βουλγαρία (45 %). Ωστόσο, σημειώθηκε ραγδαία επέκταση όσον αφορά την πρόσβαση των νοικοκυριών στο διαδίκτυο στη Βουλγαρία, αφού το ποσοστό των νοικοκυριών που έχουν πρόσβαση αυξήθηκε κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ του 2010 και του 2011. Η Ρουμανία ήταν το μοναδικό άλλο κράτος μέλος όπου λιγότερο από το ήμισυ του συνόλου των νοικοκυριών είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Από τις αρχές του 2011 και μετά μόλις επτά στα δέκα άτομα στην ΕΕ των 27, ηλικίας μεταξύ 16 και 74 ετών, χρησιμοποιούσαν υπολογιστή, ενώ παρόμοιο ποσοστό χρησιμοποιούσε το διαδίκτυο. Τουλάχιστον εννέα στα δέκα άτομα στη Σουηδία, τις Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο και τη Δανία χρησιμοποιούσαν υπολογιστή και το διαδίκτυο. Ωστόσο, λιγότερο από τους μισούς πολίτες ηλικίας 16 έως 74 ετών χρησιμοποιούσαν υπολογιστή και το διαδικτύο στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Πάνω από τους μισούς πολίτες (57 %) στην ΕΕ -27 χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο για την ανεύρεση πληροφοριών σχετικά με αγαθά ή υπηρεσίες το 2011 - βλ. πίνακα 1.

Μεταξύ των χρηστών του διαδικτύου, δηλαδή των ατόμων στην ΕΕ-27 που χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο τρεις μήνες πριν από την έρευνα ΤΠΕ, περισσότεροι από εννέα στους δέκα (93 %) συνδέονταν με το διαδίκτυο από το σπίτι, το 2011, όπως δείχνει ο πίνακας 2. Συγκριτικά, λιγότερο από το ήμισυ αυτής της υποκατηγορίας πληθυσμού συνδεόταν με το διαδικτύο από το χώρο εργασίας (42 %), ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το ποσοστό που συνδεόταν στο διαδίκτυο από σπίτι φίλου, γείτονα ή συγγενή (24 %). Η μεγάλη πλειονότητα των χρηστών του διαδικτύου συνδεόταν με το διαδίκτυο σε καθημερινή βάση – βλ. Σχήμα 3.

Το ποσοστό των ατόμων που παρήγγειλαν αγαθά ή υπηρεσίες μέσω του διαδικτύου για ιδιωτική χρήση έχει αυξηθεί. Το 2011 το 43 % των ατόμων ηλικίας 16 έως 74 δήλωσαν ότι είχαν παραγγείλει τουλάχιστον μία φορά μέσω του διαδικτύου – αύξηση 3 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το 2010 (βλέπε Σχήμα 4). Πάνω από τα δύο τρίτα των ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία, τη Δανία και την Ολλανδία παρήγγειλαν αγαθά ή υπηρεσίες μέσω του διαδικτύου, ενώ σε πέντε χώρες, τη Λετονία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, τη Λιθουανία και την Ιταλία, το αντίστοιχο ποσοστό δεν υπερέβαινε το ένα άτομο• τα χαμηλότερα ποσοστά των ατόμων που παρήγγειλαν αγαθά ή υπηρεσίες μέσω του διαδικτύου καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (7 %) και τη Ρουμανία (6 %).

