breadcrumb.ecName
fi Suomi

EU:n koheesiopolitiikka: Suomi saa yli 465 miljoonaa euroa oikeudenmukaisen ilmastosiirtymän toteuttamiseen

  • 21 December 2022
EU:n koheesiopolitiikka: Suomi saa yli 465 miljoonaa euroa oikeudenmukaisen ilmastosiirtymän toteuttamiseen

Suomen alueellinen oikeudenmukaista siirtymää koskeva suunnitelma hyväksyttiin tänään. Sen myötä Suomi saa yli 465 miljoonaa euroa oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta.

Tämä rahoitus on noin 24 prosenttia Suomelle osoitetuista koheesiopolitiikan kokonaismäärärahoista vuosina 2021–2027. Tuen tarkoitus on auttaa Suomea saavuttamaan tavoitteensa mukaisesti ilmastoneutraalius vuoteen 2035 mennessä siten, että siirtymä on yhteiskunnallisesti oikeudenmukainen ja kansalaisten kannalta tasapuolinen.

Rahastosta tuetaan niitä 14:ää aluetta, joihin turpeen käytöstä luopumisen taloudelliset ja sosiaaliset vaikutukset kohdistuvat selvimmin. Nämä alueet ovat Etelä- ja Pohjois-Karjala, Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaa sekä Pohjanmaan maakunta, Etelä- ja Pohjois-Savo, Kainuu, Keski-Suomi, Kymenlaakso, Lappi, Satakunta sekä Pirkanmaa neljän kunnan osalta (Punkalaidun, Virrat, Parkano ja Kihniö).

Turvetuotannon asteittainen lopettaminen

Suomi on yksi suurimmista turpeen tuottajista ja kuluttajista Euroopassa. Tuotetusta turpeesta 90 prosenttia käytetään energialähteeksi. Turpeella tuotetun energian hiili-intensiteetti on yhtä suuri kuin hiilipohjaisen energiantuotannon. Suomessa oikeudenmukaisen siirtymän rahaston tavoitteena onkin puolittaa turpeen energiakäyttö vuoteen 2030 mennessä. Rahastosta tuetaan erityisesti elinkeinorakenteen monipuolistamista, talouden rakenteiden uudistamista ja työllisyystoimia, joissa uudelleen- ja täydennyskoulutetaan turvetuotannossa ja siihen liittyvillä aloilla työskenteleviä ihmisiä, erityisesti nuoria. Näin edistetään oikeudenmukaista siirtymää vähähiiliseen talouteen. Turvealan toimijat voivat esimerkiksi kehittää puunkorjuuseen ja turvemaan ennallistamiseen liittyvää osaamista, jolloin he pystyvät perustamaan uusia yrityksiä ja luomaan työpaikkoja. Lisäksi turvemaat palautetaan mahdollisuuksien mukaan hiilinieluiksi.

Tuki vihreille työpaikoille ja pk-yrityksille

Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta tuetaan vihreän talouden työpaikkoja ja liiketoimintamahdollisuuksia sekä vihreän teknologian ratkaisujen kehittämistä. Suomen suunnitelmalla tuetaan yli 1 900:aa siirtymäalueilla toimivaa pk-yritystä, jotka kärsivät talouskasvun hidastumisesta ja syrjäisen sijainnin aiheuttamista haasteista. Rahastosta tarjotaan yrityksille myös tilaisuuksia tehdä yhteistyötä tutkimuslaitosten kanssa. Tällainen mahdollisuus tarjotaan yli 4 000 yritykselle. Toimien tuloksena odotetaan syntyvän yli 1 800 uutta innovaatiota, palvelua tai tuotetta. Tavoitteena on luoda yli 3 700 uutta työpaikkaa alueille, joihin siirtymä ilmastoneutraaliin talouteen vaikuttaa eniten.

Koheesio- ja uudistusasioista vastaava komission jäsen Elisa Ferreira

Suomen oikeudenmukaista siirtymää koskeva suunnitelma osoittaa, miten suuri merkitys koheesiopolitiikalla on EU:n alueiden taloudellisten ja yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemisessa. Lisärahoitus tukee Suomen oikeudenmukaista siirtymää ja maan pyrkimystä vähentää turpeen energiakäyttöä ja edistää puhtaampaa ympäristöä. Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta kompensoidaan turpeen energiakäytön puolittamisesta aiheutuvia sosioekonomisia ja ympäristövaikutuksia sekä autetaan niitä Suomen alueita, joihin vaikutukset kohdistuvat eniten, uudistamaan taloutensa rakenteita, lisäämään työllisyyttä ja uudelleenkouluttamaan työvoimaa. Lisäksi tuetaan turvemaiden ennallistamista.

