Kruimelpad

Aan een vriend sturen
RSS
google +
Versie om af te drukken

Nieuwsbrief Gezondheid-EU 104 - Focus

Gezondheidszorgstelsels – de Europese Dimensie

Door Nathalie Chaze, hoofd van de eenheid Gezondheidszorgstelsels, DG Gezondheid en Consumenten, Europese Commissie

Door Nathalie Chaze, hoofd van de eenheid Gezondheidszorgstelsels, DG Gezondheid en Consumenten, Europese Commissie

Elk land is verantwoordelijk voor zijn eigen gezondheidsbeleid en gezondheidszorg. Volgens het Verdrag van Lissabon moet de Europese Unie haar lidstaten daarbij helpen door de onderlinge samenwerking te stimuleren en ondersteuning te bieden. In de afgelopen jaren heeft de EU de lidstaten hun steeds meer hulp geboden om hun zorgstelsel duurzamer en efficiënter te maken.

De EU werkt duidelijk nauw samen met landen die vanwege hun moeilijke economische situatie bijzondere steun krijgen, zoals Griekenland en Portugal. De Europese Commissie helpt hen om hun zorgstelsels efficiënter te maken zodat ze aan economisch herstel kunnen gaan werken.

De EU kijkt ook naar de bredere context van de zorgstelsels. Sinds 2011 voert de Commissie een dialoog met de EU-landen over de vraag hoe er doeltreffender in gezondheid kan worden geïnvesteerd. Nog voor het het einde van het jaar moeten er aanbevelingen op tafel liggen over hoe we onze gezondheidsstelsels modern, flexibel en duurzaam kunnen maken.

Op dit moment hebben we het Europees semester : een cyclus van economische beleidscoördinatie die voor stabiliteit en groei moet zorgen. De lidstaten grijpen deze kans aan om een algemene discussie te voeren over hervormingen, onder andere natuurlijk ook die van hun eigen zorgstelsel. Daarom is het belangrijk te erkennen dat het zorgstelsel ook een belangrijke groeifactor kan zijn, namelijk als bron van werkgelegenheid en hooggekwalificeerd personeel, als sociaal vangnet en als stimulans voor onderzoek en innovatie.

Gezondheidszorgstelsels

Meer over dit onderwerp