Στο Σχήμα 5 παρουσιάζονται πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου από άτομα με σκοπό την κοινωνική δικτύωση και μια σειρά άλλων σχετικά νέων δραστηριοτήτων όπως είναι η πρόσβαση σε διαδικτυακούς τόπους «wikis», η ανάγνωση και δημοσιοποίηση απόψεων σχετικά με θέματα που ενδιαφέρουν την κοινωνία ή την πολιτική και η συμμετοχή σε ηλεκτρονικές διαβουλεύσεις ή ψηφοφορίες. Ενώ, κατά μέσο όρο, το 38 % των ατόμων στην ΕΕ-27 μεταξύ 16 και 74 ετών συμμετείχε σε κοινωνικά δίκτυα το 2011, υπήρξε ευρεία διαφοροποίηση στη χρήση αυτών των υπηρεσιών κατά την κατανομή ανά ομάδα ηλικίας. Το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 55 έως 74 ετών που χρησιμοποίησαν τα κοινωνικά δίκτυα ανήλθε σε 11 %, σε μεγάλη αντίθεση με το 80 % που καταγράφηκε για τα άτομα ηλικίας 16 έως 24 ετών. Αυτό σημαίνει ότι τα κοινωνικά δίκτυα διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο για τη διατήρηση των κοινωνικών επαφών στη νεότερη ηλικιακή ομάδα. Συνολικά, η νεότερη ηλικιακή ομάδα χρησιμοποίησε περισσότερο (από τους μεγαλύτερους) και τις τέσσερεις δραστηριότητες που παρουσιάζονται στο Σχήμα 5.

Το 2011 η πλειονότητα των ατόμων στην ΕΕ-27 είχαν κάποιες βασικές δεξιότητες χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή που τους επέτρεπαν να αντιγράφουν ή να κυκλοφορούν αρχεία ή φακέλους: αυτό ίσχυε για το 63 % των ατόμων ηλικίας 16 έως 74 ετών και το 89 % των ατόμων ηλικίας 16 έως 24 ετών. Λιγότερο από το ήμισυ του πληθυσμού (μεταξύ 16 και 74 ετών) έκανε χρήση βασικών αριθμητικών τύπων σε λογιστικά φύλλα (43 %), το ένα τρίτο περίπου δημιούργησε παρουσιάσεις σε ηλεκτρονική μορφή (31  %) και ένας στους δέκα έγραψε προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών (10 %). Το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 16 έως 24 ετών με τις εν λόγω δεξιότητες χρήσης υπολογιστή ήταν πολύ υψηλότερο. Τα δύο τρίτα της νεότερης γενιάς χρησιμοποιούσε αριθμητικούς τύπους σε λογιστικά φύλλα, σχεδόν έξι στους δέκα ασχολούνταν με τη δημιουργία παρουσιάσεων σε ηλεκτρονική μορφή και ένας στους πέντε έγραφε προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Επιχειρήσεις

Μία στις 20 επιχειρήσεις στην ΕΕ-27 (που καλύπτονται από την έρευνα σχετικά με τη χρήση των ΤΠΕ στις επιχειρήσεις) δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο από τις αρχές του 2011 (βλ. σχήμα 6), ενώ η συντριπτική πλειονότητα (87 %) χρησιμοποιούσε σταθερή ευρυζωνική σύνδεση για πρόσβαση στο διαδίκτυο. Σημειώθηκε ταχεία αφομοίωση όσον αφορά τη χρήση κινητών ευρυζωνικών τεχνολογιών – εν μέρει από επιχειρήσεις που διέθεταν στο προσωπικό τους στικάκια USB 3G, έξυπνα τηλέφωνα και άλλες κινητές συσκευές – αφού σχεδόν το ήμισυ (47 %) των επιχειρήσεων στην ΕΕ των 27 χρησιμοποιούσαν κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες, στις αρχές του 2011• αύξηση 20 εκατοστιαίων μονάδων σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό του Ιανουαρίου 2010. Περίπου επτά στις δέκα επιχειρήσεις στην ΕΕ-27 είχαν τον δικό τους δικτυακό τόπο. Παρόμοιο ποσοστό επιχειρήσεων χρησιμοποίησε το διαδίκτυο για να υποβάλει ηλεκτρονικά συμπληρωμένα έντυπα σε δημόσιες αρχές.

Από τις αρχές του 2011 το ποσοστό των επιχειρήσεων με πρόσβαση στο διαδίκτυο υπερέβαινε το 90 % σε όλα τα κράτη μέλη, εκτός από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία, ενώ η Ρουμανία και η Βουλγαρία ήταν τα μόνα κράτη μέλη όπου λιγότερο από το ήμισυ των επιχειρήσεων διέθετε δικτυακό τόπο – βλ. πίνακα 4. Στις αρχές του 2011, πάνω από τα τρία τέταρτα του συνόλου των επιχειρήσεων στη Φινλανδία χρησιμοποιούσαν κινητές ευρυζωνικές συνδέσεις για πρόσβαση στο διαδίκτυο – βλ. σχήμα 7. Το ποσό αυτό ήταν σημαντικά υψηλότερο από ό, τι σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος, ενώ η Σουηδία, η Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν οι μόνες άλλες χώρες που ανέφεραν ότι περισσότερο από το ήμισυ των επιχειρήσεων τους έκανε χρήση των κινητών ευρυζωνικών συνδέσεων.

