1. Vad menas med cancerframkallande ämnen?
Medicinsk forskning har genom åren identifierat en växande lista över skadliga ämnen och industriprocesser som tros orsaka cancer hos människa. Ämnena kallas ”cancerframkallande ämnen” och omfattas av särskilda kontroller och regleringar.
Eftersom listan över kända cancerframkallande ämnen hela tiden växer är det säkrast att anta att alla kemikalier kan vara skadliga och att hantera dem med lika stor försiktighet.
2. Vad är cancer?
Cancer är en grupp sjukdomar som påverkar kroppens vävnader, särskilt utvecklingen av nya celler. ”Cancerartade” celler kan vara antingen
- godartade, dvs. de förblir där de är och invaderar inte angränsande vävnad, eller
- elakartade, dvs de bildar tumörer som kan invadera och förstöra angränsande vävnad eller komma in i blodkärl och andra håligheter och spridas till avlägsna delar av kroppen. Avlägsna tumörer (metastaser) kan orsaka omfattande skador. Det är dessa tumörer som vanligen kallas för ”cancer”.
3. Vilka typer av ämnen är cancerframkallande?
Informationen om skadliga ämnen visar vilka av dem som är cancerframkallande. I nästa avsnitt beskrivs några av de mindre kända.
Fyra ämnen är förbjudna eftersom de är särskilt farliga cancerframkallande ämnen, nämligen
- 2-naftylamin,
- benzidin,
- 4-aminodifenyl, och
- 4-nitrodifenyl.
Dessa ämnen och salter av dessa får bara användas och importeras med särskilt tillstånd.
4. Var kan de förekomma?
Du kommer troligtvis inte att stöta på några cancerframkallande ämnen i farliga koncentrationer trots att vissa av dem importeras. Kom dock ihåg att vissa cancerframkallande ämnen kan bildas vid industriprocesser, till exempel
- läderdamm vid stövel- eller skotillverkning,
- gummitillverkning och -bearbetning,
- arbete som inbegriper stenkolstjära, beck etc.,
- hantering av använd motorolja,
- lövvedsdamm från träbearbetning.
Du kan också stöta på
asbest i bygg- och isoleringsmaterial i äldre byggnader och fartyg.
5. Vilka typer av cancer kan de orsaka?
Det beror på. Olika typer av cancerframkallande ämnen angriper olika delar av kroppen, till exempel:
- Arsenik och dess föreningar påverkar huden och lungorna.
- Cancerframkallande oljor har kopplats till skorstensfejarcancer.
- Bensen kan påverka benmärgen och därigenom orsaka leukemi.
- Aromatiska aminer (t.ex. benzidin och 2-naftylamin) kan orsaka cancer i urinblåsan.
Cancerframkallande ämnen kan orsaka skada oavsett hur de kommer i kontakt med kroppen, t.ex. genom inandning, förtäring eller hudkontakt. Det är därför mycket viktigt att undvika all direktkontakt med dem.
6. Vad kan man göra för att minska riskerna?
Konsultera alltid säkerhetsdatabladen. De flesta cancerframkallande produkter kan provtas på ett säkert sätt om man vidtar nödvändiga försiktighetsåtgärder, men provtagning av extremt cancerframkallande produkter, t.ex. asbest, bör inte utföras av tulltjänstemän (se kapitel 2.1 i
Allmän information om provtagning). De flesta tullaboratorier har inte utrustning för analys av asbest. Om det inte finns något säkerhetsdatablad tillgängligt ska du avbryta kontrollen och provtagningen tills du säkert vet vilken produkt det rör sig om och vilka försiktighetsåtgärder som krävs.
Om du inte kan fastställa vilken typ av varor det rör sig om och måste fortsätta med kontrollen och provtagningen ska du göra detta med största försiktighet och rådfråga experter. Se Provtagning av farligt gods och okända varor.
Konsultera lagstiftning och riktlinjer från de nationella myndigheterna för mer information. |