1. Manipularea în siguranță a drogurilor
1.1 Generalități
Serviciile dumneavoastră administrative trebuie să dispună de proceduri pentru manipularea în siguranță a drogurilor (legale și ilegale). Scopul orientărilor din prezenta secțiune este așadar de a servi drept prezentare generală a măsurilor de precauție de luat și nu trebuie să prevaleze asupra evaluărilor riscurilor și asupra orientărilor privind siguranța în muncă elaborate de dvs. A se vedea și capitolul
Eșantionarea mărfurilor periculoase, ilegale și necunoscute.
1.2 Cum trebuie manipulate drogurile?
Inhalarea sau gustarea substanțelor este strict interzisă, inclusiv a lichidelor, cunoscute sau suspectate a fi droguri. Trebuie să limitați la minimum manipularea substanțelor suspectate a fi droguri, pentru a evita riscul de contaminare.
Toxicitatea anumitor droguri înseamnă că acestea pot prezenta riscuri semnificative pentru cei care le manipulează. Expunerea profesională poate interveni atunci când măsurile de control sunt necorespunzătoare. Expunerea poate interveni prin
- contactul cu pielea,
- absorbția cutanată,
- inhalarea de aerosoli și de particule de droguri,
- ingerare și răni provocate prin înțepare cu ace.
Nu lăsați alimente sau băuturi în apropierea mărfurilor sau în locul unde are loc eșantionarea.
Nu mâncați și nu beți nimic înainte să finalizați eșantionarea și să înlăturați toate PPE și să vă spălați pe mâini.
1.3 Există un nivel sigur de expunere?
NU. Cea mai mică expunere la un drog poate avea un impact enorm asupra dumneavoastră din punct de vedere fizic și/sau mental. Trebuie să evitați contactul cu substanțe cunoscute sau suspectate a fi droguri. Substanțele pot fi dăunătoare prin ingerare, absorbție, inhalare și digestie. Atenție: Drogurile introduse prin contrabandă sau ilegale pot fi mult mai pure (mai concentrate) decât atunci când sunt în cele din urmă vândute pe stradă.
1.4 Ce măsuri de precauție ar trebui să iau?
Trebuie să purtați un echipament individual de protecție potrivit, de exemplu, mănuși din nitril, salopete de unică folosință etc. Pentru anumite substanțe extrem de periculoase precum fentanilul, trebuie să se utilizeze echipamente de protecție a căilor respiratorii. PPE trebuie înlăturat cu grijă după utilizare și trebuie eliminat corect.
1.5 Ce trebuie să fac dacă am fost expus în mod accidental la un drog?
- Solicitați asistență medicală imediat.
- Dacă este disponibil, folosiți un antidot precum Nyxoid (un preparat pe bază de naloxonă). Nyxoid este destinat administrării imediate ca terapie de urgență pentru supradoza de narcotice analgezice cunoscute sau suspectate manifestată prin inhibarea sistemului respirator și/sau nervos central în context non-medical, precum și de asistență medicală. Nyxoid este indicat la adulți și adolescenți cu vârsta de minimum 14 ani. Nyxoid nu reprezintă un substitut al asistenței medicale de urgență.
1.6 Transportarea drogurilor
Transportarea drogurilor, în special a cantităților mari confiscate, dintr-un loc în altul, de exemplu, către un depozit vamal sau o instanță de judecată, prezintă un pericol. Pericolele de interceptare și de atac trebuie eliminate sau reduse pe cât posibil. Nu trebuie să existe indicii că drogurile sunt mutate, iar persoanele implicate în operațiunea de transport trebuie să fie extrem de vigilente.
Coletele trebuie să aibă ambalaj dublu și să fie securizate. Acestea trebuie transportate într-un vehicul sigur (sau, în cazul unui automobil, în portbagaj).
Cantitățile semnificative trebuie transportate într-un vehicul oficial sau o dubă blindată, în funcție de procedurile naționale.
1.7 Depozitarea drogurilor
Drogurile confiscate și reținute trebuie depozitate în depozite oficiale special securizate.
Atenție: Există riscul de combustie spontană în cazul în care canabisul este depozitat în cantități mari, în special dacă acesta este umed. Coletele de mari dimensiuni trebuie împărțite în loturi mai mici, care să nu depășească 15 kg, cu scopul de a se reduce la minimum acest risc.
1.8 Riscul de furt
Există riscul ca organizațiile criminale să încerce să fure (sau să recupereze) drogurile confiscate din cauza valorii ridicate a acestora. Trebuie întocmite evaluări corespunzătoare ale riscurilor și ghiduri privind practicile de lucru sigure. Trebuie să se aibă în vedere în special siguranța personalului vamal.