Από τον Ιανουάριο του 2011 τα τρία τέταρτα περίπου του συνόλου των επιχειρήσεων στην ΕΕ των 27 χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο με σκοπό να λαμβάνουν έντυπα ή πληροφορίες από δημόσιες αρχές, ενώ ένα ελαφρώς χαμηλότερο ποσοστό (69 %) επέστρεφε τα συμπληρωμένα έντυπα στις δημόσιες αρχές μέσω του διαδικτύου• για την τελευταία αυτή ομάδα, στις συνηθέστερες πράξεις περιλαμβάνονται η σύνταξη των δηλώσεων ΦΠΑ και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης – βλ. πίνακα 5.

Η ραδιοσυχνική αναγνώριση (RFID) είναι μια τεχνολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αυτόματη αναγνώριση και τον εντοπισμό• μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια σειρά αντικειμένων και σε μια ποικιλία καταστάσεων, μολονότι ορισμένες κοινές εφαρμογές περιλαμβάνουν: κατασκευαστές που χρησιμοποιούν ετικέτες για τον εντοπισμό της θέσης κάθε προϊόντος που κατασκευάζουν• επιχειρήσεις μεταφορών που χρησιμοποιούν ετικέτες για την ιχνηλάτηση των οχημάτων τους• οικιακή χρήση, για να εντοπίζονται ευπαθείς ομάδες. Το σχήμα 8 παρουσιάζει ορισμένα στοιχεία σχετικά με το ποσοστό των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούσαν RFID τον Ιανουάριο του 2011 και δείχνει ότι η κύρια χρήση της RFID από τις επιχειρήσεις της ΕΕ-27 ήταν για την αναγνώριση προσώπων και τον έλεγχο πρόσβασης.

Συνολικά, το ηλεκτρονικό εμπόριο αντιστοιχούσε περίπου στο 14 % του κύκλου εργασιών μεταξύ των επιχειρήσεων με τουλάχιστον δέκα άτομα προσωπικό στην ΕΕ-27, ποσοστό που κυμαινόταν από 1 % στην Κύπρο έως 25 % στην Τσεχική Δημοκρατία το 2010 (βλ. σχήμα 9). Περίπου το 15 % των επιχειρήσεων στην ΕΕ-27 πραγματοποίησε πωλήσεις αγαθών ή υπηρεσιών μέσω διαδικτύου το 2010, ποσοστό μικρότερο από το ήμισυ του ποσοστού (35 %) των επιχειρήσεων που έκαναν ηλεκτρονικές αγορές (βλ. σχήμα 11). Το ποσοστό των επιχειρήσεων που κάνουν πωλήσεις μέσω διαδικτύου ήταν το υψηλότερο στον τομέα της στέγασης (58 %), ενώ το υψηλότερο ποσοστό των επιχειρήσεων που προέβη σε διαδικτυακές αγορές καταγράφεται στις υπηρεσίες πληροφόρησης και επικοινωνίας (60 %).

Πηγές και διαθεσιμότητα δεδομένων

Οι στατιστικολόγοι έχουν επίγνωση των προκλήσεων που προκύπτουν από τις ταχείες τεχνολογικές αλλαγές σε τομείς που συνδέονται με το διαδίκτυο και άλλες νέες εφαρμογές των ΤΠΕ. Επομένως, υπήρξε σημαντική εξέλιξη στον τομέα αυτό και τα στατιστικά εργαλεία προσαρμόστηκαν για να ικανοποιούν τις νέες απαιτήσεις για στοιχεία. Πράγματι, οι στατιστικές στον εν λόγω τομέα επανεξετάζονται σε ετήσια βάση, ώστε να ικανοποιούν τις ανάγκες των χρηστών και να συμβαδίζουν με τον ταχύ ρυθμό των τεχνολογικών αλλαγών.

