1. Σε τι χρησιμεύει;
Οι αναπνευστικές συσκευές διακρίνονται από τα
Μέσα προστασίας της αναπνοής και προορίζονται μόνο για την παροχή βοήθειας σε άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Οι αναπνευστικές συσκευές δεν προορίζονται για γενική χρήση ως προστασία έναντι αναθυμιάσεων ή αερίων.
Η αναπνευστική συσκευή παρέχεται σε άτομα που ενδέχεται να εισέλθουν σε κλειστούς χώρους (εφόσον η περιοχή θεωρείται ασφαλής). Οι εν λόγω κλειστοί χώροι βρίσκονται κυρίως σε πλοία, αλλά μπορούν επίσης να υπάρχουν και στην ξηρά (σήραγγες αερολιμένων). Είναι χώροι στους οποίους ενδέχεται να υπάρχει έλλειψη (ή περίσσεια οξυγόνου) ή να περιέχουν εύφλεκτα ή τοξικά αέρια και αναθυμιάσεις.
Οδηγίες σχετικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται κατά την είσοδο σε κλειστό χώρο και πώς να χρησιμοποιείτε την αναπνευστική συσκευή παρέχονται στο τμήμα σχετικά με την
ασφαλή εργασία σε πλοία.
Υπόμνηση! Η αναπνευστική συσκευή δεν σας χορηγείται για να εργάζεστε σε επικίνδυνες ατμόσφαιρες.
Η αναπνευστική συσκευή παρέχεται για να σας βοηθήσει να εγκαταλείψετε με ασφάλεια έναν κλειστό χώρο, εάν ο
εξοπλισμός μέτρησης αερίων δείξει ότι υπάρχει πρόβλημα στην ατμόσφαιρα. Θα σας βοηθήσει επίσης να διατηρηθείτε στη ζωή, εάν αντιμετωπίσετε δυσκολίες ενώ βρίσκεστε σε κλειστό χώρο, μέχρις ότου μπορέσουν να σας διασώσουν οι υπηρεσίες έκτακτης βοήθειας.
2. Τι είδη προστασίας είναι διαθέσιμα;
Χρησιμοποιούνται συνήθως δύο διαφορετικοί τύποι αναπνευστικών συσκευών:
- Συσκευή έκτακτης ανάγκης υποστήριξης της ζωής (ELSA): Πρόκειται για συσκευή που μπορεί να μεταφέρεται εύκολα και να φοριέται γρήγορα, η οποία παρέχει αέρα για σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορέσει να διαφύγει το άτομο που τη φορά. Αποτελείται από κύλινδρο που περιέχει αναπνεύσιμο αέρα 10 - 15 λεπτών, ο οποίος είναι προσαρτημένος με σωλήνα παροχής σε κουκούλα. Είναι εύκολο να φορεθεί πάνω στο κεφάλι και καλύπτει διάφορους τύπους ατόμων, μεταξύ των οποίων και άτομα με γενειάδες και γυαλιά. Η κουκούλα είναι πολύ πιο απλό να φορεθεί από ό,τι μια παραδοσιακή μάσκα προσώπου, η οποία χρησιμοποιείται συνήθως σε άλλες αναπνευστικές συσκευές. Πρέπει να τη φοράτε όταν εργάζεστε σε κλειστούς χώρους. Πρέπει να τη φοράτε όταν εργάζεστε σε κλειστούς χώρους.
Υπόμνηση: η πίεση στους κυλίνδρους δεν μπορεί να κατέρχεται κάτω από τα 180 bars. Οι κύλινδροι ELSA πρέπει να είναι πλήρεις τουλάχιστον κατά 80%.
- Συσκευή διατήρησης στη ζωή: Αποτελείται από:
- τρεις κυλίνδρους πιεσμένου αέρα, καθένας διάρκειας 45 λεπτών, με ρυθμιστή και βαλβίδα για τον έλεγχο της παροχής αέρα·
- τυλιχτό σωλήνα μήκους 60 μέτρων, με πρόσθετο 30 μέτρων, εάν είναι αναγκαίο, και τυλικτήρα σωλήνα·
- μάσκα ολόκληρου προσώπου και εξάρτυση·
- σύνδεση Υ που διευκολύνει τα μέσα ανάνηψης να συνδεθούν με τον σωλήνα προσαγωγής νωπού αέρα· και
- πλήρως αυτοματοποιημένη εργαλειοθήκη μέσων ανάνηψης.
Η συσκευή αυτή είναι σχεδιασμένη να σας διατηρήσει στη ζωή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εάν παγιδευθείτε ή τραυματισθείτε σε κλειστό χώρο, ένας εκπαιδευμένος συνάδελφός σας θα μπορέσει να σας βοηθήσει χρησιμοποιώντας αυτόν τον εξοπλισμό.