1.9 Distrugerea drogurilor confiscate
Administrația dumneavoastră națională va prevedea proceduri pentru distrugerea corespunzătoare a drogurilor confiscate care nu mai sunt necesare ca probe. Astfel de proceduri trebuie să garanteze că:
- mărfurile în cauză sunt distruse în totalitate (anumite droguri pot rezista la temperaturi destul de ridicate);
- efectele toxice nu sunt împrăștiate în mediul înconjurător pe parcursul procesului de distrugere.
2. Precursorii chimici
Precursorii chimici pot fi declarați uneori ca mărfuri legitime și însoțiți de FDS corectă și de alte informații și de etichetare în materie de siguranță. Aceștia sunt, însă, mai susceptibili de a fi declarați eronat, caz în care, chiar dacă sunt prezente documentația și etichetele, acestea pot fi înșelătoare sau total incorecte. Mai multe informații găsiți în capitolul
Substanțe periculoase și în capitolul
Eșantionarea substanțelor periculoase, a mărfurilor ilegale și necunoscute.
3. Măsuri de precauție în cazul testării drogurilor prin utilizarea unei truse de testare pe teren
3.1 Generalități
Unele administrații pun la dispoziția agenților truse specializate care permit testarea pe teren a substanțelor suspectate a fi droguri. Trusa conține de obicei reactivi pentru testarea celor mai des întâlnite tipuri de droguri. Cu toate acestea, probele obținute sunt doar orientative, fiind necesare teste complete de laborator pentru a furniza dovezi în instanță.
Nu încercați să utilizați o trusă de testare pe teren a drogurilor dacă nu ați fost instruit special în acest sens. Pe lângă riscurile ridicate de substanțele suspectate a fi droguri, conținutul trusei poate fi periculos în cazul în care este incorect manipulat.
3.2 Manipularea eșantioanelor
- Evitați manipularea eșantioanelor, dacă este posibil, din cauza riscului de absorbție, inhalare sau contaminare încrucișată.
- Dacă este necesară manipularea, purtați mănuși de unică folosință, salopete și o mască sau un echipament de protecție a căilor respiratorii dacă materialul degajă praf.
- Utilizați forcepsuri și/sau hârtie de filtru îndoită.
- Îndepărtați și eliminați cu grijă PPE.
- Spălați-vă întotdeauna cu atenție pe mâini după efectuarea testelor.
3.3 Pregătirea eșantioanelor
- Separați eșantioanele din fibre cu forcepsuri sau cu un ac de disecție.
- Utilizați o microspatulă pentru a separa tabletele și rășinile sau striviți-le între două bucăți de hârtie de filtru cu ajutorul unui instrument contondent.
3.4 Dimensiunea eșantionului
Există riscul de explozie: substanțele necunoscute pot exploda atunci când reacționează în contact cu un reactiv. Tratați toate substanțele cu extremă prudență. Utilizați eșantioane foarte mici în testele dumneavoastră și purtați ochelari de protecție.
3.5 Fiole cu reactivi
- Reactivii dintr-o trusă de testare pe teren sunt de obicei corozivi. În general, aceștia sunt furnizați în fiole mici de sticlă de unică folosință. Prin urmare, acordați mare atenție manipulării acestora.
- Purtați mănuși și utilizați un deschizător de fiole.
- În cazul în care conținutul este împrăștiat, amestecați-l într-o pastă cu neutralizator înainte de a-l arunca. Nu încercați să spălați fiola cu apă înainte de a neutraliza conținutul, întrucât acesta poate reacționa violent în contact cu apa.
3.6 Igienă
- A nu se mânca, bea sau fuma în zona de testare.
- Spălați cu atenție toate echipamentele reutilizabile (de exemplu, forcepsuri) după utilizare pentru a preveni contaminarea încrucișată.
- Tratați îmbrăcămintea contaminată cu un agent neutralizator din trusa de testare sau utilizați bicarbonat de sodiu — frecați-o într-un bazin, lăsați-o la uscat, apoi curățați-o.
- Eliminați cu atenție articolele care nu pot fi reutilizate. Atenție: reactivii trebuie neutralizați, iar toate mănușile, hârtiile de filtru și alte articole trebuie amplasate în pungi marcate pentru deșeuri.
- Nu uitați să vă spălați cu atenție pe mâini după efectuarea testelor.
3.7 Prim ajutor
- Cei mai mulți reactivi pentru analize chimice sunt corozivi. Dacă intră în contact cu ochii, spălați-vă imediat ochii și solicitați asistență medicală de urgență.
- Dacă intră în contact cu pielea, spălați imediat zona afectată și solicitați asistență medicală dacă este necesar. Reactivul de neutralizare poate păta ușor pielea, însă este inofensiv.
3.8 Testele efectuate de către un contractant sau de o altă agenție
În cazul în care o altă persoană testează substanța în prezența dumneavoastră, asigurați-vă că au fost luate toate măsurile de securitate corespunzătoare.