Η προσέγγιση αυτή αντικατοπτρίζεται στα έγγραφα της |Eurostat |Έρευνα για τη χρήση των ΤΠΕ από τα νοικοκυριά και μεμονωμένα άτομα και στην έρευνά της για τη χρήση των ΤΠΕ από τις επιχειρήσεις. Αυτές οι ετήσιες έρευνες χρησιμοποιούνται για τη συγκριτική αξιολόγηση εξελίξεων που συνδέονται με τις ΤΠΕ, τόσο με την παρακολούθηση της εξέλιξης βασικών μεταβλητών στην πάροδο του χρόνου όσο και με τη βαθύτερη εξέταση άλλων πτυχών σε μια δεδομένη χρονική στιγμή. Ενώ οι έρευνες αρχικά επικεντρώνονταν σε θέματα πρόσβασης και σύνδεσης, στη συνέχεια το πεδίο τους επεκτάθηκε για να καλύψει μια ποικιλία θεμάτων (π.χ. την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και το ηλεκτρονικό εμπόριο), καθώς και κοινωνικοοικονομικές αναλύσεις, όπως η περιφερειακή πολυμορφία, η έμφυλη ιδιαιτερότητα, η ηλικία, οι εκπαιδευτικές διαφορές και το καθεστώς απασχόλησης του ατόμου στην έρευνα για τα νοικοκυριά ή αναλύσεις ανά μέγεθος της επιχείρησης (μικρή, μεσαίου μεγέθους, μεγάλη) στην έρευνα για τις επιχειρήσεις. Το πεδίο των ερευνών όσον αφορά τις διάφορες τεχνολογίες προσαρμόζεται επίσης, για να καλύπτει νέες ομάδες προϊόντων και τρόπους παροχής τεχνολογιών πληροφόρησης σε τελικούς χρήστες (επιχειρήσεις και νοικοκυριά).

Νοικοκυριά και μεμονωμένα άτομα

Η έρευνα για τα νοικοκυριά καλύπτει νοικοκυριά με ένα, τουλάχιστον, μέλος τους στην ηλικιακή ομάδα 16 έως 74 ετών. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο των νοικοκυριών αφορά το ποσοστό των νοικοκυριών που διαθέτουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, έτσι ώστε να μπορεί το κάθε μέλος του νοικοκυριού να χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο στο σπίτι, εφόσον το επιθυμεί, ή να αποστείλει απλώς ένα ηλεκτρονικό μήνυμα. Ως χρήστες του διαδικτύου ορίζονται όλα τα άτομα ηλικίας 16-74 ετών που χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο τους τρεις μήνες που προηγήθηκαν της έρευνας. Τακτικοί χρήστες του διαδικτύου είναι τα άτομα που χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, κατά μέσο όρο, τους τρεις μήνες που προηγήθηκαν της έρευνας. Η περίοδος αναφοράς για την εν λόγω έρευνα ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2011• στις περισσότερες χώρες, η περίοδος της έρευνας ήταν το δεύτερο τρίμηνο. Ειδική ενότητα για τις δεξιότητες στις ΤΠΕ αποτελούσε μέρος της έρευνας του 2011.

Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο για την πρόσβαση στο διαδίκτυο χωρίζονται στις ευρυζωνικές και σε αυτές μέσω κλήσης από συνήθη ή ISDN τηλεφωνική γραμμή. Η ευρυζωνική πρόσβαση περιλαμβάνει ψηφιακές συνδρομητικές γραμμές (DSL) και χρησιμοποιεί τεχνολογία μεταφοράς δεδομένων σε υψηλές ταχύτητες. Ως ευρυζωνικές γραμμές ορίζονται αυτές που διαθέτουν χωρητικότητα υψηλότερη του ISDN, δηλαδή ίση ή υψηλότερη των 144 kbit/s.

Ως |υπολογιστής ορίζεται ο προσωπικός υπολογιστής που χρησιμοποιεί ένα από τα κυριότερα λειτουργικά συστήματα (Macintosh, Linux ή Microsoft)• περιλαμβάνονται επίσης οι φορητοί υπολογιστές ή οι συσκευές PDA (palmtops).