Euroopan vihreän kehityksen ohjelmasta vastaava johtava varapuheenjohtaja Frans Timmermans

Suomen kunnianhimoisena tavoitteena on olla ilmastoneutraali vuoteen 2035 mennessä. Tavoitteen saavuttamiseksi on välttämätöntä vähentää turpeen osuutta Suomen energiapaletissa. Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta myönnettävä tuki auttaa turvealan työntekijöitä uudelleentyöllistymään. Lisäksi sen avulla ennallistetaan turvemaita niin, että ne sitoisivat hiilidioksidia sen tuottamisen sijaan. Vihreän kehityksen ohjelma perustuu olettamukseen, että siirtymä ilmastoneutraaliuteen voidaan toteuttaa oikeudenmukaisella tavalla. Euroopan komissio tukee Suomea sen tavoitteessa tulla maailman ensimmäiseksi fossiilivapaaksi hyvinvointiyhteiskunnaksi.

Tausta 

Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta tuetaan alueita, joihin siirtyminen kohti ilmastoneutraalia taloutta vaikuttaa erityisen vahvasti. Nämä alueellisissa oikeudenmukaista siirtymää koskevissa suunnitelmissa yksilöidyt alueet nostetaan esiin neuvotteluissa, joita komission kanssa käydään vuosien 2021–2027 kumppanuussopimuksista ja niihin liittyvistä ohjelmista. Komissio hyväksyi toukokuussa 2022 kumppanuussopimuksen Suomen kanssa.

Suomen alueelliset oikeudenmukaista siirtymää koskevat suunnitelmat on hyväksytty osana Euroopan aluekehitysrahastosta, Euroopan sosiaalirahasto plussasta ja oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta rahoitettavaa ohjelmaa.

Tiivis yhteistyö paikallisten kumppanien kanssa on auttanut hahmottamaan kunkin alueen haasteet ja kehitystarpeet sekä määrittelemään tavoitteet, jotka on määrä saavuttaa vuoteen 2030 mennessä. Suunnitelmissa esitetään lisäksi suunnitellut toimet ja niihin liittyvät ohjausmekanismit.

Kun alueelliset suunnitelmat on hyväksytty, on mahdollista saada kohdennettua rahoitusta myös oikeudenmukaisen siirtymän mekanismin kahdesta muusta osiosta eli InvestEU:n oikeudenmukaisen siirtymän järjestelystä sekä julkisen sektorin lainajärjestelystä, jossa yhdistyvät komission avustukset ja Euroopan investointipankin myöntämät lainat.

Oikeudenmukaisen siirtymän mekanismi on keskeinen väline, jolla varmistetaan ilmastoneutraaliin talouteen siirtyminen oikeudenmukaisesti niin, että ketään ei jätetä kehityksestä jälkeen. Mekanismin avulla tarjotaan kaudella 2021–2027 noin 55 miljardia euroa kohdennettua tukea investointeihin alueille, joihin siirtymä vaikuttaa eniten. Oikeudenmukaisen siirtymän foorumi vauhdittaa osaltaan oikeudenmukaista siirtymää. Sen puitteissa sidosryhmät voivat vaihtaa keskenään kokemuksia ja parhaita käytäntöjä.

Komissio tarjosi Suomen viranomaisten pyynnöstä räätälöityä teknistä asiantuntemusta alueellisten oikeudenmukaista siirtymää koskevien suunnitelmien valmistelun avuksi. Suomea autettiin esimerkiksi siirtymän yhteiskunnallisten, taloudellisten ja ympäristövaikutusten analysoinnissa ja arvioinnissa sekä sellaisen toimintasuunnitelman laatimisessa, jolla varmistetaan oikeudenmukaisen siirtymän toteutuminen asianomaisilla alueilla. Tukea annettiin komission rakenneuudistusten pääosaston hallinnoimasta teknisen tuen välineestä.

Lisätietoja