Archive:Maataloustuotteet
- Tiedot: syyskuulta 2012. Tuoreimmat tiedot: Lisää Eurostat-tietoa, Keskeiset taulukot ja Tietokanta.
Euroopassa on paljon vaihtelevia luonnonympäristöjä, ilmastoja ja maatalouskäytäntöjä, joissa tuotetaan valtava valikoima erilaisia ihmisravinnoksi tarkoitettuja juomia ja ruokia samoin kuin rehuja sekä tuotteita, joita käytetään muussa kuin elintarviketuotannossa. Maataloustuotteet ovatkin merkittävä osa Euroopan kansojen ja alueiden kulttuuri-identiteettiä.
Tämä on pidetty mielessä, kun Euroopan unionin (EU) lainsäädäntöä on kehitetty suojaamaan sellaisia ruokien ja juomien tuotenimiä, jotka liittyvät tiettyyn alueeseen tai tuotantomenetelmään, tarkoituksena taata erilaisten tuotteiden alkuperä ja aitous.
Tärkeimmät tilastolliset tulokset
Viljelykasvit
Vuonna 2010 EU-27 tuotti 282,9 miljoonaa tonnia viljaa (riisi mukaan luettuna). EU-27:n tuotanto oli sääoloista huolimatta suhteellisen vakaa vuosina 2000–2010 – vaihteluiden ollessa korkeintaan +/-20 % (kuvio 1) – vaikka vuosina 2004 ja 2008 saatiinkin selvästi muita vuosia parempi sato. EU-27:n viljantuotanto laski vuonna 2008 saadun hyvän sadon jälkeen 6,1 % vuonna 2009 ja edelleen 4,5 % vuonna 2010. EU-27:n viljantuotanto oli vuonna 2010 kuitenkin edelleen 1,8 % suurempi kuin vuonna 2000. Sen sijaan perunoiden tuotanto väheni tasaisesti viime vuosikymmenellä (tuotanto laski 24,5 % vuosina 2000–2009.
Kuvio 2 kuvaa viljakasvien tuotannon jakautumista EU-27:ssä vuonna 2010. Melkein puolet (48,6 %) viljan kokonaistuotannosta oli vehnää ja noin viidesosa jyvämaissia (19,9 %) ja ohraa (18,3 %).
Ranska ja Saksa olivat ylivoimaisesti suurimmat viljan, sokerijuurikkaiden ja öljysiementen tuottajat. Vuonna 2011 niiden yhteisosuus oli yli puolet EU-27:n sokerijuurikkaiden tuotannosta (53,1 %) sekä lähes kaksi viidesosaa öljysiementen (38,9 %) ja viljan (37,3 %) tuotannosta (taulukko 1). Perunantuotanto jakautui laajemmin EU:n eri jäsenvaltioihin. Suurin tuottaja oli Saksa (melkein 20 % EU-27:n kokonaistuotannosta), seuraavaksi eniten perunaa tuottivat Puola, Alankomaat, Ranska ja Yhdistynyt kuningaskunta, joiden kunkin tuotanto oli välillä 14 % ja 10 % kokonaistuotannosta. Ranska oli selvästi suurin palkokasvien (2011) ja tekstiilikasvien (2010) tuottaja.
Tuotantomäärien mukaan EU-27:n tärkeimpiä vihanneksia olivat tomaatit, sipulit ja porkkanat, ja hedelmistä eniten tuotettiin omenoita, appelsiineja ja persikoita. Vuonna 2011 Italia ja Espanja tuottivat jäsenvaltioista eniten vihanneksia. Niiden yhteisosuus EU-27:n vihannesten kokonaistuotannosta (57,5 miljoonaa tonnia) oli noin kaksi viidesosaa (41,5 %) . Italia (21,6 miljoonaa tonnia vuonna 2009) ja Espanja (11,2 miljoonaa tonnia vuonna 2009) tuottivat EU:n jäsenvaltioista eniten myös hedelmiä.