Η παραγγελία αγαθών και υπηρεσιών από μεμονωμένα άτομα αναφέρεται στους δώδεκα μήνες που προηγήθηκαν της έρευνας και περιλαμβάνει τις επιβεβαιωμένες κρατήσεις διαμονής, τις χρηματοοικονομικές επενδύσεις, τη συμμετοχή σε λαχειοφόρες αγορές και τον στοιχηματισμό, τις δημοπρασίες μέσω διαδικτύου και τις υπηρεσίες πληροφόρησης από το διαδίκτυο με άμεση αμοιβή. Τα αγαθά και οι υπηρεσίες που αποκτώνται μέσω διαδικτύου δωρεάν εξαιρούνται. Εξαιρούνται επίσης παραγγελίες που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μηνύματα που συντάσσονται από τον χρήστη.

Επιχειρήσεις

Η έρευνα για τη χρήση ΤΠΕ στις επιχειρήσεις καλύπτει τις επιχειρήσεις με τουλάχιστον δέκα απασχολουμένους. Η κάλυψη των δραστηριοτήτων περιορίζεται στις επιχειρήσεις που η κύρια δραστηριότητά τους συνίσταται στους τομείς της μεταποίησης, της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου, της παροχής ατμού και νερού, της επεξεργασίας λυμάτων και της διαχείρισης αποβλήτων, των κατασκευών, του χοντρικού και λιανικού εμπορίου, της επισκευής κινητήρων οχημάτων και μοτοσυκλετών, της μεταφοράς και αποθήκευσης, της στέγασης και των υπηρεσιών παροχής τροφίμων, της πληροφόρησης και επικοινωνίας, της αγοράς ακινήτων, των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων, των διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων και της επισκευής υπολογιστών και εξοπλισμού πληροφόρησης, όπως ορίζονται στη NACE Αναθ. 2 Τομείς Γ έως N με εξαίρεση τον κλάδο 75 και την ομάδα 95.1)• οι χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες (Τομέας ΙΑ) καλύπτονται από την έρευνα, αλλά εξαιρούνται από την παρούσα ανάλυση.

Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται μέσω της έρευνας για τις επιχειρήσεις μπορούν να αναλύονται με βάση το μέγεθος των επιχειρήσεων (από την άποψη των απασχολούμενων ατόμων), με στοιχεία που υποβλήθηκαν για τις μικρές (10 - 49 εργαζόμενοι), μεσαίου μεγέθους (50 - 249) και μεγάλες (250 ή περισσότεροι εργαζόμενοι) επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία για τη χρήση των ΤΠΕ ομαδοποιούνται ανάλογα με το έτος διεξαγωγής της έρευνας• τα περισσότερα δεδομένα αφορούν την κατάσταση που επικρατούσε τον Ιανουάριο του έτους αναφοράς/έρευνας. Ειδική ενότητα για τη χρήση δημόσιων υπηρεσιών αποτελούσε μέρος της έρευνας του 2011. Παρά τη γενικά ευρεία διαθεσιμότητα υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη, υπάρχουν ορισμένες μεγάλες διαφορές που παρατηρούνται στη χρήση αυτών των υπηρεσιών μεταξύ των κρατών μελών. Ορισμένες από τις διαφορές αυτές μπορούν να αποδοθούν στην υποχρεωτική (ή αλλιώς) φύση των δηλώσεων. Σε ορισμένες χώρες αυτές, οι διοικητικές πράξεις είναι υποχρεωτικό να γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα, ενώ επιχειρήσεις σε άλλα κράτη μέλη μπορούν να συνεχίζουν να υποβάλουν δηλώσεις (για παράδειγμα ΦΠΑ ή κοινωνικής ασφάλισης) σε χαρτί. Ακόμη και όταν οι εν λόγω υποβολές με ηλεκτρονικά μέσα είναι υποχρεωτικές, ορισμένες επιχειρήσεις μπορεί να δηλώνουν στις στατιστικές έρευνες ότι δεν κάνουν ηλεκτρονικές υποβολές, αφού οι υποβολές μπορεί να γίνονται από τρίτο μέρος (από εξωτερικό συνεργάτη).

