Termenul „pulberi” nu are o semnificație științifică exactă, acesta fiind de obicei definit ca substanța solidă care a fost pulverizată sau descompusă în particule fine. Dimensiunea particulelor este la fel de importantă ca natura pulberilor pentru a putea stabili dacă acestea sunt periculoase. În general, cele mai periculoase tipuri de pulberi sunt cele care conțin particule foarte mici, invizibile cu ochiul liber, astfel cum se întâmplă în cazul pulberilor fine. Aceste tipuri de particule sunt, în același timp, suficient de mici pentru a fi inhalate și suficient de mari pentru a rămâne blocate în țesutul pulmonar, fără a mai fi expirate. Cu toate acestea, anumite substanțe (de exemplu, azbestul) produc pulberi foarte aspre cu particule mari, care pot fi, de asemenea, periculoase.

Atenție: substanțele pot produce pulberi cu particule de diferite dimensiuni. Doar pentru că puteți vedea numai particulele mari de pulberi sau granulele nu înseamnă că cele mai mici nu sunt, de asemenea, prezente.



1. Câte tipuri de pulberi există?

Nanomateriale: numeroase procese moderne utilizează nanomateriale. Acestea sunt în special periculoase întrucât pot fi absorbite direct în fluxul sanguin prin piele și membranele pulmonare în caz de inhalare. Acestea trebuie considerate ca fiind periculoase pentru sănătate indiferent de materialul din care sunt fabricate. Echipamentul normal de protecție nu va oferi o protecție corespunzătoare. Înainte de a deschide sau de a încerca să eșantionați astfel de produse trebuie să contactați laboratorul cu care colaborați.

Pulberi toxice: acestea sunt produse, în general, atunci când se lucrează cu substanțe care sunt ele însele toxice, de exemplu substanțe chimice care conțin plumb, mercur, crom sau substanțe organice toxice, cum ar fi fentanilul și analogii săi. Dacă sunt inhalate, vă pot afecta plămânii sau pot pătrunde în fluxul sanguin, de unde pot fi distribuite în întregul organism. Fentanilele și alte opioide sintetice pot provoca detresă respiratorie și sedare foarte rapidă. A se vedea drogurile controlate.

Noxe: acestea pot fi generate prin manipularea de produse, cum ar fi:
Aceste tipuri de pulberi sunt în general doar iritante, însă în formă concentrată pot fi periculoase pentru sănătatea umană. Pulberea de lemn de esență tare este cancerigenă (a se vedea secțiunea 7).

În anumite zone, puteți întâlni la locul de muncă (de exemplu, într-un depozit oficial) pulbere de canabis. Acest tip de pulbere nu este considerat a fi deosebit de periculos întrucât nu este absorbit cu ușurință de organism și este prezent în general în concentrații reduse.

Pulberi inflamabile: pulberile inflamabile sunt purtate prin aer sub formă de nori și se pot aprinde ușor, provocând un incendiu spontan sau o explozie. Acestea pot fi aprinse de o scânteie, o flacără deschisă sau dacă ating o suprafață fierbinte. În cazul în care pulberile inflamabile se aprind, acestea pot provoca flăcări sau un foc înăbușit cu mult după ce sursa de incendiu a fost înlăturată. În urma unei explozii, pulberile inflamabile se pot răspândi pe o suprafață extinsă, sporind riscul de producere a unui incendiu grav.

Este foarte puțin probabil să întâlniți pulberi inflamabile la locul de muncă.



2. Unde pot fi întâlnite?

Puteți întâlni noxe aproape oriunde. Unele dintre cele mai cunoscute sunt:
De asemenea, puteți întâlni pulberi toxice sau inflamabile în concentrații periculoase în locurile de descărcare, încărcare sau mutare a mărfurilor în vrac (de exemplu, cereale, minereuri metalifere, cărbune etc.).



3. Ce daune pot provoca?

În general, pulberile afectează plămânii și sistemul respirator, însă anumite tipuri de pulberi pot provoca cancer. Principalele boli asociate cu inhalarea de pulberi periculoase sunt:

Pneumoconioză benignă. O boală cauzată de inhalarea de pulberi aparent inofensive, care sunt depozitate în plămâni într-o cantitate vizibilă cu ajutorul razelor X. Aceste pulberi nu afectează țesutul pulmonar și, prin urmare, boala nu este invalidantă. Această stare este cel mai adesea asociată cu pulberea de metale, cum ar fi fierul și staniul.

Pneumoconioză. Denumire colectivă pentru un grup de boli pulmonare cronice cauzate de inhalarea de anumite pulberi minerale. Termenul include o serie de boli denumite în funcție de pulberea care le-a provocat. Cele mai cunoscute sunt:
Pneumonită. Inflamarea țesutului pulmonar sau bronșita cauzată în principal de inhalarea anumitor pulberi de metal. Simptomele sunt similare pneumoniei, însă nivelul de gravitate diferă în funcție de metalul inhalat. Cele mai des întâlnite cauze sunt inhalarea de pulberi de cadmiu și de beriliu.

Mezoteliom pleural. O tumoare pulmonară cauzată în principal de expunerea la azbest (a se vedea azbest).

Cancer pulmonar. Acesta poate rezulta, de asemenea, în urma expunerii la azbest (a se vedea azbest).



4. Cum pot fi reduse riscurile?

Pentru majoritatea tipurilor de pulberi, inclusiv noxele, regulamentele privind sănătatea și securitatea au prevăzut limite de expunere. Trebuie să consultați orientările naționale din țara dumneavoastră și legislația UE.

Cu toate acestea, întrucât în majoritatea cazurilor veți avea probabil un control redus asupra sursei de pulberi, trebuie să luați toate măsurile de precauție necesare pentru reducerea riscurilor. În acest sens:
Atenție: puteți rămâne într-o zonă cu pulberi numai pe perioada de timp minimă necesară pentru a efectua sarcina cu care ați fost însărcinat, chiar dacă purtați un echipament de protecție respiratorie.



Pentru mai multe informații, trebuie să consultați legislația și orientările administrației naționale din țara dumneavoastră.
Orientările din prezenta secțiune sunt menite să reamintească, în mod general, riscurile care pot fi întâlnite pe parcursul procedurii de examinare și de eșantionare, precum și echipamentele de protecție pe care trebuie să le utilizați și măsurile de precauție pe care trebuie să le adoptați.


Revizuiri
VersiuneDataModificări
1.012.10.2012Prima versiune
1.115.7.2021Actualizare - modificare a textului