Yksittäisiä tuotteita koskeva tarkastelu osoittaa, että hedelmien ja vihannesten tuotanto keskittyi muutamiin jäsenvaltioihin. Vuonna 2011 esimerkiksi lähes kolme viidesosaa EU-27:n omenoista tuotettiin Italiassa, Puolassa ja Ranskassa (vuoden 2010 tiedot), ja lähes kaikki appelsiinit tuotettiin Espanjassa ja Italiassa, lukuun ottamatta vähäisiä tuotantomääriä Kreikassa ja Portugalissa. Melkein kaksi kolmasosaa (noin 64 %) EU-27:ssä tuotetuista tomaateista tuli Italiasta ja Espanjasta, kun taas lähes puolet (noin 46 %) EU-27:ssä tuotetuista sipuleista tuli joko Alankomaista tai Espanjasta.
Liha ja maito
Taulukossa 2 esitetään tiivistelmä eläimiin liittyvistä maataloustuotteista. Lihavalmisteista EU-27:ssä tuotettiin eniten sianlihaa (22,4 miljoonaa tonnia vuonna 2011), jonka tuotanto painona mitattuna oli lähes kolme kertaa suurempi kuin naudan-/vasikanlihan (7,8 miljoonaa tonnia) tuotanto. Lampaanlihan tuotanto oli EU-27:ssä melko vähäistä (0,7 miljoonaa tonnia).
Neljäsosa (25,0 % eli melkein 5,6 miljoonaa tonnia) EU-27:n sianlihantuotannosta tuotettiin vuonna 2011 Saksassa, ja seuraavaksi suurimmat osuudet olivat Espanjalla (15,5 %) ja Ranskalla (8,9 %). Myös Puolassa (8,1 %) ja Tanskassa (7,7 %) sianlihan tuotanto oli merkittävää. Hieman alle viidesosa (19,9 % eli melkein 1,7 miljoonaa tonnia) EU-27:ssä vuonna 2011 tuotetusta naudan-/vasikanlihasta oli peräisin Ranskasta, ja sen lisäksi jäsenvaltioista ainoastaan Saksassa ja Italiassa kirjattiin yli miljoonan tonnin tuotantoluvut. Myös Irlanti tuotti melko suuren osuuden (7,0 %) EU-27:ssä kaikkiaan tuotetusta naudanlihasta. Eniten lampaanlihaa tuotti (melkein 0,3 miljoonaa tonnia) Yhdistynyt kuningaskunta, jonka osuus EU-27:n kokonaistuotannosta vuonna 2011 oli 39,4 %, sen jälkeen tulivat Espanja (17,8 %), Ranska (11,6 %), Kreikka (9,7 %) ja Irlanti (6,6 %).
Maidon tuotantorakenne vaihtelee eri jäsenvaltioissa sekä maatilojen ja maitokarjan koon mukaan että tuotetun maidon määrän osalta. EU-27:ssä vuonna 2011 kerätyn maidon määrä oli arviolta 140 miljoonaa tonnia. Kuviosta 5 käy ilmi, että yli kolmasosa (36,1 %) EU-27:ssä vuonna 2010 käytetystä täysmaidosta valmistettiin juustoksi, ja seuraavaksi suurin osuus (28,1 %) käytettiin voin valmistukseen. Hieman yli kymmenesosa EU-27:ssä tuotetusta täysmaidosta käytettiin kulutusmaitona (12,6 %) ja kermana (11,8 %). Vuonna 2011 eniten maitoa EU-27:ssä tuotettiin Saksassa ja Ranskassa, joissa tuotettiin eniten myös voita ja juustoa. Niiden yhteisosuus näiden kolmen maitotuotteen kokonaistuotannosta EU-27:ssä oli välillä 40 % ja 50 %.
Tietolähteet ja tietojen saatavuus
Tiettyjä viljakasveja koskevien vuotuisten tilastojen laadinnasta säädetään neuvoston asetuksissa, kun taas tuoreita hedelmiä ja vihanneksia koskevat tiedot kerätään EU:n jäsenvaltioiden kanssa tehtyjen epävirallisten sopimusten mukaisesti.