Πλαίσιο

Οι ευρυζωνικές τεχνολογίες θεωρούνται σημαντικές στη μέτρηση της πρόσβασης και της χρήσης του διαδικτύου, αφού παρέχουν στους χρήστες τη δυνατότητα ταχείας μεταφοράς μεγάλου όγκου δεδομένων και κρατούν ανοιχτές τις γραμμές πρόσβασης. Η διάδοση των ευρυζωνικών υπηρεσιών θεωρείται βασικός δείκτης στον τομέα χάραξης της πολιτικής για τις ΤΠΕ. Η ευρεία πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω ευρυζωνικών υπηρεσιών κρίνεται αποφασιστικής σημασίας για την ανάπτυξη προηγμένων υπηρεσιών στο διαδίκτυο, όπως το ηλεκτρονικό επιχειρείν, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση ή η ηλεκτρονική μάθηση. Οι ψηφιακές συνδρομητικές γραμμές (DSL) εξακολουθούν να αποτελούν την κύρια μορφή παροχής ευρυζωνικής τεχνολογίας, παρά την όλο και ευρύτερη διάδοση εναλλακτικών λύσεων, όπως η χρήση καλωδίου, δορυφόρου, οπτικών ινών και ασύρματων τοπικών βρόχων.

Έως το 2010 το πολιτικό πλαίσιο της ΕΕ για τις ΤΠΕ συνίστατο στην πρωτοβουλία i2010, με τίτλο «Ευρωπαϊκή κοινωνία της πληροφορίας για την ανάπτυξη και την απασχόληση» (COM(2005) 229 τελικό), η οποία αποσκοπούσε στην αύξηση της αποτελεσματικότητας σε όλη την οικονομία της ΕΕ μέσω της ευρύτερης χρήσης των ΤΠΕ. Ύστερα από ενδιάμεση επανεξέταση, τον Απρίλιο του 2008 παρουσιάστηκε η επικαιροποιημένη στρατηγική i2010, στην οποία εξετάζονταν οι βασικές προκλήσεις για την περίοδο 2008-2010.

Τον Μάιο του 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την ανακοίνωση «Ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη» (COM(2010) 245 τελικό), τη στρατηγική για μια ακμάζουσα ψηφιακή οικονομία έως το 2020. Το ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη αποτελεί μία από τις επτά εμβληματικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Περιγράφει πολιτικές και δράσεις που αποσκοπούν στη μεγιστοποίηση των οφελών της ψηφιακής εποχής σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας. Το θεματολόγιο εστιάζεται σε επτά τομείς προτεραιότητας για την ανάληψη δράσης: δημιουργία ενιαίας ψηφιακής αγοράς, μεγαλύτερη διαλειτουργικότητα, ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας στο διαδίκτυο, παροχή πολύ ταχύτερης πρόσβασης στο διαδίκτυο, ενθάρρυνση των επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη, ενίσχυση του ψηφιακού γραμματισμού, των δεξιοτήτων και της ένταξης καθώς και εφαρμογή των ΤΠΕ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κοινωνία, όπως η κλιματική αλλαγή και η γήρανση του πληθυσμού.

Περαιτέρω πληροφορίες της Eurostat

Εκδόσεις

Βασικοί πίνακες

Information society statistics
Policy indicators (t_isoc_pi)
Telecommunication services (t_isoc_tc)
Computers and the Internet in households and enterprises (t_isoc_ci)
E-skills of individuals and ICT competence in enterprises (t_isoc_sk)

Βάση δεδομένων

Information society statistics
Policy indicators (isoc_pi)
Telecommunication services (isoc_tc)
Computers and the Internet in households and enterprises (isoc_ci)
E-commerce by individuals and enterprises (isoc_ec)
E-skills of individuals and ICT competence in enterprises (isoc_sk)
Regional Information society statistics (isoc_reg)

Ειδική ενότητα

Μεθοδολογία / Μεταδεδομένα

Πηγή δεδομένων για γραφήματα και πίνακες (MS Excel)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Βλέπε επίσης