1. Τι είναι τα επικίνδυνα εμπορεύματα;
Οι
επικίνδυνες ουσίες είναι επικίνδυνες ουσίες που μεταφέρονται. Θα πρέπει να επισημαίνονται σύμφωνα με τους κανονισμούς
IATA, IMDG ή ADR. Στο εμπόριο, τα εν λόγω εμπορεύματα θα πρέπει να συνοδεύονται από όλα τα σχετικά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου
ΔΔΑ.
Αν δεν έχετε εκπαιδευτεί για τη μεταχείρισή τους, δεν θα πρέπει να εισέρχεστε σε επικίνδυνο περιβάλλον ή να επιχειρείτε να λάβετε δείγμα εμπορευμάτων αν πρόκειται για δηλωμένο φορτίο.
Από ορισμένα εμπορεύματα πρέπει να λαμβάνει δείγματα μόνο ειδικευμένο προσωπικό ή ανάδοχοι.
Από ορισμένα εμπορεύματα δεν θα πρέπει ποτέ να λαμβάνεται δείγμα.
Στο κεφάλαιο
Δειγματοληψία επικίνδυνων εμπορευμάτων παρέχονται περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις διαδικασίες δειγματοληψίας.
2. Πού συναντώνται;
Τα επικίνδυνα εμπορεύματα συναντώνται συνήθως από το προσωπικό εμπορευματικών μεταφορών που εργάζεται σε λιμένες, σε αποθήκες τελωνισμού στην ενδοχώρα, σε αερολιμένες και σε ορισμένες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, αλλά μπορεί να συναντώνται σε μικρότερα δέματα που αποστέλλονται ταχυδρομικώς ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς. Λογικά, θα πρέπει να είναι άμεσα αναγνωρίσιμα από τις ετικέτες στη συσκευασία και από τα συνοδευτικά έγγραφα. Ωστόσο, ενδέχεται να συναντήσετε ύποπτα εμπορεύματα τα οποία μπορεί να έχουν διασαφιστεί με εσφαλμένα στοιχεία ή να μην συνοδεύονται από τις σωστές ετικέτες και τα σωστά έγγραφα. Αν υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τέτοιου είδους εμπορεύματα, θα πρέπει να τα αντιμετωπίζετε ως επικίνδυνα εμπορεύματα. Βλ.
Δειγματοληψία εμπορευμάτων άγνωστης σύνθεσης.
3. Πώς είναι δυνατό να περιοριστούν οι κίνδυνοι;
Να ζητάτε πάντα αντίγραφα όλων των συνοδευτικών εγγράφων και να ακολουθείτε τις οδηγίες που παρέχονται στο ΔΔΑ σχετικά με τα ΜΑΠ και τις οδηγίες προφύλαξης. Αν τα έγγραφα δεν είναι άμεσα διαθέσιμα, από τις
ετικέτες είναι δυνατό να αντληθούν γενικές πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους.
Αν πρέπει να εργάζεστε κοντά σε επικίνδυνα εμπορεύματα, θα πρέπει να φοράτε ενδυμασία ασφαλείας. Δεν πρέπει ποτέ να αγγίζετε, να εισπνέετε ή να γεύεστε οτιδήποτε υποπτεύεστε ότι είναι επικίνδυνο.
4. Τι θα πρέπει να κάνω αν αισθανθώ άσχημα;
Αν αρχίσετε να αισθάνεστε οποιαδήποτε δυσφορία κατά την εργασία σε εμπορευματοκιβώτιο ή κατά την εξέταση ουσιών, σταματήστε αμέσως την εργασία και απομακρυνθείτε από τον χώρο. Θα πρέπει επίσης να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα —ακόμη και αν αισθάνεστε ότι έχετε αναρρώσει— και να αναφέρετε το συμβάν.
5. Ποιους άλλους κίνδυνους ενέχουν τα επικίνδυνα εμπορεύματα;
Για τα επικίνδυνα εμπορεύματα απαιτούνται συνήθως ειδικές ρυθμίσεις αποθήκευσης και μεταφοράς. Για παράδειγμα:
- υλικά ευαίσθητα στο νερό πρέπει να διατηρούνται σε στεγανούς περιέκτες και μερικές φορές αποθηκεύονται σε έλαια, αν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα (π.χ. νάτριο). Πρέπει να διατηρούνται μακριά από αίθουσες με αυτόματα συστήματα ψεκασμού.
- Τα οξειδωτικά πρέπει να διατηρούνται μακριά από υγρά με χαμηλό σημείο ανάφλεξης, όπως τα έλαια. Τα οξειδωτικά και τα υγρά με χαμηλό σημείο ανάφλεξης πρέπει να διατηρούνται μακριά από πηγές θερμότητας. Επειδή τα οξειδωτικά παρέχουν δικό τους οξυγόνο, ο συμβατικός εξοπλισμός πυρόσβεσης που βασίζεται στην κατάπνιξη της πυρκαγιάς θα ήταν ενδεχομένως αναποτελεσματικός.
- Ενδέχεται να υπάρχουν όρια στις ποσότητες που είναι δυνατό να αποθηκευτούν σε έναν χώρο, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό αν λαμβάνονται μεγάλοι αριθμοί δειγμάτων ή αν ένα φορτίο κρατείται ή κατάσχεται.
- Όταν αποστέλλονται δείγματα στο εργαστήριο, ισχύουν οι κανονισμοί ADR και τα δείγματα πρέπει πάντοτε να φέρουν κατάλληλη επισήμανση και να συνοδεύονται από αντίγραφο του ΔΔΑ, όμως για πολύ μικρές ποσότητες οι κανόνες είναι απλουστευμένοι. Βλ. Δειγματοληψία επικίνδυνων εμπορευμάτων.
Για περισσότερες πληροφορίες πρέπει να ανατρέξετε στη νομοθεσία και τις οδηγίες της δημόσιας διοίκησης της χώρας σας. |