Den nya sammanhållningsrapporten: minskade skillnader mellan EU:s regioner tack vare EU-stöd

  • 09 February 2022
Den nya sammanhållningsrapporten: minskade skillnader mellan EU:s regioner tack vare EU-stöd

Kommissionen har offentliggjort den åttonde sammanhållningsrapporten som visar att sammanhållningspolitiken har bidragit till att minska de territoriella och sociala skillnaderna mellan regionerna i EU. Tack vare sammanhållningsfinansiering förväntas BNP per capita i mindre utvecklade regioner att öka med upp till 5 % fram till 2023.

Investeringarna har även bidragit till en minskad skillnad på 3,5 % i BNP per capita mellan de 10 % minst utvecklade regionerna och de 10 % mest utvecklade regionerna.

Rapporten visar också att sammanhållningspolitiken, eftersom den är så flexibel, gav mycket välbehövligt och snabbt stöd till medlemsländerna och till regionala och lokala myndigheter under den ekonomiska avmattningen och den värsta kris som vi upplevt på senare år.

I kombination med den finansiella slagkraften i paketet NextGenerationEU kommer de nya sammanhållningspolitiska programmen för 2021–2027 att fortsätta investera i regioner och människor.

Andra viktiga resultat

  • Sammanhållningspolitiken har blivit en viktigare källa till investeringar. Från programperioden 2007–2013 till programperioden 2014–2020 ökade sammanhållningsfinansieringen från motsvarande 34 % till 52 % av de totala offentliga investeringarna.
  • Sedan 2001 har mindre utvecklade regioner i Östeuropa kommit ifatt resten av EU. Samtidigt har dock många medelinkomstregioner och mindre utvecklade regioner, särskilt i södra och sydvästra EU, drabbats av ekonomisk stagnation eller nedgång.
  • Konvergensen mellan medlemsländerna har påskyndats, men de interna regionala skillnaderna inom snabbväxande medlemsländer har ökat.
  • Sysselsättningen har ökat, men de regionala skillnaderna är fortfarande större än före 2008.
  • Antalet personer som riskerar fattigdom och social utestängning minskade med 17 miljoner människor mellan 2012 och 2019.
  • Den regionala innovationsklyftan i Europa har ökat på grund av brist på investeringar i forskning och utveckling samt brister i ekosystem för innovation i de minst utvecklade regionerna.
  • EU:s befolkning åldras och kommer att börja minska under de kommande åren. År 2020 levde 34 % av EU:s befolkning i en region med minskande befolkning. Den siffran förväntas nå 51 % år 2040.

Uttalanden av kommissionärer:

– Den åttonde sammanhållningsrapporten visar tydligt hur viktig sammanhållningspolitiken är för att främja konvergens och minska ojämlikheten mellan länder och regioner i EU, säger Elisa Ferreira, kommissionär med ansvar för sammanhållning och reformer. Genom att kartlägga de områden där medlemsländerna och regionerna behöver göra mer och bli bättre kan vi med hjälp av rapporten dra lärdomar av tidigare erfarenheter och bli bättre rustade inför kommande utmaningar. Vi måste påskynda antagandet och genomförandet av de sammanhållningspolitiska programmen för 2021–2027 så att vi kan fortsätta att stödja regionernas återhämtning efter pandemin för att de till fullo ska kunna dra nytta av omställningen till ett grönt och digitalt Europa, och skapa långsiktig tillväxt.

– Pandemin har ökat risken för ojämlikhet i EU, och sammanhållningspolitiken är ett av våra främsta verktyg för att motverka denna tendens och investera i människor, säger Nicolas Schmit, kommissionär med ansvar för sysselsättning och sociala rättigheter. Den hjälper oss att uppnå målet med att bygga ett starkt socialt Europa som är inkluderande och rättvist. Jag är stolt över att EU-finansieringen hjälper missgynnade barn att få böcker och datorer, att unga erbjuds lärlingsplatser som gör att de kommer in på arbetsmarknaden och att utsatta människor får tillgång till ett varmt mål mat och omvårdnad.

Sammanhållningspolitiken hanterar de främsta utmaningarna i EU:s regioner

Sammanhållningspolitiken har gjort skillnad för många EU-regioner och många människor. Den har hjälpt dem att investera i en mer hållbar och balanserad tillväxt med långsiktiga fördelar. Den har bidragit till fysisk och digital infrastruktur, utbildning, små och medelstora företag och den gröna omställningen.

På senare tid har sammanhållningspolitiken hjälpt regionerna i EU att hantera utmaningarna med coronaviruspandemin och dess konsekvenser. De två stödpaket som lanserades våren 2020 (CRII och CRII+) erbjöd omedelbar likviditet, säkrade flexiblare utgifter, ökade medfinansieringsgraden till 100 % och utökade tillämpningsområdet för EU:s solidaritetsfond.

Som en del av NextGenerationEU tillhandahöll React-EU ytterligare 50,6 miljarder euro till stöd för återhämtningen efter pandemin, vilket gjorde att regioner och städer kunde fortsätta att investera i tillväxt samtidigt som de förberedde programperioden 2021–2027. Den har också tillhandahållit ett välbehövligt skyddsnät för utsatta människor vilkas situation har blivit än mer otrygg till följd av pandemin.

Sammanhållningspolitiken kommer även framöver att fortsätta främja en rättvis och hållbar utveckling i alla EU:s regioner. Den stöder samtidigt den gröna och digitala omställningen med hjälp av följande:

  • En omfattande och riktad utvecklingsstrategi – finansiering, styrning, samstämmighet och synergier med nationell politik
  • Lokalt förankrad och partnerskapsledd politik på flera nivåer, med skräddarsytt stöd till de mest utsatta områdena
  • Fortsatt anpassning till framväxande och oväntade utmaningar

Vad händer nu?

Den åttonde sammanhållningsrapporten kommer att utgöra underlag till diskussionerna på det kommande sammanhållningsforumet (den 17–18 mars). På forumet samlas företrädare för EU-institutionerna, nationella, regionala och lokala myndigheter från alla medlemsländerna, arbetsmarknadens parter och ekonomiska aktörer, icke-statliga organisationer samt företrädare från den akademiska världen. På forumet kommer det att debatteras hur sammanhållningspolitiken kan säkerställa att inga regioner lämnas utanför i de pågående strukturförändringarna, och att alla regioner kan dra nytta av fördelarna med den gröna och den digitala omställningen.

Bakgrund

Vart tredje år offentliggör kommissionen en rapport om den ekonomiska, sociala och territoriella sammanhållningen i EU, och beskriver framstegen och EU:s roll som en drivkraft för regional utveckling. I rapporten analyseras utvecklingen av sammanhållningspolitiken i EU utifrån många olika indikatorer som t.ex. välstånd, sysselsättning, utbildningsnivåer samt tillgänglighet och styrning.

Utifrån fakta och siffror ger rapporten en ögonblicksbild av utvecklingsstatusen i EU:s regioner och de utmaningar som de står inför. I rapporten bedöms t.ex. om skillnaderna mellan regionerna har minskat, vilka regioner som är ledande inom innovation och vilka som måste komma ikapp samt sysselsättning och institutionell kapacitet. Den visar också hur regionerna ligger till i den gröna och den digitala omställningen, och vilka som behöver ytterligare stöd. Rapporten ger en tydligare bild av vad som har uppnåtts och vad som fortfarande behöver göras under programperioden 2021–2027, och den kommer att fungera som en riktlinje för EU:s politiska åtgärder och investeringar för att hjälpa regionerna att nå en balanserad och hållbar tillväxt på lång sikt.

Mer information