Viljelykasvien tuotantotilastot koskevat korjattua satoa. Viljelykasvien tuotannolla tarkoitetaan nimenomaan korjattua satoa, joka sisältää myydyn ja tilalla suoraan käytetyn sadon, tilojen hävikin ja jätteen sekä kuljetus-, varastointi- ja pakkaamishävikin.
Maito-, muna- ja lihavalmistetilastot laaditaan unionin lainsäädännön mukaisesti. Maidontuotanto sisältää lehmän-, lampaan-, vuohen- ja puhvelinmaidon maatilatuotannon. Maidon kohdalla tehdään ero meijereiden keräämän maidon ja tiloilla tuotetun maidon välillä. Maidon keräilyyn menee ainoastaan osa tiloilla tuotetusta maidosta – loput siitä käytetään tavallisesti omaan kulutukseen, suoramyyntiin ja karjan rehuksi.
Lihantuotantotilastot perustuvat ihmisravinnoksi sopivan lihan ruhopainoon. Ruhopainolla tarkoitetaan yleensä teurastetun eläimen kylmäpainoa, mutta sen täsmällinen määritelmä vaihtelee kyseessä olevan eläimen mukaan.
Taustaa
Maataloustuotteita koskevia tietoja voidaan käyttää analysoitaessa maatalousmarkkinoiden kehitystä, jotta havaitaan suhdanteet ja muuttuvat tuotantotavat. Tilastoja voidaan käyttää myös tarkasteltaessa sitä, miten markkinat reagoivat poliittisiin toimiin. Lisäksi maataloustuotteita koskevista tiedoista saadaan kysyntään liittyvää informaatiota, jonka avulla ymmärretään paremmin hintojen kehitystä, mikä puolestaan kiinnostaa erityisesti maatalouden perustuotteiden kaupanvälittäjiä ja politiikan tutkijoita.
Lokakuussa 2007 neuvosto hyväksyi säädöksen maataloustuotteiden yhden yhteisen markkinajärjestelyn perustamisesta (Asetus 1234/2007). Sen tarkoituksena oli vähentää maataloussektoriin sovellettavan lainsäädännön määrää, lisätä lainsäädännön avoimuutta ja tehdä maatalouspolitiikasta ymmärrettävämpää. Vuoden 2008 alun ja 2009 alun välillä yksi yhteinen markkinajärjestely korvasi 21 erillistä markkinajärjestelyä, jotka koskivat esimerkiksi hedelmiä ja vihanneksia, viljaa, lihaa, kananmunia, maitotuotteita, sokeria ja viiniä.
Yhteiseen maatalouspolitiikkaan (YMP) tehtiin laajoja uudistuksia vuosina 2003 ja 2008. Tulevan maatalouspolitiikan kehittämisestä järjestettiin kuulemismenettely kesällä 2010. Sidosryhmiä kuultiin kolmesta keskeisestä osa-alueesta: ruokaturvasta, ympäristökysymyksistä ja maaseudun monimuotoisuudesta. Marraskuussa 2010 Euroopan komissio antoi maatalouspolitiikan kehittämistä koskevan tiedonannon (KOM(2010) 672 lopullinen), jonka otsikko on Yhteinen maatalouspolitiikka vuoteen 2020: Ruoka, luonnonvarat ja alueiden käyttö – miten hallita tulevat haasteet?. Siinä eriteltiin EU:n maataloussektorin pääasiallisia haasteita seuraavalla vuosikymmenellä – esimerkiksi miten ylläpidetään EU:n elintarviketuotantoa ruokaturvan takaamiseksi pitkällä aikavälillä ja tuetaan samalla erilaisia laatutuotteita tuottavia maatalousyhteisöjä ja varmistetaan, että ympäristöä, vesistöjen suojelua ja eläinten ja kasvien terveyttä koskevia vaatimuksia noudatetaan. Tämän jälkeen lokakuussa 2011 annettiin (englanniksi) joukko säädösehdotuksia, jotka koskivat yhteisen maatalouspolitiikkan tulevaisuutta. Näiden joukossa oli ehdotus olemssa olevan maataloustuotteiden yhteisen markkinajärjestelyn (YMJ-asetus) (KOM(2011) 626 lopullinen/3) uudistamisesta. Ehdotuksella pyritään tehostamaan, yksinkertaistamaan ja laajentamaan säännöksiä julkisen vallan toimista, yksityisestä varastoinnista ja poikkeuksellisista/kiireellisistä toimenpiteistä sekä tuesta saatujen kokemuksen pohjalta. Ehdotukseen sisältyvät poikkeukselliset markkinoiden tukitoimenpiteet koskevat yleisiä markkinahäiriöiden vastaisia toimenpiteitä sekä toimenpiteitä eläintautien esiintyessä tai siinä tapauksessa, että kuluttajien luottamus menetetään kansanterveyteen tai eläinten tai kasvien terveyteen liittyvien riskien takia. Suunnitelmien mukaan tarkistettu maatalouspolitiikka on valmis toteutettavaksi tammikuuhun 2014 mennessä.