Εκτός από την αναπνευστική συσκευή, θα χρειαστείτε ενδεχομένως
εγγενώς ασφαλή φανό, εξάρτυση ασφαλείας, χειραγωγό διάσωσης και γραμμές εντοπισμού για χρήση σε κλειστούς χώρους μαζί με τον
εξοπλισμό ελέγχου αερίων.
3. Πώς χρησιμοποιείται;
Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε κανένα τύπο αναπνευστικής συσκευής, εάν προηγουμένως δεν έχετε παρακολουθήσει και ολοκληρώσει με επιτυχία μαθήματα κατάρτισης ιατρικού περιεχομένου.
Πρέπει να αναζητήσετε περισσότερα στοιχεία σχετικά με την κατάρτιση, με ιατρικά θέματα και τους τρόπους χρησιμοποίησης αναπνευστικών συσκευών στην εθνική νομοθεσία σας.
Δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε αναπνευστική συσκευή εάν έχετε γένια ή φοράτε γυαλιά - και αυτό διότι η προσωπίδα πρέπει να εφαρμόζεται αεροστεγώς στο πρόσωπο.
4. Σε ποιους περιορισμούς υπόκεινται;
Αποκλειστικός σκοπός της αναπνευστικής συσκευής είναι να σας διατηρήσει στη ζωή μέχρι να εξέλθετε από έναν κλειστό χώρο ή να σας απομακρύνουν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνεχίσετε τη διενέργεια του ελέγχου φορώντας αναπνευστική συσκευή.
Μην προσπαθήσετε να διασώσετε συναδέλφους οι οποίοι έχουν παγιδευτεί σε κλειστούς χώρους - αυτό είναι έργο των σωστικών συνεργείων.
5. Πώς φροντίζω γι’ αυτό;
Επιθεώρηση και συντήρηση: Οι διαδικασίες δοκιμής και ελέγχου όλων των τύπων αναπνευστικών συσκευών καλύπτονται από την εθνική νομοθεσία σας. Οι βασικές απαιτήσεις είναι:
- οπτική εξέταση των ιμάντων, της προσωπίδας, των βαλβίδων και κυλίνδρων·
- διενέργεια ελέγχων της πίεσης στους κυλίνδρους· και
- έλεγχοι της ογκομετρικής παροχής και της ποιότητας του παρεχόμενου αέρα στη συσκευή «διάσωσης».
Όλοι αυτοί οι έλεγχοι πρέπει να διενεργούνται τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Πρέπει να συνάπτεται σύμβαση συντήρησης του εξοπλισμού. Απευθυνθείτε στον υπεύθυνο εξοπλισμού σας για αναλυτικότερες πληροφορίες.
Τήρηση μητρώων: aΝα τηρείτε στο ημερολόγιο αρχείο για κάθε διεξοδική εξέταση και δοκιμή που πραγματοποιείται, που πρέπει να περιλαμβάνει:
- το όνομα και τη διεύθυνση του υπεύθυνου για τον εξοπλισμό·
- τα στοιχεία του εξοπλισμού και το διακριτικό σήμα/αριθμό του·
- την επωνυμία του κατασκευαστή·
- την ημερομηνία εξέτασης και όνομα και υπογραφή του προσώπου που τη διενήργησε·
- την κατάσταση του εξοπλισμού και τυχόν διαπιστωθέντα ελαττώματα· και
- (μόνο ELSA) την πίεση του αέρα στον κύλινδρο.
Μπορείτε να τηρείτε μητρώο σε οποιαδήποτε μορφή, αλλά πρέπει να είναι διαθέσιμο για επιθεώρηση από όποιον επιθυμεί να το εξετάσει. Τα αρχεία πρέπει να διατηρούνται επί πέντε έτη.
Εξαρτύσεις ασφαλείας, σχοινιά ασφαλείας και γραμμές εντοπισμού: Πρέπει να επιθεωρούνται οπτικά πριν από τη χρήση για ενδείξεις φθοράς. Μετά τη χρήση, πρέπει να καθαρίζονται τα σχοινιά ασφαλείας και οι γραμμές εντοπισμού σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Κύλινδροι αναγόμωσης: Όταν ένας κύλινδρος χρησιμοποιηθεί, ανεξάρτητα από το διάστημα χρήσης, πρέπει να αφαιρείται αμέσως και να αναγομωθεί. Αυτό ισχύει τόσο για τη συσκευή ELSA όσο και για τη συσκευή διατήρησης στη ζωή.