Katso myös
- Agricultural output, price indices and income (englanniksi)
- Agriculture statistics at regional level (englanniksi)
Lisää Eurostat-tietoa
Julkaisut
- Agriculture and fishery statistics – Main results - 2009-2010 pocketbook (englanniksi)
- Agriculture – Main statistics - 2008-2009 pocketbook (englanniksi)
- Agriculture – Main statistics - 2005-2006 pocketbook (englanniksi)
- Agriculture – Main statistics - 2007-2008 pocketbook (englanniksi)
- Agricultural statistics – Main results - 2006-2007 pocketbook (englanniksi)
Keskeiset taulukot
- Maatalous, katso (englanniksi):
- Agricultural production (t_apro)
- Crops products (t_apro_cp)
- Poultry farming (t_apro_ec)
- Milk and milk products (t_apro_mk)
- Animal production (t_apro_mt)
- Regional Agriculture Statistics (agr_r or reg_agr)
Tietokanta
- Maatalous, katso (englanniksi):
- Agricultural production (apro)
- Crops products (apro_cp)
- Poultry farming (apro_ec)
- Milk and milk products (apro_mk)
- Animal production (apro_mt)
Aihekohtaiset osiot
- Maatalous (englanniksi)
Metodologia / Metatiedot
- Crops products: areas and production (ESMS metadata file — apro_cpp_esms) (englanniksi)
- Crops products: supply balance sheets (ESMS metadata file — apro_cpp_esms) (englanniksi)
- Livestock and meat (ESMS metadata file — apro_mt_esms) (englanniksi)
Taulukoiden ja kuvioiden lähteenä käytetyt tiedot (MS Excel)
- Agricultural products: tables and figures (englanniksi)
Muuta tietoa
- Viljelykasvitilastoihin sovellettavia säädöksiä:
- Asetus (EY) N:o 543/2009 kasvinviljelytilastoista.
- Asetus (ETY) N:o 837/90 jäsenvaltioiden toimitettavista viljantuotantoa koskevista tilastotiedoista;
- Asetus (ETY) N:o 959/93 jäsenvaltioiden toimittamista muita kasvituotteita kuin viljoja koskevista tilastotiedoista;
- Maitotilastoihin sovellettavia säädöksiä:
- Direktiivi 2003/107/EY 5. joulukuuta 2003, neuvoston direktiivin 96/16/EY muuttamisesta;
- Direktiivi 96/16/EY 19. maaliskuuta 1996, maitoa ja maitovalmisteita koskevien tilastotietojen keruusta;
- Kotieläin- ja lihatilastoihin sovellettavia säädöksiä:
- Asetus (EY) N:o 1165/2008 19. marraskuuta 2008, kotieläin- ja lihatilastoista sekä neuvoston direktiivien 93/23/ETY, 93/24/ETY ja 93/25/ETY kumoamisesta.